Rekabetçi tutumlar ve oyun içi dürtüsel satın alma davranışı arasındaki ilişki: Popülarite ihtiyacının aracı ve sosyal yeterliliğin düzenleyici rolü
The relationship between competitive attitudes and impulsive in-game purchasing behavior: The mediator of the popularity need and the regulatory role of social competence
- Tez No: 807552
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Oyun içi öge satın alma, Dürtüsel satın alma, Rekabetçi tutum, Popülarite ihtiyacı, Sosyal yeterlilik, In-game item purchase, Impulsive buying, competitive attitude, The need for popularity, Social competence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çevrim içi oyun dünyasında çevrim içi satın alma, her geçen gün daha çok oyuncu tarafında gerçekleştirilen ve bir tüketim kültürü olarak günlük yaşamın parçası haline gelen bir tüketici davranışıdır. Çevrim içi oyunların gelir kaynaklarının başında oyun içi ek hizmetler ve öğeler gelmektedir. Literatürde çevrim içi oyun ögeleri satın alma davranışını inceleyen çalışmaların sayısında önemli bir artış olsa da tüketicilerin satın alma kararlarına etki eden psikolojik faktörler yeterli düzeyde incelenmemiştir. Bu doğrultuda bu tez kapsamında oyuncuların rekabetçi tutumlarının dürtüsel oyun satın alma davranışları üzerindeki etkisi ve bu ilişkide popülarite ihtiyacının aracı rolü incelenmiştir. Buna ek olarak sosyal yeterliliğin, popülarite ihtiyacının dürtüsel oyun içi satın alma davranışı üzerindeki etkisindeki düzenleyici rolü de test edilmiştir. Araştırmanın verileri aktif olarak oyun oynayan 234 katılımcıdan anket yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma sonuçları (1) rekabetçi tutumun dürtüsel satın alma davranışını anlamlı bir şekilde etkilemediğini, (2) bu doğrultuda popülarite ihtiyacının bu ilişkiye pozitif yönlü ve tam aracılık ettiğini ve (3) sosyal yeterliliğin popülarite ihtiyacı ile dürtüsel oyun içi satın alma davranışı arasındaki ilişkide negatif yönde düzenleyici rol oynadığını göstermiştir. Araştırma sonuçları önceki bulgular doğrultusunda tartışılmış, araştırmacılara ve uygulamacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the online game world, online purchasing is a consumer behavior that is performed by more and more players every day and has become a part of daily life as a consumption culture. Additional in-game services and items are at the top of the income sources of online games. Although there is a significant increase in the number of studies examining online game purchase behavior in the literature, the psychological factors that affect consumers' purchasing decisions have not been adequately examined. In this direction, this thesis investigates the impact of players' competitive attitudes on in-game impulse buying behavior and the mediating role of the need for popularity in this relationship. In addition, the moderating role of social competence in the impact of the need for popularity on in-game impulse buying has also been tested. The data for the study were obtained through a survey method from 234 participants who actively engage in playing games. The research findings indicate that (1) competitive attitude does not significantly influence in-game impulse buying, (2) in this regard, the need for popularity positively and fully mediates this relationship, and (3) social competence plays a negative moderating role in the relationship between the need for popularity and in-game impulsive buying behavior. The research findings are discussed in line with previous findings and provide recommendations for researchers and practitioners.