Havayolu taşımacılığı, turizm sektörü ve ekonomik büyümenin partikül madde (PM2,5) üzerindeki etkisi: 16 Eurocontrol üye ülkesi
The impact of air transport, the tourism sector and economic growth on particulate matter (PM2.5): 16 Eurocontrol member states
  1. Tez No: 806376
  2. Yazar: HİCRAN ERGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Kargo, GSYİH, Turizm, PM2.5, ARDL, Air Cargo, GDP, Tourism, PM2, ARDL
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Son dönemlerde gündemde olan çevre kirliliği dikkat çeken konular arasında yer almaktadır. Literatürde ise çevre kirliliğine ilişkin CO2 üzerine birçok çalışma bulunmaktadır. Toz, polen, küf gibi 10 mikron ve altındaki partiküllere PM10, yanma sonucu oluşan organik bileşikler gibi partiküllere ise PM2.5 adı verilir. Bu çalışmada ise günümüzde iklim değişikliğinin önemli etkenlerinden biri olan PM2.5 değişkeni kullanılmaktadır. Bu çalışmada Avrupa'daki tüm havacılık katılımcılarının çalışmalarını koordine ederek, bir pan-Avrupa Hava Trafik Yönetim (ATM) sistemi geliştirmek için teşkilatın ana faaliyet alanları, pan-Avrupa ATM ağının oluşturulması ve geliştirilmesi, Avrupa çapında sivil havacılık kurallarının hazırlanmasının ve düzenlenmesinin desteklenmesi, hava seyrüseferleriyle ilgili çalışmalar ve deneyler yapılması ve üye ülkelerin yaptıkları çalışma sonuçlarının analiz edilmesi amacıyla kurulan EUROCONTROL'ün 16 üye ülkesini 1990-2019 yılları için hava kargo miktarının (ton), turizm gelirinin ve GSYİH'nin PM2,5 miktarına etkisi ARDL katsayı tahmini ve Granger Nedensellik Testi ile analiz edilmektedir. ARDL katsayı tahmin sonucuna göre hava kargo miktarı, turizm geliri ve GSYİH'deki %1'lik artış sırasıyla PM2,5 miktarında %0.15, %0.09 ve %0.11'lik bir artışa neden olmuştur. Granger Nedensellik Testi sonucuna göre ise uzun dönemde PM2.5 miktarından GSYİH'ye tek yönlü; GSYİH'den turizm gelirlerine de tek yönlü nedensellik olduğu bulunmuştur. Buna göre PM2.5 miktarından turizm gelirlerine dolaylı bir nedensellik olduğu görülmektedir. Bulunan sonuçlar doğrultusunda, araştırma kapsamındaki EUROCONTROL üyesi ülkelerin turizm ve hava taşımacılığı faaliyetlerinde hava kirliliğini azaltabilecek politikalar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Environmental pollution, which has been on the agenda recently, is among the issues that attract attention. In the literature, there are many studies on CO2 related to environmental pollution. Particles of 10 micron and below such as dust, pollen, mold are called PM10, and particles such as organic compounds formed as a result of combustion are called PM2.5. In this study, PM2.5 variable, which is one of the important factors of climate change today, is used. This study analyzes the effect of air cargo (tons), tourism income and GDP on PM2.5 for the 16 member countries of EUROCONTROL, which was established to develop a pan-European Air Traffic Management (ATM) system by coordinating the work of all aviation participants in Europe, for the years 1990-2019 by ARDL coefficient estimation and Granger Causality test. According to the ARDL coefficient estimation result, 1% increase in air cargo amount, tourism income and GDP caused an increase of 0.15%, 0.09% and 0.11% in PM2.5 amount, respectively. According to the Granger Causality Test result, in the long run, from PM2.5 amount to GDP is unidirectional; It is also found that there is unidirectional causality from GDP to tourism revenues. Accordingly, it is seen that there is an indirect causality from PM2.5 amount to tourism revenues. In line with the results found, policies that can reduce air pollution in tourism and air transportation activities of EUROCONTROL member countries within the scope of the research are suggested.