Resimli çocuk kitaplarında kültürel farklılıkların karakter tasvirlerine etkisi üzerine bir literatür incelemesi: 'Alaaddin'in Sihirli Lambası' örneği
A literature review on the effect of cultural differences on character descriptions in picture children's books: The example of 'Alaaddin's Magic Lamp'
- Tez No: 807244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK ARDA OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Görsel anlatı, bilinen en eski anlatı yöntemlerinden biridir. Doğduğu andan itibaren çevresi ile etkileşim halinde olan çocuk için imge ve görsellik, sonradan yaşama dâhil edilen deneyim olmaktan çok, öğrenmeyi ve algıyı etkileyen doğal bir süreçtir. Sınırlı sözcük bilgisine sahip çocuk için görseller dış dünyayı somutlaştırma, basitleştirme ve algılanabilir kılma açısından önemlidir. Çocuk yayınlarında, çocuklar ve kitaplar arasında bir köprü oluşturmak için kullanılan sözlü ve sözlü olmayan ögelerin tamamlayıcılığı metnin etkisini arttırmaktadır. Hikâyeden yeni görüntüler oluşturan çocuk, metne yansıyan görsel ögelerle metni zenginleştirir; metni somutlaştırarak çevresini pedagojik anlamda algı düzeyine daha uygun hale getirir. Piaget'nin bilişsel gelişim kuramının öne çıkardığı görüşlerden biri ışığında bakıldığında somut işlemler döneminin 11-12 yaşına kadar sürdüğü, soyut düşüncenin ise belli bir yaştan sonra geliştiği, bu nedenle çocuk zihninin görsel olarak kavramaya yatkın olduğunu göstermektedir. Sözcükleri öğrenmeden şekilleri öğrenen çocuk uygun nesneleri uygun şekillerle birleştirerek zihninde sesin karşılığı olarak bir nesne yaratır. Görsel işaretlerden hareket ederek anlatılanı çözen çocuk, soyut olanın resmedilmesiyle ortak bir dil keşfetmiş olur, böylece sözelden görsele geçişini tamamlamış olur. Gelişim sürecinde 0-6 yaşın öğrenme sürecinin temellerini oluşturması açısından önemi büyüktür. Bu dönemde, resimli kitapların önemi büyüktür; bu kitaplar bilgiyi tanımlama, işleme, gruplandırma ve organize etme gibi süreçleri desteklemektedir. Çocuk önce resimlere bakar; kahramanların jest ve mimiklerinden, hal ve hareketlerinden yorumlar yapar ve öykünün içine dâhil olup tiplemelerle özdeşim kurmaya çalışır. Bu deneyim sonucunda, ileriki yaşlarda çocuğun gördüğü, kullandığı, deneyimlediği görseller zihninin referansı olarak kalmakta, yargılarını biçimlendirmektedir. Bu tez çalışmasının amacı seçilen çocuk kitaplarında çocukların zihninde oluşturulan ilk imgenin çok etkili olduğunu, iyi-kötü, doğru ve yanlışın hangi şekilde tasarlanıp ortaya konulduğunu, toplumlara göre nasıl farklılıklar gösterdiğini, çocuk kitaplarının özelinde veya çevresinde gelişen kültürel aktarımın farklılıklarının görünümlerini saptamaktır.
Özet (Çeviri)
Visual narrative is one of the oldest known narrative methods. Image and visuality are natural processes that affect learning and perception rather than the experience included in life later for the child, who has interacted with his environment since birth. Visuals are essential for a child with a limited vocabulary in embodying, simplifying, and perceiving the outside world. The complementarity of verbal and non-verbal elements used to create a bridge between children and books in children's publications increases the impact of the text. The child, who creates new images from the story, enriches the text with the visual elements of the text. In addition, it concretizes the text and makes its environment more suitable for the level of perception in the pedagogical sense. Based on the views put forward by Piaget's cognitive development rule, it has been understood that the concrete operational period lasts until the age of 11-12. At the same time, abstract thinking develops after a certain age. Therefore, the child's mind is prone to visual comprehension. Having learned shapes before learning what words are, the child combines appropriate objects with appropriate shapes and creates an object in his mind as a response to the sound. Thus, the child deciphering the narrative with the help of visual signs discovers a common language based on the depiction of the abstract. As a result, the child completes the transition from verbal to visual. Ages 0-6 are critical in development because these age ranges form the basis of children's learning process. In this period, picture books were vital because they supported identifying, processing, grouping, and organizing information. The child first looks at the pictures, and comments by looking at the heroes' gestures, mimics, states, and movements, then tries to enter the story and identify with the characters. As a result of this experience, the visuals that the child sees uses, and experiences in later ages remain as the reference of his mind and shape his judgments. This thesis study aims to determine the relationship between how the images in the selected children's books are designed and the first images formed in children's minds. In addition, this study has tried to determine how the concepts of good, bad, right, and wrong are designed and revealed in picture books and how these designs differ according to societies and cultures.
Benzer Tezler
- Else Günther als Kinderbuchautorin und ihr Beitrag zur interkulturellen Erziehung
Çocuk kitabı yazarı olarak Else Günther ve onun kültürlerarası eğitime katkısı (Else Günther as a children's book autor and hercontribution to intercultural education)
HALİME YEŞİLYURT
Doktora
Almanca
2020
Alman Dili ve EdebiyatıNecmettin Erbakan ÜniversitesiYabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZTÜRK
- Evrensel bakış açısıyla ülkemizde 1930-2010 yılları arasında basılan resimli çocuk kitapları
Illustrated children's books printed between 1930 and 2010 through universal point of view
NERGİZ KUL
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Güzel SanatlarYeditepe ÜniversitesiGrafik Tasarım Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İSMAİL KAYA
- Son dönem Türk Alman çocuk yazınında resimli kitaplar aracılığıyla değerler eğitimi
Values education in books via illustrations in recent period Turkish- German child literature
HAFİFE BALKAN DELEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Eğitim ve ÖğretimTrakya ÜniversitesiYabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HİKMET ASUTAY
- Caldecott ödüllü ve popüler resimli türk çocuk kitaplarının karşılaştırmalı bir analizi
A comparative analysis of Caldecott award-winning books and popular turkish picture books
PINAR KAMALI
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Eğitim ve ÖğretimHacettepe ÜniversitesiTemel Eğitim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HAKAN DEDEOĞLU
- Türkiye'de yayınlanan yerli ve çeviri resimli çocuk kitaplarının kültür bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation in the context of culture of native and translated children's picture books published in Turkey
HİLAL ZEYNEP TAŞDEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Eğitim ve ÖğretimMarmara ÜniversitesiTemel Eğitim Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ OYA ABACI