Hannâ Mîne ve 'Hikâyetü Bahhâr' adlı romanı
Hanna Mine and her novel named Hikayat Bahhar
  1. Tez No: 807429
  2. Yazar: YELİZ ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Suriye, Roman, Hannâ Mîne, Hikâyetü Bahhâr, Arabic Literature, Syria, Novel, Hanna Mine, Hikayat Bahhar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmayla modern Arap edebiyatının gelişmesine katkı sağlayan, roman türünün yayılmasında etkili olan Suriye edebiyatının genel hatlarıyla tanıtılması ayrıca Arap dünyasında deniz edebiyatının öncü ismi olan Hannâ Mîne'nin hayatı, eserleri ve edebi kişiliğinin ele alınması ve Hikâyetü Bahhâr isimli romanının incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmamızda tahliline yer verdiğimiz“Hikâyetü Bahhâr (Bir Denizcinin Hikâyesi) adlı roman ”Hikâyetü Bahhâr (Bir Denizcinin Hikâyesi), ed- Dekal (Gemi Direği) ve el-Merfe'u'l-ba'îd (Uzak Liman)" deniz üçlemesinin ilkidir. Bir denizcinin hayatı üzerinden denizcilerin vermiş oldukları yaşam mücadelesini konu edinen roman toplumcu gerçekçilik bağlamında yazılmıştır. Nitel bir çalışma olan tezimizde tümevarım yöntemi uygulanmış, veriler belgesel tarama yöntemiyle analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Through this study, it is aimed to introduce the Syrian literature, which contributed to the development of modern Arabic literature and was effective in the spread of the novel genre, in general terms, as well as to address the life, works and literary personality of Hanna Mine, who is the pioneer of sea novelism in the Arab world, and to examine her novel called Hikayat Bahhar. The novel“Hikayat Bahhar (A Sailor's Story)”, whose analysis we have included in our study, is the first of the naval trilogy“Hikayat Bahhar (A Sailor's Story), al-Dakal (Ship's Mast) and al- Marfa'al-Ba'ed (Far Harbor)”. The novel, which covers the life struggle of sailors via the life of a sailor, was written in the context of social realism. In our thesis, which is a qualitative study, the inductive method was applied and the data were analyzed with the documentary scanning method.