Sıçanlarda oluşturulan tibial defekt hasarı üzerine kudret narı'nın (Momordica charantia) etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of momordica charantia on tibial defect injury in rats
  1. Tez No: 808031
  2. Yazar: ZEYNETTİN KASIRGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CUDİ TUNCER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Anatomy, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Momordica Charantia, Tibial Defekt, Kırık İyileşmesi, Kemik Onarımı, Antioksidan, Momordica charantia, Tibial defect, Fracture healing, Bone repair, Antioxidant
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Tibial kemik defekti oluşturulan sıçanlarda kan şekeri, kan basıncı, antilipidemik, antikanserojen, antibakteriyel, antioksidan, antiinflamatuar, yara iyileşmesi ve doku rejenerasyonu gibi pozitif regülasyonlar sağlayan Momordica Charantia'nın kemik onarımı üzerindeki histolojik ve immünohistokimyasal olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Sprague Dawley ırkı 12 haftalık ve 250-300gr ağırlığında 32 adet erkek sıçan kullanıldı. Her grupta rastgele 8 sıçan olacak şekilde 1.Grup kontrol, 2.Grup defekt (Sham), 3.Grup defekt + Momordica Charantia (MC) grubu (14 günlük), 4.Grup defekt + MC grubu (28 günlük) olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Sağ tibia kemiğinin gövdesinde 1 adet 6 mm çapında silindirik defektler oluşturuldu. Grup 1'de herhangi bir işlem uygulanmadı. Grup 2'de sadece tibial defekt yapıldı. Grup 3'te 14 gün ve grup 4'te 28 gün boyunca 600 mg/kg/gün MC ekstresi içme suyuna karıştırılıp oral gavaj yoluyla verildi. Bulgular: Defekt grubunda yükselen Malondialdehit (MDA) ve Miyeloperoksidaz (MPO) düzeyleri ile düşen Katalaz (CAT) düzeyleri M. Charantia uygulanan gruplarda anlamlı bir şekilde normal düzeye regüle olduğu saptanmıştır. Grup 3 ve 4'te sham grubuna göre osteoblastik aktivite, osteosit gelişimi artarken osteoklastik aktivitenin azaldığı osteopontin, osteonektin ekspresyonunun da pozitif olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: MC'nin uygulandığı gruplarda sham grubuna göre MDA ve CAT düzeylerini kontrol grubu düzeyine regüle ettiği için iyi bir antioksidandır. MPO düzeylerini kontrol grubu düzeyine regüle ettiği için anti-inflamatuar özelliğine sahiptir. Ayrıca kemik onarımı üzerinde olumlu etki oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to examine the histological and immunohistochemical effects of Momordica Charantia on bone repair, which provides positive regulation such as blood sugar, blood pressure, antilipidemic, anticarcinogenic, antibacterial, antioxidant, anti-inflammatory, wound healing and tissue regeneration in rats with tibial bone defect. Material and Method: In the study, 32 male Sprague Dawley rats, 12 weeks old and weighing 250-300gr, were used. 8 rats in each group randomly, 1st group control, 2nd group defect (Sham), 3rd group defect + Momordica Charantia (MC) group (14 days), 4th group defect + MC group (28 days) separated into the group. One 6 mm diameter cylindrical defects were created in the body of the right tibia bone. No action was taken in Group 1. In Group 2, only tibial defect was made. For 14 days in group 3 and 28 days in group 4, 600 mg/kg/day MC extract was mixed with drinking water and given by oral gavage. Results: It was determined that Malondialdehyde (MDA) and Myeloperoxidase (MPO) levels that increased in the defect group and Catalase (CAT) levels that decreased in the M. Charantia applied groups were significantly regulated to normal levels. In groups 3 and 4, osteoblastic activity and osteocyte development increased, while osteopontin and osteonectin expression were found to be positive, while osteoclastic activity decreased compared to the sham group. Conclusion: It is a good antioxidant as it regulates MDA and CAT levels to the level of the control group compared to the sham group in the MC applied groups. It has anti-inflammatory properties as it regulates MPO levels to the level of the control group. In addition, it has been observed that it has a positive effect on bone repair.