21. yüzyıl pusulası simit ekonomisi: Türkiye ve OECD ülkeleri örneği
21st century compass doughnut economics: The case of Türkiye and OECD countries
- Tez No: 807181
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDANUR GACENER ATIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Simit ekonomisi, Çevresel Kuznets Eğrisi, OECD, Türkiye, Sürdürülebilirlik, Doughnut Economics, Environmental Kuznets Curve, OECD, Türkiye, Sustainability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, çevre ve iklim değişikliğine bağlı ekonomik sürdürülebilirliğin tarihsel gelişimi ve Kate Raworth (2017) tarafından ortaya konan ve ekonomide yeni bir yaklaşımı temsil eden Simit Ekonomisi Modeli incelenmiş; buna bağlı olarak Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinin geçerliliği kadınlar, iş dünyası ve hukuk endeksi de dahil edilerek Türkiye ve 27 OECD ülkesi için doğrusal panel veri modeli ile sınanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, 10 ülkede Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinin geçerli olduğu; 18 ülkede ise bu hipotezin geçersiz olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the historical development of economic sustainability related to environment and climate change as well as the Doughnut Economics Model, which was put forward by Kate Raworth (2017) representing a new approach in economy, were examined. In this context, the validity of the Environmental Kuznets Curve hypothesis was tested with a linear panel data model for Türkiye and 27 OECD countries, including the index of women, business, and law. As a result of the analysis, it was concluded that the Environmental Kuznets Curve hypothesis was valid in 10 countries; in 18 countries, this hypothesis was found to be invalid.