Son dönem Türk Alman çocuk yazınında resimli kitaplar aracılığıyla değerler eğitimi
Values education in books via illustrations in recent period Turkish- German child literature
- Tez No: 562900
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ASUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Aygen Sibel-Çelik, Çocuk Edebiyatı, Necdet Neydim, Değerler, Culture, Aygen Sibel-Çelik, Child Literature, Necdet Neydim, Values
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çocuk edebiyatı, çocukların kültürel ve sosyal değerleri öğrenmesi açısından önemli bir araçtır. Çocuk edebiyatı yazarlarının üstlendiği bu görev, çok önemlidir. Araştırmamızın amacı: Farklı dillerdeki çocuk kitaplarının kültürel dil birikimini ne ölçüde ve nasıl kazandırabildiğidir. Bu kazanımı verirken incelenen bu eserlerin nasıl yöntemler kullandıkları, benzerlikleri ve farklılıkları, araştırmamızın çıkış gayesidir. Bu açıdan farklı dildeki kitaplar, kültürel birikimin devamını sağlayacak olan deyimler ve mecaz anlamda kullanılan kelimeler gibi dil yapılarının kullanımına yer vermesi bakımından incelenerek bu soruya cevap aranmaya çalışılmıştır. Kültürel dil yapısının yanı sıra çocuklara değerlerin benimsetilmesinde bu seçilen eserlerin katkıları olup olmadığı araştırılmıştır. Tezin öncelikle ilk bölümünde değerler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümünde çocuk edebiyatı hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise seçilen eserler incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Bu açıdan resimli çocuk kitabı yazarı Necdet Neydim'in iki kitabı ile Alman çocuk ve gençlik yazarı olan Aygen Sibel-Çelik'in iki kitabı öncelikle dış yapı daha sonra ise iç yapıya da dâhil olan değerler açısından incelenmiştir. Öncelikle seçilen bu kitaplar, hem dil açısından hem de yapı açısından uygunlukları sorgulanarak kendi aralarında karşılaştırılmış, ardından hitap ettikleri yaş grubuna kazandırdıkları ortak değerler ve amaçlarına ne derece hizmet ettikleri açısından irdelenmişlerdir. Sonuç olarak ise kültürel dil ve değerlerin kazanımının, devamının ve iletilmesinin -kullanılan dil farklı olsa da- çocuk edebiyatı aracılığıyla yapılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Child literature is an important tool to examine about the cultural and social values. This objective is very essential for the authors of child literature. The purpose of our investigation is to establish how and to what extent the children's books in different languages may acquire the cultural language accumulation. Beneficially, that is the aim to investigate the methods which they use, the similarities and differences of these works. In that regard, we attempted to find the answers to these questions, by examining the use of language structures such as books in various languages, the idioms, metaphorical words, which will continue the cultural accumulation. In addition, to the cultural language structure, it has been investigated whether the selected works contribute to the adoption of the values. Values are emphasized in the first part of the thesis. The information about Child Literature is given in the second part. In the third chapter, selected works were examined and compared. In this respect, two books by the children's book author Necdet Neydim, and two books by the German children's and youthful writer Aygen Sibel-Çelik's were considered mainly from the point of view of external structure, and then from the internal structure. These books, which were selected first, were questioned in terms of their suitability both in terms of language and structure. After that, they were examined in terms of the values which they provided to the age group and the degree to which they served. As a result, it was observed that the acquisition, continuation and communication of cultural language and values can be made through Child Literature even if the used language is different.