From Henry David Thoreau to Beat Generation: Transcendental thought in the work of Jack Kerouac and Gary Snyder
Henry David Thoreau'dan Beat Kuşağına: Jack Kerouac ve Gary Snyder'ın eserlerinde transandantal düşünce
- Tez No: 806287
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM BAŞARIR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Henry David Thoreau, Gary Snyder, Jack Kerouac, Transandantalizm, Beat Kuşağı, Henry David Thoreau, Gary Snyder, Jack Kerouac, Transcendentalism, Beat Generation
 - Yıl: 2022
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 86
Özet
Transandantalizm on dokuzuncu yüzyıl ve sonrasında birçok akıma ve yazara ilham kaynağı olmuştur. Bunlar arasında Beat Kuşağı üyeleri Jack Kerouac ve Gary Snyder da yer almaktadır. Henry David Thoreau'nun ışığında Transandantalizmin temel ilkelerini, kendi kişisel dünya görüşleri ve dönemin koşullarıyla harmanlayarak eserlerine yansıtmışlardır. Kerouac ve Snyder'ın doğaya eserleri için yaratıcı bir kaynak olarak yaklaşmaları Thoreau'dan aldıkları bir ilhamdır. 1950 Amerikan toplumunda kendilerine uygun bir yer bulamamaları ve o dönemin değerlerini kabul etmemeleri Beat Kuşağı yazarlarının varoluşsal bir arayışa girmesine neden olmuştur. Transandantalizm ilkeleri, geçmişten miras kalan bir aidiyet ve öğrenme duygusu yaratmıştır. Kerouac için Thoreau, kurumsallaşmamış bir dinin, spontane yazının, anti-materyalizmin ve anti-konformizmin simgesel lideridir. Snyder için Transandantalizm ile doğu dinleri arasındaki bağlantı ve Thoreau'nun siyasi görüşünün yaşam tarzıyla uyumluluğu onu Thoreau'ya yaklaştıran başlıca nedenlerden olmuştur. Bu tezde Kerouac'ın Big Sur ve The Dharma Bums eseri Snyder'ın ise“Four Changes with a Postscript”adlı şiiri ve“Civilization”adlı denemesi, Transandantal unsurların Beat döneminde nasıl yankı bulduğu bağlamında inceler. 1950'lerin bu yazarları, romanları ve şiirleriyle Thoreau geleneğini yeniden canlandırmayı başarır ve gelecek nesillere ilham verir. Tez ayrıca doğa ve kültür çatışması bağlamında Covid-19 pandemisini de inceler.
Özet (Çeviri)
Transcendentalism has inspired many movements and writers in the nineteenth century and onwards. Beat Generation members Jack Kerouac and Gary Snyder are among them, and in the light of Henry David Thoreau, they have reflected on basic principles of Transcendentalism in their works by blending them with their worldview and the conditions of their time. Kerouac and Snyder take inspiration from Thoreau when approaching nature as a creative source for their writing. The fact that they could not find a proper place in 1950 American society and did not accept the values of that period have caused the writers of the Beat Generation to go on an existential quest. Principles of Transcendentalism have created a sense of belonging and teaching inherited from the past. For Kerouac, Thoreau is the leader of symbolic of an unorganized religion, spontaneous writing, anti-materialism, and nonconformism. For Snyder, the connection between Transcendentalism and oriental religions as well as the compatibility of Thoreau's political view with his lifestyle are the primary reasons that brought him closer to Thoreau. Kerouac's Big Sur and The Dharma Bums, Snyder's poem“Four Changes with a Postscript”and his essay“Civilization”will be discussed in this thesis in terms of how Transcendental elements have resonated in the Beat period. With their novels and poems, both 1950s writers achieve the revival of Thoreauvian tradition and inspire coming generations. The thesis also discusses the Covid-19 pandemic in connection to the nature and culture binarism.