Ölüm kaygısı, sağlık kaygısı ve çevresel kaygının çevre dostu ürün satın alma niyeti ve tüketim davranışı üzerine etkisi
The effects of death anxiety, health anxiety and environmental anxiety on intention to purchase eco-friendly product and consumption behavior
  1. Tez No: 807306
  2. Yazar: İLKNUR KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL ESRA DAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm Kaygısı, Sağlık Kaygısı, Çevresel Kaygı, Çevre Dostu Ürün Satın Alma Niyeti, Çevre Dostu Tüketim Davranışı, Death Anxiety, Health Anxiety, Environmental Anxiety, Intention to Purchase Eco-Friendly Product, Eco-Friendly Consumption Behavior
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Çalışma, ölüm kaygısının, sağlık kaygısının ve çevresel kaygının çevre dostu ürün satın alma niyetinde ve tüketim davranışında etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın diğer amacı sağlık kaygısının, çevresel kaygının ve çevre dostu ürün satın alma niyetinin aracılık rolünü tespit etmektir. Araştırmada ölüm kaygısı, sağlık kaygısı, çevresel kaygı, çevre dostu ürün satın alma niyeti ve çevre dostu tüketim davranışı ölçekleri kullanılmıştır. Ölüm kaygısı ölçeği Sarıkaya ve Baloğlu'nun (2016) çalışmasından, sağlık kaygısı ölçeği Salkovskis ve diğerlerinin (2002) çalışmalarından ve çevresel kaygı ölçeği ise Straughan ve Roberts'ın (1999) çalışmalarından alınmıştır. Çevre dostu ürün satın alma niyeti ölçeği Song ve diğerlerinin (2012) çalışmalarından ve çevre dostu tüketim davranışı ölçeği ise Lee'nin (2008) çalışmasından alınmıştır. Çevre dostu ürün satın alan kişilere çevrimiçi anket metodu ile ulaşılmış ve 465 katılımcının verileri analiz edilmiştir. Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi kapsamında araştırma verileri analiz edilmiştir. Ölçüm modelinin geçerliliği ve güvenilirliği sağlandıktan sonra yapısal model değerlendirilmiş, hipotezler test edilmiştir. Hipotez testleri sonucunda, ölüm kaygısının maruz kalma faktörünün sağlık kaygısı üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilmiştir. Ölüm kaygısının acı çekme faktörü çevresel kaygıyı etkilemiştir. Çevresel kaygı ise çevre dostu ürün satın alma niyeti üzerinde etkiye sahiptir. Çevre dostu ürün satın alma niyetinin de çevre dostu tüketim davranışında etkisi olmuştur. Çalışmada ulaşılan diğer bir sonuç, çevresel kaygının, ölüm kaygısı ile çevre dostu ürün satın alma niyeti arasında aracılık rolüne sahip olmasıdır. Ayrıca, çevresel kaygı ile çevre dostu tüketim davranışı arasında çevre dostu ürün satın alma niyetinin aracılık rolü de araştırma sonuçlarından biridir. Araştırma sonucundan yola çıkarak, sağlık kaygısı ve çevresel kaygının temelinde ölüm kaygısının olduğu görülmektedir. Tüketicilerin çevre dostu ürün satın alma niyetleri ve tüketim davranışlarının temelinde de ölüm kaygısı bulunmaktadır. Çevre dostu ürün satın alma niyeti ve tüketim davranışında sadece kaygıların rolünü inceleyen bir çalışmaya henüz rastlanmaması, çalışmanın özgün olduğunu düşündürmektedir. Çalışma sonuçlarının gelecek çalışmalara ve uygulamaya ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the effects of death anxiety, health anxiety and environmental anxiety on the intention to purchase eco-friendly product and consumption behavior. The other purpose of the study is to determine the mediating role of health anxiety, environmental anxiety and the intention to purchase eco-friendly product. Death anxiety, health anxiety, environmental anxiety, intention to purchase eco-friendly products and eco-friendly consumption behavior scales were used in the research. The death anxiety scale was taken from the study of Sarıkaya and Baloğlu (2016); the health anxiety scale was taken from the studies of Salkovskis et al. (2002); and the environmental anxiety scale was taken from the studies of Straughan and Roberts (1999). The scale of intention to purchase eco-friendly product was taken from the studies of Song et al. (2012), and the scale of eco-friendly consumption behavior was taken from the studies of Lee (2008). People who buy eco-friendly products were reached by online survey method and the data of 465 participants were analyzed. Research data were analyzed within the scope of Partial Least Squares Structural Equation Modeling. After ensuring the validity and reliability of the measurement model, the structural model was evaluated, the hypotheses were tested. As a result of hypothesis testing, a significant effect of exposure factor of death anxiety on health anxiety was determined. The suffering factor of death anxiety influenced environmental anxiety. Environmental anxiety, on the other hand, has an effect on the intention to purchase eco-friendly product. The intention to purchase eco-friendly product also had an impact on eco-friendly consumption behavior. Another result reached in the study is that environmental anxiety has a mediating role between death anxiety and the intention to purchase eco-friendly product. The mediating role of the intention to purchase eco- friendly products between environmental anxiety and eco-friendly consumption behavior is one of the research results. Based on the results of the research, it is seen that death anxiety is the basis of health anxiety and environmental anxiety. In addition, death anxiety is the basis of consumers' intention to purchase eco-friendly product and their consumption behaviors. There is not yet a study examining the role of only anxieties in the intention to purchase eco-friendly product and consumption behavior suggests that the study is original. The results of the study are expected to shed light on future studies and practice.