Minyatür geleneğini günümüz tasarım yaklaşımlarıyla ele alan bir derse yönelik eylem araştırması
An action research on a course that takes on the miniature tradition with contemporary design approaches
  1. Tez No: 808121
  2. Yazar: YASEMİN YAPICI
  3. Danışmanlar: PROF. NECLA COŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: El Sanatları, Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Crafts, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Minyatür Sanatı, Güzel Sanatlar Eğitimi, Geleneksel Sanatlar, Güncel Tasarım, Miniature Art, Fine Arts Education, Traditional Arts, Contemporary Design
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Kültürel mirasın aktarımı konusunda oldukça önemli olan geleneksel sanatlara sanat eğitiminin her kademesinde yer verilmesi, bu sanatların hem kendi kuralları çerçevesinde doğru öğrenilmesini hem de güncel tasarımlara başarılı bir şekilde yansıtılabilmesini sağlayacaktır. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde açılan seçmeli bir ders kapsamında öğrencilerin minyatür geleneğini ele alarak özgün tasarımlar yapabilecekleri bir ders sürecinin nasıl gerçekleştirebileceğini ortaya koymaktır. Araştırmanın uygulama sürecinde katılımcı öğrencilerin tasarım süreçlerine yönelik gözlem yapabilmeleri ve deneyim kazanabilmeleri amacıyla, iki minyatür sanatçısı ile“Minyatür Çalıştayı”ve“Güncel Minyatür Konferansı”kapsamında bir araya gelmeleri sağlanmıştır. Araştırma, 2018-2019 eğitim öğretim yılı güz döneminde Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü'nde ilk kez açılan“Minyatür Sanatları”dersini seçen 10 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Eylem araştırması yönteminin kullanıldığı araştırmada veri toplama aracı olarak ders video kayıtları, yarı yapılandırılmış görüşmeler araştırmacı ve öğrenci günlükleri, öğrenci tasarımları, alan uzmanı görüşleri ve çevrimiçi grup kayıtları kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analiziyle“Seyrüsefer: Minyatür Dersinin Öğretme Öğrenme Süreçlerinin Haritalandırılması”,“Minyatür Pusulası: İbre Yönü Sabır”,“Zıtlıkların Kavuşma Mücadelesi: Minyatür Odaklı Güncel Tasarımlar”ve“Mânâ'nın Tasviri”başlıkları adı altında dört ana temaya ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda ise katılımcı öğrencilerin klasik minyatür sanatına ilişkin teorik bilgi ve teknik deneyimler edindikleri, minyatür sanatını güncel tasarımlarına başarılı bir şekilde taşıyabildikleri ve minyatür sanatının sanat eğitimdeki yerinin önemine ilişkin farkındalık kazandıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Incorporating traditional arts, which have considerable importance in the transfer of cultural heritage, into every level of art education will ensure that these arts are learned correctly within the framework of their own rules and their ability to be reflected successfully in contemporary designs. In this regard, this research aims to put forth how a course process in which students can make original designs while embracing the miniature tradition can be practiced within an elective course offered in the Fine Arts Education Department. In the implementation process of the research, the participating students were brought together with two miniature artists through a“Miniature Workshop”and“Contemporary Miniature Conference”so that the students are able to make observations regarding the design processes and gain experience. The research was carried out with 10 students who elected the“Miniature Arts”course, which was offered for the first time in the Department of Fine Arts Education at Anadolu University, in the fall semester of the 2018-2019 academic year. Video recordings of courses, semi-structured interviews, researcher's and student's diaries, student designs, field expert's views, and online group recordings were used as data collection tools in the research, during which the action research method was used. Through the analyses of the collected data, four main themes were reached; these, under the titles of“Seyrüsefer (Navigation): Mapping the Teaching and Learning Processes of Miniature Course”,“Minyatür Pusulası (Miniature Compass): the Direction of Pine Needle to Patience ”,“ Zıtlıkların Kavuşma Mücadelesi (The Struggle of Opposites to Get Together): Miniature-focused Contemporary Designs”and“ Mânâ'nın Tasviri (the Depiction of Meaning)”. It was concluded from the results of the findings that the participating students acquired theoretical knowledge and technical experience in classical miniature art; that they were able to carry the miniature art into their contemporary designs in a successful manner, and that they gained awareness concerning the crucial place of miniature art in fine arts education.