Relationship marketing, company performance and consumer retention: Evidence from Turkish hospitality sector
Şirket performansı ve ilişki pazarlaması, tüketiciyi elde tutma: Türk konaklama sektöründen örnekler
  1. Tez No: 807613
  2. Yazar: MOHAMMAD ADNAN ABU RUMMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARANA AZİMOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki pazarlaması, güven, iletişim, memnuniyet, şirket performansı, müşteriyi elde tutma, Relationship marketing, trust, communication, saftisfaction, company performance, customer retention
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırma,“Türkiye'de konaklama sektöründe ilişkisel pazarlama firma performansını nasıl etkiler?”sorusuna yanıt bulmak için yola çıktı. müşteriyi elde tutmanın aracı etkisine odaklanarak. Bu, bizi birbiriyle ilişkili üç soruyu araştırmaya motive etti: İlişkisel pazarlamanın iş performansını nasıl etkilediği; (ii) ilişkisel pazarlamanın müşteriyi elde tutmayı nasıl etkilediği; ve (iii) müşteriyi elde tutmanın pazarlama ilişkisi ile şirket performansı arasındaki bağlantıyı nasıl etkilediği. Türkiye'deki otellerin müşterilerinden veri toplamak için nicel araştırma kullanılmıştır. ‎Toplam örneklem büyüklüğü 230 olup betimsel analiz için SPSS, hipotezi test etmek için PLS-‎SEM kullanılmıştır. ‎ Bu çalışmanın bulguları, ilişkisel pazarlamanın Türkiye otel sektöründe hem şirketlerin performansı hem de müşterilerin elde tutulması üzerinde önemli ve önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Araştırma, konaklama işletmelerinin ilişki pazarlamasına ve müşteriyi elde tutma stratejilerine öncelik vermesi gerektiğini gösteriyor. Bu nedenle, otel endüstrisi, tüketici ilişkileri kurmak ve müşterilerini korumak için entegre stratejiler oluşturmak zorundadır. Araştırmaya katılanların çoğunluğu, öngörülebilir bir gelecekte Türk otel işletmesinin müşterisi olarak kalmayı planlamadıklarını söyleyerek müşteriden ayrılmayla ilgili potansiyel bir sorun olduğunu öne sürüyor.
Özet (Çeviri)
The research set out to answer the question,“How does relationship marketing affect firm performance in the hospitality industry in Turkey?”by focusing on the mediating impact of customer retention. This motivated us to investigate three related questions: I how relationship marketing affects business performance; (ii) how relationship marketing influences customer retention; and (iii) how customer retention influences the link between marketing relationship and company performance. Quantitative research was used to collect data from customers of hotels in Turkey. Total sample size was 230 and SPSS was used for descriptive analysis while PLS-SEM was used to test the hypothesis. The findings of this study shows that relationship marketing has a substantial and significant impact on both the performance of companies and the retention of customers in the hotel sector of Turkey. The research indicates that hospitality businesses should prioritise relationship marketing and client retention strategies. Therefore, the hotel industry has to create integrated strategies for building consumer relationships and retaining their patronage. The majority of respondents in the study said they do not plan to stay a client of the Turkish hotel business for the foreseeable future, suggesting a potential issue with customer defection.