Examining the implementation and execution of lean thinking and tools in construction sector in developing courities
Gelişmekte olan ülkelerde inşaat sektöründe yalin düşünceve araçlarinin uygulanmasi ve yürütülmesinin incelenmesi
  1. Tez No: 807615
  2. Yazar: MASA MUTAWEODEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGUN FATİH DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: inşaat projeleri, Görsel yönetim, planlama ve yönetim, lean construction management, construction projects, Just In Time, Visual Management, planning, and management
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Filistin, inşaat sektörü ile ilgili birçok sorunla karşı karşıyadır; maliyet, zaman aşımı, performans kalitesi ve yönetim gibi konular. Bu sorunlarla başa çıkmak için, bu tür problemleri çözmek için yeni bir yaklaşım olan azaltmalı yönetim prensiplerine başvurulmalıdır. Bu çalışma, gelişmekte olan bir ülke olan Filistin'de, azaltmalı düşünce ve araçların uygulanması ve yürütülmesini etkileyen engelleri ve bunların yapı siteleriyle ilgili atık üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, inşaat şirketleri, mühendisler, inşaat işçileri ve Ramallah endüstriyel başkentinde ve Nablus'ta uzman kişiler tarafından doldurulan bir anket kullanılmıştır. Toplanan örneklem 91 yanıt içermektedir. Bu yanıtların SPSS yazılımında uygulanmasıyla sonuçlar 1- Prensip bileşeni analizi, 2- güvenilirlik analizi, 3- çoklu regresyon ve korelasyon analizi ve 4- bağlantı ve korelasyon ölçüsü yoluyla bulunmaktadır. Sonuç, planlama ve yönetim konularının azaltmalı yönetim prensiplerinin başarıyla uygulanmasında önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. CC = + 0.167 * C1 formülü ile, C1 planlama ve yönetim bileşeni iken CC çekirdek kavramdır. Bu çalışma, inşaat şirketleri ve üniversitelerde bu müfredatlarla ilgili sürekli gelişime devam etmeleri ve projelerinde LCM'yi uygulamaları konusunda öneriler sunmaktadır, böylece yönetim sorunları üzerinde üstesinden gelinir.
Özet (Çeviri)
Palestine faces many issues within the construction sector, including cost, time overrun, performance quality, and management. To deal with these issues, the industry must adopt lean management principles as the new approach to solving such problems. The study aims to investigate the obstacles that impact the execution of lean thinking and tools in Palestine as a developing country and its impact on waste related to construction sites through a questioner which filled out by the target sample of construction companies, engineers, construction workers and expertise in Ramallah the industrial capital and Nablus. The collected sample was 91 responses. These responses are applied in SPSS software to find results through 1- principle component analysis, 2- reliability analysis, 3- multiple regression and correlation analysis, and 4- measure for association and correlation. The result shows that Planning and management issues significantly affect the execution of lean management approaches successfully. With the formula of CC= +0.167 *C1. Where C1 is the planning and management component, and CC is the core concept. This study recommends that the construction companies and the education system regarding these university curriculums must keep continuous improvement related to the knowledge regarding lean construction management approaches, and apply LCM in their projects, to overcome the management issues.