Paket servis ve restoran servis süreçlerinde değişen tüketici algılarının belirlenmesi
Determination of changing consumer perceptions in take-away and restaurant service processes
  1. Tez No: 807309
  2. Yazar: EMİNE KOZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, tüketici davranışları, algı, tüketici algıları, paket servis, restoran, Consumer, consumer behavior, perception, consumer perceptions, takeaway, restauran
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmanın temel amacı paket servis ve restoran servis süreçleri içerisinde değişen tüketici algılarının belirlenmesini incelemektir. Tüketiciler açısından yemek deneyimi ve hizmet sürecinde algılanan unsurları birbirinden bağımsız ya da bağımlı olarak birden fazla faktörleri oluşturması analiz edilmesi için bir ölçek modeli oluşturulmuştur. Çalışma için önerilen model, somut kalite boyutu, e –hizmet kalite boyutu, internet hizmet boyutu, işlevsel hizmet boyut ve duygusal hizmet model boyutu faktörlerini ele alarak tüketici algılarını belirleyen bulguları incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada bulguları analiz yöntemi olarak veri analizi için anket yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda, tüketici tercihlerini ve demografik değişkenler arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma kapsamında birçok il içerisinden farklı meslek gruplarına bağlı 300 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda güvenirlik düzeyi yüksek bir çalışma elde edilmiştir. Çalışma sonucunda paket servis ve restoran servis hizmet süreci tüketicilerin algılama düzeylerinin farklılık gösterdiği saptanmıştır. Bu çalışma tüketici algılarında genel memnuniyetin sağlanmasında önemli pay oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to examine the determination of changing consumer perceptions in the takeaway and restaurant service processes. A scale model was created in order to create and analyze the elements perceived in the dining experience and service process in terms of consumers, and more than one factor independently or dependently from each other. The model proposed for the study has been tried to examine the findings that determine consumer perceptions by considering the factors of perceptible quality dimension, online quality dimension, online service dimension, functional service dimension and emotional service model dimension. The survey method has been used for data analysis in the study, and the relationship between consumer preferences and demographic variables has been examined. The research has been carried out with 300 participants from various professions and from different provinces. As a result of the analysis, a study with a high level of reliability has been obtained. As a result of the study, it has been determined that the perception levels of consumers in the takeaway and restaurant service process differ. This study has an important role in ensuring general satisfaction in consumer perceptions.