Hastaneye ayaktan başvuran kronik hastalığı olan ve olmayan erişkinlerde vitamin b12 yüksekliği oranlarının karşılaştırılması
Comparison of vitamin b12 high ratios in adults with and without chronic disease who attend to the hospital
- Tez No: 807761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM SUVAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Vitamin B12, Kronik hastalıklar, Diabetes Mellitus, Vitamin B12, Chronic diseases, Diabetes Mellitus
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş ve Amaç: Vitamin B12 yüksekliği sıklıkla karşılaşılan ve hafife alınan bir anormalliktir. Vitamin B12 yüksekliği ile bazı kronik hastalıklar ve maligniteler arasında ilişki olduğuna dair çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmamızda kronik hastalığı olan ve olmayan erişkinlerde vitamin B12 yüksekliği oranlarını karşılaştırılmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, retrospektif ve tek merkezli olan bu çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 01.06.2021 ile 01.06.2022 tarihleri arasında Aile Hekimliği Polikliniklerine ayaktan başvuran hastalar değerlendirilmiştir. 35 yaş ve üstü vitamin B12 yüksekliği olan, sistemde belirlenen ICD kodlarındaki kronik hastalığı olan ve olmayan ve yakın zamanlı kan parametreleri bakılmış vakalar incelenmiştir. Belirtilen tarih aralığında dahil edilme kriterlerine uyan hastaların verileri hastane kayıt sistemi üzerinden elde edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet), vitamin B12 değeri sonuçları, kronik hastalık olup olmadığı bilgisi, eş zamanlı ölçülen tam kan parametreleri, üre, kreatinin, ALT, AST değerleri kayıt altına alınmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 128 vakanın 85'i (%66,4) kadın ve hastaların yaş ortalaması 56,5 (±13,6) idi. Herhangi bir kronik hastalığı bulunan 68 (%53,1) katılımcı, bulunmayan 60 (%46,9) katılımcı çalışmaya dahil edildi. Çalışmamızda kronik hastalık varlığı ile vitamin B12 yüksekliği arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur ve kronik hastalıklar içinden de Diabetes Mellitus (DM)'a sahip hastalarda vitamin B12 yüksekliği daha anlamlı bulunmuştur. Yüksek vitamin B12'nin kendi içindeki kategorizasyonuna göre DM'ye sahip bireylerde vitamin B12 düzeyi anlamlı olarak çok yüksek seviyelerde olduğu gözlenmiştir ve lojistik regresyona göre vitamin B12 yüksekliği olanlarda DM tespit edilme riski 0,67 oranında bulunmuştur. Yine yaş ve AST değerleri ile vitamin B12 yüksekliği arasında pozitif yönde güçlü korelasyon tespit edilmiştir. 10 Sonuç: Kronik hastalığı olanlarda ve özellikle DM'ye sahip bireylerde vitamin B12 yüksekliği ile aralarında anlamlı ilişki saptanmıştır. Ancak vaka sayımızın azlığı, tek merkezli olması sınırlılıkları nedeniyle daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Vitamin B12 elevation is a commonly encountered and underestimated abnormality. There are studies showing an association between vitamin B12 elevation and some chronic diseases and malignancies. In this study, we aimed to compare the rates of vitamin B12 elevation in adults with and without chronic disease. Materials and Method: In this descriptive, retrospective and single-center study, it was evaluated the outpatients who applied to the Family Medicine Outpatient Clinics between 01.06.2021 and 01.06.2022 at Health Sciences University (HSU) Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital. Cases aged 35 years and older with vitamin B12 elevation, with or without chronic diseases in the ICD codes specified in the system, and whose recent blood parameters were checked, were analyzed. The data of patients who met the inclusion criteria within the specified date range were obtained through the hospital registration system. Demographic characteristics of the patients (age, gender), vitamin B12 value results, information on whether there is a chronic disease, simultaneously measured complete blood parameters, urea, creatinine, ALT, AST values were recorded. IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 program was used in data analysis. Results: Of the 128 cases included in the study, 85 (66.4%) were female and the mean age of the patients was 56.5 (±13.6) years. It was included in the study 68 (53.1%) participants with any chronic disease and 60 (46.9%) without any chronic disease. In our study, a significant correlation was found between the presence of chronic disease and vitamin B12 elevation and among chronic diseases, vitamin B12 elevation was more significant in patients who have DM. According to its own internal categorization of high vitamin B12, vitamin B12 levels were observed to be significantly very high in individuals with DM, and according to logistic regression, the risk of detecting DM was found to be 0.67 in those with vitamin B12 elevation. It was again detected a strong correlation between age and AST values and vitamin B12 elevation in positive way. 12 Conclusion: A significant association was detected between vitamin B12 elevation in individuals with chronic diseases and especially in individuals with DM. However, there is a need for larger studies due to the limitations of our small number of cases and single-center.