Yeşil sentezle elde edilen gümüş nanopartiküller ile katkılandırılmış ağız gargarasının antimikrobiyal etkinliğinin araştırılması
Investigation of the antimicrobial effectiveness of mouthwash doped with silver nanoparticles made by green synthesis
- Tez No: 807923
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ORBAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: antimikrobiyal aktivite, gümüş nanopartiküller, klorheksidin, yeşil sentez, antimicrobial activity, chlorhexidine, green synthesis, silver nanoparticles
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Periodontal hastalıklar için primer etken mikrobiyal dental plaktır. Periodontal doku sağlığı için etkenin ortadan kaldırılması gereklidir. Bunun için konvansiyonel tedavilerden (cerrahi ve cerrahi olmayan periodontal tedaviler) yararlanılmakta ve ilave olarak ağız gargarası gibi kimyasal ajanlardan da istifade edilmektedir. Günümüze kadar farklı içerikli ağız gargaraları kullanılmıştır. Çalışmamızda da, gümüş nanopartiküller (AgNP) ile katkılandırılmış ağız gargarasının antimikrobiyal etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmamız C. albicans (ATCC 10231), P. aeruginosa (ATCC 27853), E. coli (ATCC 25922), S. aureus (ATCC 25923), B. cereus (ATCC 10876) patojenik bakteriler üzerinde yürütüldü. Çalışma 7 farklı gruba ayrıldı. Gruplarda kullanılan gümüş nanopartikülleri yeşil sentez yöntemiyle elde edildi. Grup 1: %2 klorheksidin glukonatın (CHX) kullanıldığı grup (pozitif kontrol grubu), Grup 2: AgNP'lerin kullanıldığı grup, Grup 3: Thymbra spicata'dan elde edilen saf yağın kullanıldığı grup, Grup 4: Thymbra spicata'dan elde edilen yağın %10 çözeltisinin kullanıldığı grup, Grup 5: Thymbra spicata'dan elde edilen yağın %2 çözeltisinin kullanıldığı grup, Grup 6: Thymbra spicata'dan sentezlenen AgNP'ler ve Thymbra spicata'dan elde edilen saf yağı karışımının kullanıldığı grup, Grup 7: %10 dimetil sülfoksitin (DMSO) kullanıldığı grup (negatif kontrol grubu). Her bir grup için hazırlanan solüsyonlar agar well difüzyon yöntemiyle uygulandı ve 37 °C'de 24 saat inkübasyondan sonra inhibisyon alanları (İA) mm olarak ölçüldü ve gruplar arası antimikrobiyal etkinlikleri karşılaştırıldı. Ayrıca AgNP'lerin karakterizasyonu için SEM, XRD, FTIR analizleri yapıldı. Bulgular: AgNP'lerin ve saf yağın ayrıca bunların karışımının C.albicans üzerine etkisi, %2 CHX'den daha fazlaydı. Saf yağ P.aeruginosa bakterisi hariç diğer bakteriler ve maya mantarına karşı diğer gruplara göre inhibisyon alanı en fazlaydı. Keza %10 çözelti saf yağ gibi P.aeroginosa bakterisinde inhibisyon alanı oluşturmadı. %2 çözelti ve %10 DMSO bütün bakterilerde ve maya mantarına karşı antimikrobiyal etki göstermedi. AgNP'ler ve AgNP'lerin saf yağla karışımı tüm patojenler üzerine antimikrobiyal etki gösterdi. Sonuç: AgNP'ler ve AgNP'lerin saf yağla karışımının araştırmaya konu edilen tüm patojen bakteriler ve maya mantarı üzerine antimikrobiyal etkilerinden dolayı periodontal hastalıkları önleyici ve tedavi edici bir ajan olarak kullanılabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary agent for periodontal diseases is microbial dental plaque. Elimination of the factor is necessary for periodontal tissue health. Conventional treatments (surgical and non-surgical periodontal treatments) are used for this, and additionally, chemical agents such as mouthwash are also used. Mouthwashes with different ingredients have been used until today. In our study, it was aimed to investigate the antimicrobial activity of mouthwash doped with silver nanoparticles (AgNP). Materials and Methods: Our study was carried out on pathogenic bacteria of C. albicans (ATCC 10231), P. aeruginosa (ATCC 27853), E. coli (ATCC 25922), S. aureus (ATCC 25923), B. cereus (ATCC 10876). The study was divided into 7 different groups. The silver nanoparticles used in the groups were obtained by the green synthesis method. Group 1: Group using 2% chlorhexidine gluconate (CHX) (positive control group), Group 2: Group using AgNPs, Group 3: Group using pure oil from Thymbra spicata, Group 4: Group using Thymbra spicata The group using 10% solution of oil, Group 5: Group using 2% solution of oil obtained from Thymbra spicata, Group 6: Group using AgNPs synthesized from Thymbra spicata and pure oil obtained from Thymbra spicata, Group 7: Group using 10% dimethyl sulfoxide (DMSO) (negative control group). The solutions prepared for each group were applied by the agar well diffusion method, and after 24 hours of incubation at 37 °C, the inhibition areas (IA) were measured in mm and their antimicrobial activities were compared. In addition, SEM, XRD, FTIR analysis were performed for the characterization of AgNPs. Results: The effect of AgNPs and pure oil as well as their mixture on C.albicans was greater than 2% CHX. Except for pure oil P.aeruginosa bacteria, the inhibition area was the highest against yeast and other bacteria compared to the other groups. Likewise, 10% solution did not form an inhibition area in P.aeruginosa bacteria like pure oil. 2% solution and 10% DMSO did not show antimicrobial activity against all bacteria and yeast. AgNPs and the mixture of AgNPs with pure oil showed antimicrobial effect on all pathogens. Conclusion: It was concluded that the mixture of AgNPs and AgNPs with pure oil can be used as a preventive and therapeutic agent for periodontal diseases due to its antimicrobial effects on all pathogenic bacteria and yeast fungi.