Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Bilim Dalında faktör eksikliği tanısı alan çocuklarda depresyon anksiyete ve yaşam kalitesi düzeylerinin değerlendirilmesi
Dicle Unıversıty Faculty Of Medıcıne evaluation of depression, anxiety levels and life quality in children who have a diagnosis of factor in child hematology and oncology science
- Tez No: 806987
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SÖKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Faktör eksikliği, depresyon, anksiyete, yaşam kalitesi, Factor deficiency, depression, anxiety, quality of life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmamızda Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Hematolojsi ve Onkolojisi Bilim Dalı' nda faktör eksikliği nedeniyle takipli hastalarda depresyon, anksiyete düzeyi ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi ayrıca bu üç alanla ilişkili olabilecek sosyodemografik ve klinik risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç Yöntem: Çalışmaya Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı, Çocuk Hematoloji polikliniğinde faktör eksikliği tanısı ile izlenmekte olan ve 8-17 yaş aralığındaki hastalarda, kavrama yeteneğini etkileyen mental retardasyonu olmayan ve ebeveyni çalışmaya onay vermis toplam 30 hasta dâhil edildi. Kontrol grubuna ise yaş ve cinsiyet dağılımı yönünden hasta gruba benzer özelliklere sahip, herhangi bir sağlık problemi olmayan genel çocuk polikliniğine rutin kontrol amaçlı başvurmuş 8 -17 yaş arası ebeveyni çalışmaya onay vermiş 30 sağlıklı çocuk dâhil edildi. Her iki gruba depresyon, anksiyete ve yaşam kalitesi için sırasıyla ÇDÖ (Çocuk Depresyon Ölçeği),ÇATÖ (Çocuklarda Anksiyete Tarama Ölçeği), diğer adıyla KAY-BÖ (Çocukluk Çağı Kaygı Bozuklukları Özbildirim Ölçeği),SCARED(Self-report for Childhood Anxiety Related Disorders) ve Pediatrik Yaşam Kalitesi Ölçeği 4.0 uygulandı. Çalışmamızın istatiksel analizinde SPSS V24 programı kullanıldı, ölçek sonuçları“T-Test”ile karşılaştırıldı. Bulgular: Faktör eksikliği nedeniyle takipli hastaların depresyon ve anksiyete düzeyi sağlıklı kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu, hastaların yaklaşık %16'sında depresyon, %40'nda ise anksiyete saptandı. Hastaların yaşam kalitesi değerlendirildiğinde sosyal işlevsellik dışında fiziksel, duygusal ve okul işlevselliğinde belirgin azalma saptandı aynı zamanda yaşam kalitesinin dört işlevselliğin ortalaması olan toplam yaşam kalitesi düşük bulundu. Profilaksi alan hastalarımızda okul reddi anksiyetesi yüksek bulundu ve okul işlevselliği düşük saptandı. Hastalar sosyodemografik özellikleri açısından değerlendirildiğinde babasının düzenli mesleği olmayanlar ve gelir düzeyi 2500 tl ve altında olan hastalarda depresyon ve anksiyete düzeylerinde artış, yaşam kalitesinde düşüş saptandı. Kırsalda yaşayan hastalarımızda şehir merkezinde yaşayanlara göre yaşam kalitesi daha düşük saptandı. Sonuç: Faktör eksikliği nedeniyle takipli hastalarımızda kontrol grubuna göre depresyon, anksiyete düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu, yaşam kalitesi sosyal işlevsellik dışında diğer üç işevsellik alanında ve toplam yaşam kalitesinde düşüklük saptandı. Faktör eksikliği hastalarının medikal tedavileri yanında anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesi yönünden takibi önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In this study, it is to evaluate the depression, anxiety , level and quality of life in patients who are followed up due to factor deficiency in Dicle University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Pediatric Hematology Oncology, and to determine sociodemographic and clinical risk factors that may be associated with these three areas. Materials Method: A total of 30 patients between the ages of 8-17, who were being followed up with a diagnosis of factor deficiency in Dicle University Faculty of Medicine, Division of Pediatric Hematology and Oncology, Division of Pediatric Hematology and Oncology, and who did not have mental retardation affecting cognitive ability and whose parents pproved the study, were included in the study. The control group included 30 healthy children aged between 8 and 17 who had similar characteristics to the patient group in terms of age and gender distribution, and who applied to the general pediatric outpatient clinic for routine control purposes without any health problems. For depression, anxiety and quality of life, CDI (Child Depression Scale), SCAT (Child Anxiety Screening Scale), also known as KAY-BÖ (Childhood Anxiety Disorders Self-Report Scale), SCARED (Self-report for Childhood Anxiety Related Disorders) ) and Pediatric Quality of Life Scale 4.0 were applied. The SPSS V24 program was used in the statistical analysis of our study, and the scale results were compared with the“T-Test”. Results: Depression and anxiety levels of the patients who were followed up due to lack of factor were found to be higher than the healthy control group, approximately 16% of the patients had depression and 40% had anxiety. The patients' quality of life was found to be significantly reduced in physical, emotional and school functionality, as well as social functionality, and the overall quality of life, which is the average of four functionality, was found to be low. School refusal anxiety was found to be high in our patients who received prophylaxis, and school functionality was found to be low. Among the sociodemographic characteristics of the patients, an increase in depression and anxiety levels and a decrease in the quality of life were found in patients whose father did not have a regular occupation and whose income level was 2500 TL and below. Our patients living in rural areas were found to have lower quality of life than those living in the city center Conclusion: Depression and anxiety levels were found to be significantly higher in our patients who were followed up due to factor deficiency compared to the control group, and their quality of life was found to be lower in three other functionalities and total quality of life, except social functionality. It is important to follow up the medical treatments of factor deficiency patients in terms of anxiety and depression and quality of life.