Kardiyovasküler cerrahi geçiren pediatrik vakalarda peroperatif deksmedetomidin kullanımının ekstübasyon süresine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of peroperative dexmedetomidine use on extubation time in pediatric cases undergoing cardiovascular surgery
- Tez No: 808050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA TUNCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: pediatrik kalp cerrahisi, erken ekstübasyon, perioperatif analjezi, deksmedetomidin, pediatric cardiac surgery, early extubation, perioperative analgesia, dexmedetomidine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç Pediatrik kalp cerrahisinde anestezi, cerrahisi sonrası hasta sonuçlarını iyileştirmede önemli rol oynar. Morbiditenin en aza indirilmesi ve optimal fonksiyonel durum için operasyon odasında veya yoğun bakımda erken ekstübasyon savunulmaktadır ve postoperatif uzamış mekanik ventilasyonun süreci olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı pediatrik kardiyovasküler cerrahide perioperatif deksmedetomidin kullanımının yoğun bakımda erken ekstübasyon üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem Bu retrospektif çalışmaya kalp cerrahisi geçiren toplam 113 pediatrik hasta dâhil edildi. Hastalar peroperatif deksmedetomidin alanlar (Grup D) ve almayanlar (Grup ND) olarak ikiye ayrıldı. Tüm hastaların yaş, kilo, geçirdiği operasyon, KPB hipotermi derecesi, total bypass süresi, kross klemp süresi, inotrop ihtiyacı, postoperatif mekanik ventilasyon süresi, noninvaziv ventilasyon ihtiyacı, reentübasyon varlığı ve yoğun bakımda kalış süresi kaydedildi. Deksmedetomidin, anestezi indüksiyonundan sonraki 20. dakikada yükleme dozu yapılmadan 0,3-0,5 mcg/kg/h dozunda başlandı, almayan gruba standart anestezi protokolü uygulandı. Bulgular Gruplar arası demografik verilerde anlamlı fark bulunmadı. Grup D'de KPB hipotermi derecesi Grup ND'den anlamlı düşük bulundu (p=0,003). Grup D'de kross klemp süresi (dk) Grup ND'den anlamlı yüksek bulundu (p=0,048) (p=0,001). Grup D'de perioperatif adrenalin ihtiyacı Grup ND'den olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0,011). Grup D'de mekanik ventilasyon süresi (gün) (p=0,02), yoğun bakım yatış gün ve HFO ihtiyacı Grup ND'den anlamlı yüksek bulundu (p=0,0001) (p=0,0001). Sonuç Çalışmamızda pediatrik kalp cerrahisinde perioperatif deksmedetomidin verilen grupta ekstübasyon zamanının, yoğun bakımda yatış süresinin, reentübasyon ve HFO kullanımının anlamlı yüksek olduğu sonucuna vardık. Pediatrik kalp cerrahisinde erken ekstübasyon ile perioperatif deksmedetomidin kullanılması arasında bir ilişki olduğu tespit edilemedi.
Özet (Çeviri)
Objective Pediatric cardiac anesthesia management plays an important role in improving patient outcomes after surgery. Early extubation in the operating room or intensive care unit is advocated for minimizing morbidity and optimal functional status, and it is known that the prolonged postoperative mechanical ventilation period adversely affects it. The aim of this study is to investigate the effect of perioperative dexmedetomidine use on early extubation in intensive care in pediatric cardiovascular surgery. Materials and Methods A total of 113 pediatric patients undergoing cardiac surgery were included in the retrospective study. The patients were divided into those who received dexmedetomidine perioperatively (Group D) and those who did not (Group ND). All patients' age, weight, operation, degree of CPB hypothermia, total bypass time, cross-clamp time, perioperative inotrope requirement, postoperative mechanical ventilation time, non-invasive ventilation need, presence of reintubation, and length of stay in the intensive care unit were recorded. The group receiving dexmedetomidine was started at a dose of 0.3-0.5 mcg/kg/h without a loading dose at 20 minutes after anesthesia induction, and the standard anesthesia protocol was applied to the group that did not receive it. Results There was no significant difference in demographic data between groups. The degree of CPB hypothermia was found to be significantly lower in Group D than in Group ND (p=0.003). Cross-clamp time (min) in Group D was significantly higher than Group ND (p=0.048) (p=0.001). Perioperative adrenaline requirement was found to be significantly higher in Group D than in Group ND (p=0.011). Mechanical ventilation duration (days) (p=0.02), intensive care hospitalization days and HFO requirement were significantly higher in Group D than Group ND (p=0.0001) (p=0.0001). Conclusion In our study, we concluded that early extubation, length of stay in the intensive care unit, reintubation and HFO use were significantly higher in the group given perioperative dexmedetomidine in pediatric cardiac surgery. No relationship was found between early extubation and perioperative use of dexmetomide in pediatric cardiac surgery.