Periferik hematopoietik kök hücre nakli yapılacak hastalarda yüzey belirteçlerinin araştırılması
Investigation of surface markers in patients to have peripheral hematopoietic stem cell transplantation
- Tez No: 807902
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BURAK YAVUZ ÇİMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Flow cytometry, Granulocyte colony stimulating factor, Multiple myeloma, Autologous hematopoietic stem cell transplantation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Hematopoietik kök hücre nakli, hematolojik malignitelerde ve diğer bir çok hastalıkta terapötik bir seçenektir. Otolog hematopoietik kök hücre nakli, hastadan toplanan kök hücrelerin hazırlık rejimi sonrasında hastaya verilmesidir. Kök hücrelerin toplanması için periferik kana mobilizasyonu gereklidir. Mobilizasyon için en yaygın kullanılan yaklaşım, granülosit koloni stimüle edici faktörün (G-CSF) tek başına veya yüksek doz kemoterapi ile birlikte verilmesidir. Farklılaşma kümesi (Cluster of Differantiation=CD) belirteçleri, hücreleri ayırt etmede anahtardır ve akım sitometri ile immünfenotipleme yapılarak tespit edilebilirler. Bu şekilde lösemi, lenfoma, miyeloma, immün yetmezlikler, otoimmün ve trombosit hastalıklarının tanısı sağlanabilmektedir. Monoklonal gamopati, bir monoklonal immünoglobulin veya fragmanının, B lenfositlerin klonal proliferasyonu ile üretildiği bir durumdur. Multiple miyelom bunlardan birisidir. Bu bilgiler ışığında, bu çalışmada multiple miyelom olan ve otolog hematopoietik kök hücre nakli planlanan hastalarda siklofosfamid ve G-CSF'nin CD45, CD34, CD38, CD45RA, CD71, CD90, CD117 gibi belirteçler üzerine olan etkilerini saptamak amaçlandı. Çalışmaya Mersin Üniversitesi Hastanesinde takip edilen 13 hasta dahil edildi. 0. günde siklofosfamid verildikten sonra, 5. günde G-CSF, 6 gün süreyle sabah, akşam uygulandı. 11. günde sadece sabah dozu verildi. 0. günde siklofosfamid uygulanmadan önce ve 11. günde G-CSF uygulandıktan 1 saat sonra içerisinde etilen diamin tetra asetik asit bulunan hemogram tüplerine 2 ml kan örneği alındı. Akım sitometrik yöntemle, seçilen belirteçlerin yüzde sayıları ve meydana gelen farklılıklar tespit edildi. Lenfosit kapısında CD38+ ve CD45RA+ hücre sayısında azalma, CD34+,CD90+/CD34+ hücre sayısında artma ve CD90+/CD34+, CD117+/CD34+ hücrelerde 0. gün ile 11. gün değerleri arasında pozitif yönde yüksek seviyede doğrusal bir ilişki varlığı saptandı. Monosit kapısında total monosit sayısında artma, CD45RA+ hücre sayısında azalma tespit edildi. Elde ettiğimiz bulguların, multiple miyelomun otolog hematopoietik kök hücre nakli ile tedavisinde yardımcı olacağını düşünmekteyiz. Anahtar kelime: Akım sitometri, CD, Granülosit koloni stimüle edici faktör, Multiple miyelom, Otolog hematopoietik kök hücre nakli
Özet (Çeviri)
Hematopoietic stem cell transplantation is a therapeutic option in hematological malignancies and other many diseases. Autologous hematopoietic stem cell transplantation is the return of stem cells collected from the patient after the preparatory regimen. The mobilization of stem cells into the peripheral blood is necessary. The most commonly used approach for mobilization is granulocyte colony stimulating factor (G-CSF) alone or in combination with high-dose chemotherapy. Cluster of Differentiation (CD) markers are key in distinguishing cells and can be detected by immunophenotyping by flow cytometry. In this way, the diagnosis of leukemia, lymphoma, myeloma, immune deficiencies, autoimmune and platelet diseases can be provided. Monoclonal gammopathy is a condition in which a monoclonal immunoglobulin or fragment is produced by clonal proliferation of B lymphocytes. Multiple myeloma is one of them. In the light of this information, it was aimed to determine the effects of cyclophosphamide and G-CSF on CD45, CD34, CD38, CD45RA, CD71, CD90, CD117 in patients diagnosed multiple myeloma and planned for autologous hematopoietic stem cell transplantation. Thirteen patients followed in Mersin University Hospital were included. After cyclophosphamide was given on day 0, G-CSF was administered on the 5th day in the morning and evening for 6 days. On day 11, only the morning dose was given. Before cyclophosphamide administration on day 0 and 1 hour after G-CSF administration on day 11, 2 ml blood sample was taken into hemogram tubes with ethylene diamine tetra acetic acid. Percentages, and differences of selected markers were determined by flow cytometric method. In the lymphocyte gate there was a decrease in CD38+ and CD45RA+ cells, an increase in CD34+ and CD90+/CD34+ cells and a high level of positive linear correlation between CD90+/CD34+, CD117+/CD34+ cells. In the monocyte gate there was an increase in total monocytes and a decrease in CD45RA+ cells. We think that our findings will be helpful in the treatment of multiple myeloma by autologous hematopoietic stem cell transplantation.