Mevcut yapıların enerji etkin yenilenmesi ve maliyet analizi, Avanos'ta yapı kooperatifi örneği
Energy efficient renovation and cost analysis of existing buildings, example of building housing cooperative in Avanos
- Tez No: 807349
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE ÖZLEM PARLAK BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerji Etkin Yenileme, Konut Yapı Kooperatifleri, Yerel Malzeme Kullanımı, Energy Efficient Renewal, Housing Building Cooperatives, Local Material Use
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
GeliĢen teknoloji ile artan enerji ihtiyacının karĢılanması için kullanılan enerjinin sebep olduğu çevresel sorunlar insan sağlığı ve dünya geleceği için sorun oluĢturmaktadır. Enerji tüketimi ve karbon salımında etkinliği fazla olan konutların enerji tüketim değerlerinin düĢürülmesi ise önemli görülmektedir. Literatürde çok sayıda çalıĢma bulunmakla birlikte yenileme yaklaĢımlarında yerel malzemelerin kullanımı ve maliyet kapsamında ele alınan çalıĢmalar yok ya da yetersizdir. Tez kapsamında NevĢehir ili Avanos ilçesinde yer alan ve konut yapı kooperatiflerince inĢa edilen“Sigorta Evleri”alan çalıĢması olarak seçilmiĢtir. Sigorta Evlerinin mevcut durum enerji analizleri ulusal hesaplama sistemi olan Bep-TR ile yapılmıĢtır. F156 olarak belirlenen bina enerji sınıfının uyulması zorunlu tutulan C 99 enerji seviyesine ulaĢması için cephe ve çatıya uygulanan ısı yalıtımı ile yenileme yaklaĢımlarında bulunulmuĢtur. Avanos‟ta uygulanması zorunlu tutulan yöresel taĢ kaplama yenileme önerisinde ele alınmıĢtır. Böylelikle binaların enerji sınıfları yasal seviyelere ulaĢtırılırken yerel malzeme kullanımının sağlayacağı kazanımlar değerlendirilmiĢtir. Bununla birlikte yenileme yaklaĢımlarının maliyet analizleri yapılmıĢtır. Uygulama sonucunda her iki seçenekte de enerjide %43, CO₂ salımında %44 oranında kazanım sağlanmıĢtır. TaĢ kaplama uygulaması durumunda maliyet daha yüksek olmasına karĢın dayanımının daha fazla ve malzemenin sürdürülebilir olması sebebi ile uygulanması daha uygun görülmüĢtür. Ancak taĢ ocakların sürdürülebilirliği düĢünülmesi gereken bir konudur.
Özet (Çeviri)
Environmental problems caused by the energy used to meet the increasing energy need with developing technology pose a problem for human health and the future of the world. It is considered important to reduce the energy consumption values of the houses with high energy consumption and carbon emissions. Although there are many studies in the literature, there are no or insufficient studies on the use of local materials and cost in renovation approaches. Within the scope of the thesis,“Insurance Houses”located in Avanos district of NevĢehir province and built by housing cooperatives were selected as field study Current status energy analyzes of Insurance Houses were made with the national calculation system, Bep-TR. In order for the building energy class determined as F156 to reach the mandatory C 99 energy level, renovation approaches have been made with thermal insulation applied to the facade and roof. Local stone cladding, which is mandatory to be applied in Avanos, has been discussed in the renewal proposal. Thus, while the energy classes of the buildings are brought to legal levels, the benefits of using local materials have been evaluated. In addition, cost analyzes of renewal approaches were made. As a result of the application, 43% savings in energy and 44% in CO₂ emissions were achieved in both options. Although the cost is higher in the case of stone veneer application, it has been deemed more appropriate to be applied because of the higher strength and the sustainability of the material. However, the sustainability of quarries is an issue that needs to be considered.