Polikistik over sendromu olan hastalarda vücut kompozisyonu ve kemik mineral yoğunluğunu etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Study of the variables influencing body composition and bone mineral density in patients with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 806879
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN ÖZ GÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, vücut kompozisyonu, kemik mineral yoğunluğu, Polycystic Ovary Syndrome, body composition, bone mineral density
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Polikistik Over Sendromu (PKOS) oligoamenore, hiperandrojenizm ve overlerde polikistik morfoloji görülmesi ile karakterize, reprodüktif çağdaki kadınlarda en sık görülen endokrinolojik bozukluk olup patogenezi net olarak aydınlatılamamıştır. Polikistik Over Sendromu ilişkili olduğu mekanik, biyokimyasal ve hormonel değişiklikler sonucunda kemik mineral dansitesini (KMD) etkilemektedir, özellikle obezite ve insülin direnci üzerinden KMD'nin korunması ile ilişkili olabileceği belirtilse de net etkileri ortaya koyulamamıştır. Çalışmamızda PKOS'nda görülen hormonel değişiklikler ile vücut kompozisyonundaki değişikliklerin incelenmesi ve bunların KMD üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamıza Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi iç hastalıkları ve endokrinoloji polikliniklerine başvuran 38 PKOS tanılı hasta ve 27 sağlıklı birey dahil edildi. Katılımcıların polikilinik başvuruları sırasında biyoelektrik impedans cihazı ile vücut kompozisyonları belirlendikten sonra çeşitli biyokimyasal, hormonel tetkikleri ve KMD ölçümleri retrospektif olarak incelendi. PKOS grubunda ortalama kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), kas kütlesi ve iskelet kası kütlesi anlamlı yüksek iken beklenenden farklı olarak yağ kütlesi ve visseral yağlanma derecesi kontrol grubuna benzer bulundu. Hasta ve kontrol grupları arasında lomber total, femur boyun, femur total KMD düzeyleri incelendiğinde istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Korelasyon analizlerinde tüm bölgeler için KMD VKİ ile korelasyon göstermekteydi. Hasta grubunda kas kütlesi tüm bölgeler için KMD ile anlamlı korelasyon gösterirken yağ kütlesi yalnızca femur ölçümlerinde KMD ile korele bulundu.
Özet (Çeviri)
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is the most common endocrinopathy in women of reproductive age, characterized by oligomenorrhea, hyperandrogenism and polycystic morphology in the ovaries. The pathophysiology of PCOS is still unknown. As a result of the mechanical, biochemical, and hormonal changes associated with PCOS, bone mineral density (BMD) is impacted. Although it has been suggested that PCOS may help preserve BMD through obesity and İR, its apparent effects have not been demonstrated. This study aimed to examine the hormonal and body composition changes associated with PCOS and investigate their effects on BMD. Our study included 38 patients with PCOS and 27 healthy individuals who applied to İnternal Medicine and Endocrinology clinics of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine. During the applications, participants' body compositions were determined with a bioelectrical impedance device, and biochemical and hormonal tests and BMD measurements were analyzed retrospectively. Weight, body mass index (BMI), muscle mass, and skeletal muscle mass in the PCOS group were significantly higher than the control group, visceral adiposity and fat mass were comparable. There was no statistically significant difference between the patient and control groups for the lumbar total, femoral neck, or femoral total BMD levels. In the correlation analysis, BMD was correlated with BMI for all regions. Muscle mass was significantly correlated with BMD for all areas, while fat mass was correlated with BMD only in femur measurements for the PCOS group.