Tiroid fonksiyon bozukluğu olan ve olmayan annelerin bebeklerinin ilk antropometrik ölçümlerinin karşılaştırılması
Comparison of the first anthropometric measurements of babies with maternal thyroid dysfunction and without maternal thyroid dysfunction
- Tez No: 807903
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAĞMUR BAŞ, DOÇ. DR. AHMET KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: antropometrik, gebe, tiroid fonksiyon bozukluğu, anthropometric, pregnancy, thyroid dysfunction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Tiroid hormonu sağlıklı gebelik ve fetal gelişim için gerekli bir hormondur. Gebeliğin erken dönemlerinde fetal ve plasental gelişim annenin tiroid hormon düzeyi ile ilişkilidir. Annedeki tiroid fonksiyon bozuklukları olumsuz gebelik sonuçlarına yol açabilir. Bu çalışmanın amacı gebelerde tiroid fonksiyon bozukluğunun doğumdaki bebek antropometrik ölçümleri (doğum ağırlığı, doğum boyu, doğum baş çevresi) üzerindeki etkisini değerlendirerek gebe takibi yapan hekim ve sağlık çalışanlarının konuyla ilgili farkındalığını artırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif tarzda yapılmıştır. Hasta ve kontrol grubumuzu Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğan yenidoğanlar ve anneler oluşturmaktadır. Tiroid fonksiyon bozukluğu olan annelerin seçiminde serbest T4(sT4) düzeyi düşük olanlar alınmıştır. Anne ve yenidoğan bilgileri önceden hazırlanmış hasta takip formuna doldurulmuştur. Elde edilen verilerin analizi SPSS versiyon 22.0 programı ile yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya 105 hasta, 98 kontrol grubu olmak üzere toplam 203 kişi dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların yaş ortalaması 29,8 ± 5,7 yıl idi. Hasta ve kontrol grupları arasında doğum haftası, doğum ağırlığı, doğumda boy, doğumda baş çevresi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Doğum şekli ile doğum ağırlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Normal doğum yöntemiyle doğan çocukların doğum ağırlığı ortalaması daha fazla bulundu. Annelerin sigara kullanım durumu ile çocukların doğum ağırlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Sigara kullanan annelerin çocuklarının doğum ağırlığı sigara kullanmayan annelerin çocuklarına göre anlamlı derecede düşük bulundu. Sonuç: Çalışmamızda annedeki tiroid fonksiyon bozukluğunun bebeğin doğum ağırlığı, doğum boyu ve doğum baş çevresi üzerine istatistiksel açıdan anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Tiroid fonksiyon bozukluğunun maternal ve fetal olumsuz etkilerinden dolayı Türkiye gibi endemik iyot eksikliği ülkesinde başta riskli gebeler olmak üzere tüm gebeler taranmalı, erken tanı ve tedavi edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Thyroid hormone is essential for healthy pregnancy and fetal development. Fetal and placental development in early pregnancy is related to maternal thyroid hormone levels. Thyroid dysfunction in pregnancy can lead to adverse pregnancy outcomes. The aim of this study is to increase the awareness of physicians and health workers who follow pregnant women by evaluating the effect of thyroid dysfunction in pregnant women on anthropometric measurements (birth weight, birth length, birth head circumference) at birth. Materials and Methods: Our study is retrospective. Our patient and control group consists of newborns and mothers born in Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital. Those with low free T4 levels were included in the selection of mothers with thyroid dysfunction. Mother and newborn information were filled in the pre-prepared patient follow-up form. The analysis of the obtained data was done with SPSS version 22.0 program. Results: A total of 203 people, 105 patients and 98 control group, were included in the study. The mean age of all participants was 29.8 ± 5.7 years. There was no statistically significant difference between the patient and control groups in terms of birth week, birth weight, birth height, and birth head circumference. A statistically significant difference was found between delivery type and birth weight. The average birth weight of children born by the vaginal delivery method was found to be higher. A statistically significant difference was found between the smoking status of the mothers and the birth weight of the children. The birth weight of the children of smoking mothers was found to be significantly lower than the children of non-smoking mothers. Conclusion: In our study, no statistically significant effect of maternal thyroid dysfunction on birth weight, length and birth head circumference was found. Due to the maternal and fetal negative effects of thyroid dysfunction, all pregnant women, especially those at risk, should be screened, diagnosed and treated early in an endemic iodine deficiency country such as Turkiye.