Çocukluk çağı akut lösemilerinde febril nötropeni epizodlarının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of febrile neutropenia episodes in childhood acute leukemias
  1. Tez No: 452828
  2. Yazar: LEYLA ŞERO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SÖKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Febril nötropeni, akut lösemi, çocuk, Febrile neutropenia, acute leukemia, children
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çocukluk Çağı Akut Lösemilerinde Febril Nötropeni Epizodlarının Retrospektif Olarak İncelenmesiAkut lösemi, çocukluk çağında en sık görülen kanserdir ve en sık ölüm nedenlerinden bir tanesidir. Yeni kullanıma giren etkili kemoterapi ilaçları bir yandan primer hastalığın kontrolünü sağlarken, diğer yandan kemik iliğinin daha ağır ve uzun süreli baskılanmasına neden olmaktadır. Bu durum, nötropenik ateş için büyük bir risk oluşturmaktadır. Lösemi ve diğer nötropenik hastalarda nötropenik ateş hala ciddi ve önemli komplikasyondur, mortalitesi yüksektir ve sıklıkla kemoterapi protokollerin geciktirilmesi veya ara verilmesine neden olmaktadır.Bu çalışmanın amacı 2008-2011 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi (DÜTF) Çocuk Hastanesi Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı'nda çocukluk çağı Akut Lösemilerinde febril nötropeni epizodlarının bakteriyemi sıklığını, risk faktörlerini ve epidemiyolojisini belirlemektir.Bu çalışmamızda 50 lösemili çocukta gelişen 260 febril nötropeni atağı retrospektif olarak incelenerek ampirik antibiyoterapi özellikleri, antibiyoterapi modifikasyonları, kültür sonuçları, tedavi süreleri ve mortaliteleri değerlendirildi. Mikrobiyolojik ve/veya klinik olarak kanıtlanmış infeksiyon, 155 ( % 59,6) atakta saptandı. Febril nötropeni ataklarının %19,2'sinde bakteriyemi saptandı. Bunlardan % 52'si gram pozitif, % 24'ü gram negatif, % 14'ü fungal patojenlerdi. Febril nötropeni atağı esnasında altı hasta ( % 12) kaybedildi.Sonuç olarak febril nötropenik hastalarda bakteriyemi sıklığının, risk faktörlerinin ve epidemiyolojisinin izlemi, her merkezin kendi ampirik tedavi yaklaşımını belirleyebilmesi için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation of Febrile Neutropenia Episodes in Childhood Acute LeukemiasAcute leukemia is the most common cancer in childhood and is one of the most common causes of death. Febrile neutropenia remains a serious and important complication in leukemia and other neutropenic patients, with high mortality and often leading to delay and or suspension of much needed chemotherapy protocols. This is due in part to the ever-emerging new and potent chemotherapeutic agents, which, while bringing the primary disease under control, also lead to severe and prolonged suppression of the bone marrow.The aim of this study is to evaluate the frequency, risk factors and epidemiology of bacteremia of febrile neutropenia episodes in childhood acute leukemias in Children Hospital of Dicle University Faculty of Medicine Hematology and Oncolog Department between 2008 and 2011.In this study, we evaluated 260 febrile neutropenia episodes in 50 pediatric leukemia cases with empiric antibiotherapy regimens, antibiyotic modifications, culture results, treatment period and mortality retrospectively. One hundred and fifty five (59,6 % ) episodes were microbiologically and/or clinically documented infections. During febrile neutropenia episodes, 19,2 % of patients had bacteremia. Of isolated microorganisms, 52 % gram positive, 24 % gram negative, 14 % fungal pathogens. Six patients (12 % ) died during a febrile neutropenia episode.In conclusion, monitorization for the epidemiology of bacteremia and prediction of significant factors associated with bacteremia in febrile neutropenic patients are considered to be important for the choice of initial antibiotic therapy.