D-dimer/HIGH sensıtıve troponın ı oranı akut pulmoner emboli ile nonste miyokard enfarktüsü ayırıcı tanısında kullanılabilir mi?
Can d-dimer/HİGH sensitive troponin İ ratio be used in the differential diagnosis of acute pulmonary emboli and nonste myocardic infraction?
- Tez No: 808054
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKKAN AVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, ST yükselmeli olmayan miyokard enfarktüsü, D-Dimer, high sensitive troponin I, Pulmonary embolism, Non-ST Elevation Myocardial Infarction, D-Dimer, high sensitive troponin I
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Göğüs ağrısı ile acil servise başvuran ve akut pulmoner emboli ve/veya ST Yükselmeli Olmayan Miyokard Enfarktüsü tanısı konulan hastalarda D-Dimer/high sensitive troponin I oranının, bu iki hastalığın ayırıcı tanısında etkinliğinin olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Acil servise göğüs ağrısı nedeni ile başvuran, 18 yaş üzeri, dosya kayıtları ve pulmoner anjiografi bilgisayarlı tomografi ile pulmoner arterde ve/veya ilgili arter dallarında embolisi olan akut pulmoner emboli tanısı alan hastalar ve yüksek duyarlılıklı high sensitive troponin I düzeyi ile ST Yükselmeli Olmayan Miyokard Enfarktüsü tanısı alan hastalar dahil edildi. Tüm veriler SPSS 24.0 ile hesaplanarak değerlendirildi. Bulgular: Acil servise başvuran 219 pulmoner emboli ve 385 ST Yükselmeli Olmayan Miyokard Enfarktüsü tanılı hasta çalışmaya dahil edildi. D-Dimer/ high sensitive troponin I oranı akut pulmoner emboli tanılı hastalarda, ST Yükselmeli Olmayan Miyokard Enfarktüsü hastalarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek görüldü. Aynı şekilde D-Dimer/ Kreatin kinaz miyokard band düzeyleri de pulmoner emboli tanılı hastalarda ST Yükselmeli Olmayan Miyokard Enfarktüsü hastalarına göre anlamlı derecede yüksekti. Akut pulmoner emboli hastalarının yaş ortalamasının ST Yükselmeli Olmayan Miyokard Enfarktüsü hastalarına göre daha yüksek olduğu saptandı. D-Dimer düzeyi pulmoner emboli hastalarında yüksek iken, high sensitive troponin I düzeyi ST Yükselmeli Olmayan Miyokard Enfarktüsü hastalarında yüksek saptandı. Sonuç: Çalışmamızda D-Dimer/ high sensitive troponin I oranının bu iki hastalık grubunun ayırıcı tanısında bağımsız ve etkin bir tahmin edici olarak kullanılabileceğini saptadık. Acil tıp klinisyenleri için, bu parametrenin, hızla hesaplanabilir, ucuz ve kolay erişilebilir özellikleri ile fayda sağlayabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to investigate whether the D-Dimer/high sensitive troponin I ratio is effective in the differential diagnosis of patients admitted to the emergency department with chest pain and diagnosed with acute pulmonary embolism and/or Non-ST Elevation Myocardial Infarction. Material and method: Patients who were admitted to the emergency department with chest pain, over 18 years of age, diagnosed with acute pulmonary embolism with embolism in the pulmonary artery and/or related artery branches by file records and pulmonary angiography computed tomography, and patients diagnosed with Non-ST Elevation Myocardial Infarction with high sensitive troponin I level were included. All data were evaluated by calculating with SPSS 24.0. Findings: 219 pulmonary embolism and 385 Non-ST Elevation Myocardial Infarction patients admitted to the emergency department were included in the study. D-Dimer/ high sensitive troponin I ratio was found to be statistically significantly higher in patients with acute pulmonary embolism compared to patients with Non-ST Elevation Myocardial Infarction. Likewise, D-Dimer/ Creatine kinase myocardial band levels were significantly higher in patients with pulmonary embolism than in patients with Non-ST Elevation Myocardial Infarction. It was determined that the mean age of patients with acute pulmonary embolism was higher than those of Non-ST Elevation Myocardial Infarction patients. While D-Dimer level was high in pulmonary embolism patients, high sensitive troponin I level was found to be high in Non-ST Elevation Myocardial Infarction patients. Conclusion: In our study, we determined that the D-Dimer/ high sensitive troponin I ratio can be used as an independent and effective predictor in the differential diagnosis of these two diseases We believe that this parameter can be beneficial for emergency medicine clinicians with its rapidly calculable, inexpensive and easily accessible features.