Küresel inovasyon ve girişimciliğin dış ticaret üzerindeki etkileri
Impacts of global innovation and entrepreneurship on foreign trade
  1. Tez No: 806630
  2. Yazar: HÜSEYİN AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERT AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, İnovasyon, Dış Ticaret, Entrepreneurship, Innovation, Foreign Trade
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, her geçen yıl etkisini hissettiren küreselleşmeyle beraber; tüketici tercihlerinde yaşanan hızlı değişim, gelişen teknoloji ve otomasyon sistemleri ile beraber ürün farklılaşmalarının süresinin kısalması ve bütün bu etmenlerin etkisi ile uluslararası pazarlarda yaşanan yüksek rekabet ortamında ülkelerin dış ticaret hacimlerini yükseltebilmek için inovasyon ve girişimciliğe verdikleri önemin ve bu kapsamdaki atılımların etkisini incelemektir. Bu araştırmanın hedefleri doğrultusunda; girişimcilik ve inovasyonun, dış ticaret üzerindeki etkileri, küresel inovasyon endeksi ve küresel girişimcilik monitörü verileri kapsamında tetkik edilmiştir. Araştırmanın birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncğ bölümlerinde; literatür taraması gerçekleştirilmiş, girişimcilik ve inovasyon kavramı ve kapsamı tartışılmış, girişimciliğin tanımı, girişimciliğin önemi, girişimciliğin tarihsel gelişimi, girişimciliğin etkileri, inovasyon kavramı ve önemi tartışılmış, girişimcilik ve inovasyon kavramlarının genel hatlarıyla çerçevesi çizilmiştir, dış ticaret kavramı ve önemi ile girişimcilik ve inovasyon kavramlarının dış ticaret üzerindeki etkileri üzerinde durulmuş, ayrıca araştırmanın;“yönteminden, modelinden, evren ve örnekleminden, veri toplama araçlarından ve verilerin analizi ve yorumlanma şekillerinden bahsedilmiş, son olarakta araştırmanın bulgularına ve yorumlanmasına yer verilmiştir.”Bu araştıma sonucunda;“Toplam dış ticaret açığı ile küresel inovasyon indeksi arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu, inovasyon indeksi yükseldikçe toplam dış ticaret açığı düştüğü, Küresel Girişimcilik İndeksi ile Dış Ticaret Değişkenleri Arasında da anlamlı bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.”
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of the rapid change in consumer preferences, the shortening of the time of product differentiation with the developing technology and automation systems, and the impact of all these factors on the importance that countries attach to innovation and entrepreneurship in order to increase foreign trade volumes in a highly competitive environment experienced in international Sundays, and the impact of breakthroughs in this context. In line with the objectives of this research; the effects of entrepreneurship and innovation on foreign trade have been examined within the scope of global innovation index and global entrepreneurship monitor data. In the first, second, third and fourth chapters of the research; literature review was carried out, the concept and scope of entrepreneurship and innovation were discussed, the definition of entrepreneurship, the importance of entrepreneurship, the historical development of entrepreneurship, the effects of entrepreneurship, the concept and importance of innovation were discussed, the concepts of entrepreneurship and innovation were outlined in general terms, the concept and importance of foreign trade and the effects of entrepreneurship and innovation on foreign trade were emphasized; method, model, population and sample, data collection tools, and finally data analysis and interpretation, and finally the findings and interpretation of the research are given. As a result of this research, it has been determined that there is a negative and statistically significant relationship between the total foreign trade deficit and the global innovation index, the higher the innovation index, the lower the total foreign trade deficit, and there is a significant relationship between the Global Entrepreneurship Index and Foreign Trade Variables.