Türk halk müziğinde beden dili kullanımının iki kadın ses icracısı üzerinden değerlendirilmesi
The importance of using body language in vocal execution in the context of live performance
  1. Tez No: 807495
  2. Yazar: SONGÜL GÜNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUFAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Beden dili, Vokal icra, Canlı performans, Body language, Vocal performance, Live performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Müzik pek çok önemli unsuru içinde taşımaktadır. Müzikal bir performansın içerisinde eseri doğru seslendirmek dışında da dikkat edilmesi gereken çok fazla husus vardır. Sahne hazırlığında önem arz eden bu hususlar içerisinde beden dili kullanımı da önem taşımaktadır. Bedenimizin söylediklerimizle bir ahenk içinde olması izleyici üzerinde olumlu etki yaratmaktadır. Canlı bir vokal performans, sadece ses kalitesiyle değil aynı zamanda beden dilinin kullanımıyla da etkileyici hale gelir. İcracının kendine güvenli bir tavır sergilemesi, performansın izleyiciler üzerindeki etkisini artırabilir, ayrıca el hareketleri, jestleri, dans hareketleri veya sahnede yürüyüşleri, şarkı sözlerinde anlatılan duyguların ve hikâyenin anlatımını destekleyebilir. Örneğin, bir şarkının romantik bir bölümünde vokalistin romantik bir bakış atması veya ellerini kalbinin üzerine koyması, izleyicilerin şarkının duygusal etkisini daha iyi hissetmelerine yardımcı olabilir. Beden dili kullanımı sanatsal aktivitelerin hemen hepsinde önem taşıdığı gibi canlı bir vokal icrada da önem taşımaktadır. Beden dili kullanımının icracı tarafından doğaçlama olarak geçekleştiği ve halk arasında“duyguya girmek”olarak tabir edilen bu tam konsantrasyon hali tüm vokal icracılarında bulunmamaktadır. Eğer icracı profesyonelse ve bu konsantrasyonu sağlayamıyorsa çoğunlukla bu durumun asıl sebepleri arasında; sahne korkusu, performans kaygısı, stres, dikkat kaybı gibi nedenler yatmaktadır. Sahnede beden diline hâkim olmak; zaman, tecrübe ve iyi bir eğitimle kazanılabilmektedir. Tam anlamıyla sahnede varolma durumu fazla pratiğin ve iyi bir tecrübenin de göstergesidir. Bu sebeple icracının profesyonel görünmesi için en önemli hususlardan birisi beden dili kullanımına hâkim olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Music contains many important elements. In a musical performance, there are many aspects that need to be considered besides performing the piece correctly. Among these issues that are important in stage preparation, the use of body language is also important. The fact that our body is in harmony with what we say creates a positive effect on the audience. A live vocal performance becomes impressive not only with the quality of the voice but also with the use of body language. The performer's confident attitude can enhance the impact of the performance on the audience. Additionally, hand gestures, facial expressions, dance moves, or walking on the stage can support the expression of emotions and the story conveyed in the song. For instance, in a romantic section of a song, a vocalist's romantic gaze or placing hands on the heart can help the audience feel the emotional effect of the song. The use of body language is important in almost all artistic activities, as well as in a live vocal performance. This state of full concentration, in which the use of body language is improvised by the performer and is popularly known as“getting into the emotion”is not found in all vocal performers. If the performer is a professional and cannot provide this concentration, mostly among the main reasons for this situation; There are reasons such as stage fright, performance anxiety, stress, loss of attention. Having a command of body language on stage; time, experience and a good education can be gained. Being fully present on the stage is also an indication of a lot of practice and a good experience. For this reason, one of the most important aspects for the performer to look professional is to master the use of body language.