Hannâ Mîne'nin Şerefu Kâti'i Tarîk adlı romanının teknik yönden incelenmesi
Technical analysis of Hannâ Mîne's novel named Şerefu Kâti'i Tarîk
  1. Tez No: 861123
  2. Yazar: MÜRÜVVET KOÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ ÖNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Suriye Romanı, Deniz romancısı, Hanna Mine, Arabic Literature, Syrian Novel, Maritime Novelist, Hanna Mîne
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırladığım bu araştırmada, modern Arap edebiyatında hatrı sayılır bir yeri olan; Suriye edebiyatına dilsel, sanatsal, biçimsel, biçem ve düşünsel açıdan yön vermiş; Arap edebiyatının“ İlk deniz romancısı”sıfatıyla anılan Hanna Mine'nın içinde bulunduğu coğrafyanın sosyo-kültürel yapısıyla biçimlenen edebî kimliği, eserleri, eserlerinin ana temaları ve bunları nasıl işlediği (üslup ve bakış açısı bağlamında) ile çalışmamızda örnek olarak seçilen. Şerefu kati'u tarik/Haydutun Şerefi adlı romanın çevirisi ile romanın incelemesi bulunmaktadır. Bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde yazarın doğup büyüdüğü coğrafya olan Ortadoğu özelinde Suriye romanı hakkında türsel, anlamsal ve anlatımsal bağlamda bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, yazarın hayat hikâyesi kişisel ve edebî yönden değerlendirilmiş; kişisel yaşamının edebî kimlik ve bakışını biçimlendirmedeki rolü, bunların eserlerine tema, dil ve anlatım açısından nasıl yansıdığı incelenmiş, edebiyat dünyasına katkıları, kişisel kazanımları ve aldığı ödüllerden söz edilmiştir. İkinci bölümde, Şerefu kati'u tarik/Şerefli Bir Haydut adlı romanı 'roman tahlili' bağlamında incelenmiştir. Tahlilde klasik tahlil adımları öncelenmiş, yirmi bir bölümden oluşan roman, olayların akışına uygun olarak kurgunun temelinde yer alan 'yol hikâyesi'ne uygun değerlendirilmiştir. Ardından romanda yer alan kahramanlar, temel ve yan karakterler olarak değerlendirilirken, sırasıyla romanın zaman, mekân özellikleri, seçilen anlatıcı ve bakış açısı ile romanda öne çıkan anlatım teknikleri ve romanın üslubu üzerine konuşulmuştur. V Bu çalışma, sonuç bölümü, romanın Türkçeye çevirisi ve faydalanılan kaynakların gösterildiği bir kaynakça ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, prepared as a master's seminar, focuses on the literary identity of Hanna Mîne, who holds a significant place in modern Middle Eastern literature and has shaped Syrian literature linguistically, artistically, structurally, stylistically, and intellectually. Recognized as the“First Maritime Novelist”of Arabic literature, the study delves into Mîne's socio-cultural context, his works, the main themes of his novels, and how these themes are conveyed (in terms of style and perspective). The research also includes the translation and analysis of the selected novel, Sheref al-Kate'e Tariq (The Noble Bandit). The study consists of an introduction and two main chapters. In the introduction, information is provided on the Syrian novel within the context of the Middle East, where the author was born and raised, focusing on the genre, meaning, and narrative aspects. In the first chapter, the author's personal and literary life is evaluated, exploring how his personal experiences shaped his literary identity and perspective, as well as their reflections on his works in terms of theme, language, and narration. Additionally, his contributions to the literary world, personal achievements, and the awards he received are discussed. The second chapter provides a detailed analysis of the novel Sheref al-Kate'e Tariq (The Noble Bandit). The analysis adheres to classical steps of novel analysis, evaluating the 21-chapter book in accordance with its core narrative structure as a“road story.”The analysis examines the novel's characters, distinguishing between main and secondary VII characters, as well as its temporal and spatial features, the chosen narrator and perspective, prominent narrative techniques, and the novel's style. The study concludes with a conclusion section, the Turkish translation of the novel, and a bibliography listing the referenced sources.