Life improvement studies in segment-cut nut mold used in cold forming operations
Soğuk şekillendirmede kullanılan segment kesimli somun kalıbında ömür iyileştirme çalışmaları
- Tez No: 807689
- Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN SAKLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğuk şekillendirme, somun kalıbı, elmas (sert metal), kobalt, tel erezyon, dalma erezyon, beyaz tabaka, Cold forging, nut mold, hard metal, cobalt, wire erosion, diving erosion, white layer
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tez çalışmasında, soğuk dövme işleminde kullanılan 4.istasyon somun kalıbının üretim aşamasındaki bazı proseslerde iyileştirme ve geliştirmeler yapılarak ömür artışı hedeflenmiştir. Kalıpta çalışma sonrası hasarlar incelenmiş ve gerekli iyileştirmeler için bir plan oluşturulmuştur. Öncelikle aynı kalıbın yurtdışından tedarik edilen bir muadili incelenmiş ve aradaki farklar gözlemlenmiştir. Ardında mevcut kalıpta üzerinde çalışılacak olan prosesler belirlenmiştir. Kalıpta kullanılan malzemeler 1.2344 takım çeliği, 1.4140 takım çeliği ve sanayide geçen ismiyle elmas (Tungsten Carbide) sert metaldir. Kalıpta ayrıca ön ve taban olmak üzere iki çeşit elmas bulunmaktadır. Bunların da cinsleri sırasıyla CTE35 ve CTE50'dır. CT tedarikçi firma olan Ceratizit'i temsil ederken, E tanecik boyutu olan Extra Coarse'u 50 ise Tungsten Carbide içindeki kobalt oranının (%25) iki katını temsil etmektedir. Segment kesimli somun kalıbı üretim aşaması olarak yaklaşık 25 operasyondan oluşur ve süreç olarak en uzun sürede üretilen kalıp çeşitlerinden bir tanesidir. Yüksek lisans tezi kapsamında ise iyileştirme ve geliştirme için bu operasyonlardan 4 tanesi üzerine yoğunlaşılmıştır. Bunlar tel erezyon tezgâhlarında uygulanan segment kesim işlemi, taban formu oluşturmada kullanılan dalma erezyon işlemleri, CNC tornalardada yapılan flanş formu işlemesi ve son olarak parlatma prosesleridir. Bu operasyon değişiklikleri de bakır elektrot yerine karbür alaşımlı bakır kullanmak, kalıp ağzındaki radyüsleri spiral taşla manuel olarak oluşturmak yerine radyüs formlu bakır ile işlemek, farklı bir ön elmas cinsi kullanmak ve manuel parlatma yerine otomatik parlatma makinesi devreye alma işlemleridir. Yapılan değişiklikler birlikte kalıplarda yurtdışı muadillerini yakalayacak seviyede bir ömür artışı hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to increase the lifetime by making improvements in some processes in the production phase of the 4th station nut mold used in the cold forging process. Damage after working on the mold were examined and a plan was created for the necessary improvements. First of all, an equivalent of the same mold supplied from abroad examined and the differences were observed. Then, the processes to be worked on the existing mold were determined. The materials used in the mold are 1.2344 tool steel, 1.4140 tool steel and hard metal ''diamond'' (Tungsten Carbide)as it known in the industry. The mold also has two kinds of diamonds, front and base. Their types are CTE35 and CTE50 respectively. While CT represents Ceratizit, the supplier company, Extra Coarse (E) and Fine (F) are the grain size of the diamonds. 50 is represent twice the cobalt ratio (%25) in the tungsten carbide. Segment cutting nut mold production consist of 25 operations approximately and is one of the mold types produced longest time as a process. Within the scope of the master's thesis, 4 of these operations have been focused of for improvement and development. These are Segment cutting process applied in wire erosion benches, the plunge erosion processes used in the forming the base form, the flange form processing performed in the Cnc Turning, using different type of front diamond and finally polishing process. If the expected life increase can not be achieve, some operations were directly changed instead of operational improvements. These operation changes are using the copper with the carbide content instead of the bottom form machining in plunge erosion with the help of plain copper electrode and automatic polishing machine activation instead of manuel polishing. With the changes made, a significant increase in the life of the molds is aimed.