Anadolu Şeritli Semenderi (Ommatotrıton nesterovı) ve Kafkas Şeritli Semenderi (Ommatotrıton ophrytıcus)'nin embriyonik ve larval dönemlerinin karşılaştırılması
Comparison of the embrionic and larval periods of Anatolian Banded Newt (Ommatotriton nesterovi) and Caucasian Banded Newt (Ommatotriton ophryticus)
  1. Tez No: 807096
  2. Yazar: SEMA SARIKURT
  3. Danışmanlar: PROF. UFUK BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Üreme, Prelarva, Ommatotriton, Yumurta, Morfoloji, Reproduction, Prelarva, Ommatotriton, Egg, Morphology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışmasında 2022-2023 yıllarında iki üreme mevsimi boyunca Anadolu Şeritli Semenderi (Ommatoriton nesterovi) ve Kafkas Şeritli Semenderi (Ommatotriton ophryticus)'nin embriyo ve larvaları karşılaştırılmıştır. O. nesterovi türü için Zonguldak ve Karabük illerinde ve O. ophryticus türü için Rize ve Trabzon illerinde yapılan arazi çalışmaları ve laboratuvar gözlemleri neticesinde, O. nesterovi türüne ait 1482 adet yumurtanın ve O. ophryticus türüne ait 556 yumurtanın embriyonik ve larval gelişimleri takip edilmiştir. Yapılan takipler sonucunda O. ophryticus türünün erken dönem yumurtalarının enleri ve boylarının, içinde şekillenmiş embriyo bulunan yumurtaların enleri ve boylarının ve larvaların toplam boylarının O. nesterovi türünün yumurta ve larvalarına göre istatistiki olarak anlamlı derecede daha büyük olduğu görülmüştür. Larvaların yumurtadan çıkış günleri O. nesterovi türünde 5-19.gün aralığında gerçekleşirken, O. ophryticus türünde ise 7-36. günlerde yumurtadan larva çıkışı olmuştur. Her iki tür arasında gözlenen diğer belirgin farklar ise larva döneminin ilerleyen dönemlerinde O. ophryticus türünün larvalarının O. nesterovi larvalarına göre daha koyu dorsal renge ve daha belirgin koyu renkli beneklere sahip olması ve yine larva döneminin ilerleyen zamanlarında O. ophryticus türünün larvalarının dış solungaç filamentlerinin sayılarının diğer türün larvalarına göre biraz daha fazla olmasıdır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, embryos and larvae of Anatolian Banded Newt (Ommatoriton nesterovi) and Caucasian Banded Newt (Ommatotriton ophryticus) were compared during two breeding seasons in 2022 and 2023. As a result of field studies and laboratory observations for O. nesterovi in Zonguldak and Karabük provinces and for O. ophryticus in Rize and Trabzon provinces, embryonic and larval development of 1482 eggs belonging to O. nesterovi and 556 eggs belonging to O. ophryticus were observed. As a result of the observations, it was revealed that the width and length of the early eggs the width and length of the eggs with shaped embryos and the total body lengths of the larvae of the O. ophryticus were statistically significantly larger than the eggs and larvae of the O. nesterovi. The hatching days of the larvae are in 5-19th days in O. nesterovi, while the larvae of O. ophryticus emerged from the eggs in 7-36th days. Other significant differences observed between both species are that in the later stages of the larval stage, the larvae of O. ophryticus have a darker dorsal color and more distinct dark spots compared to the larvae of O. nesterovi, and the number of external gill filaments of O. ophryticus larvae in the later stages of the larval stage is different slightly more than the larvae of the species.