Prehistorik Dönem seramik formlarının soyut seramik sanatına yansıması ve uygulamaları
The reflection of Prehistoric Period ceramic forms on abstract ceramic art and its applications
- Tez No: 808197
- Danışmanlar: DOÇ. DERVİŞ ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Soyut, Soyutlama, Prehistorik, Sembol, Soyut Seramik, Modernizm, Kutsal, Abstract, Abstraction, Prehistoric, Symbol, Abstract Ceramics, Modernism, Sacred
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
İnsanoğlunun Prehistorik dönemde yaşadığı inanç sistemleri, doğaya bakışı, diğer sosyal eylemlerin form diliyle nasıl ortaya konduğu, üretildiği ve plastikestetik kaygının altında yatan sebeplerin keşfedilmesi büyük önem taşımaktadır.“Prehistorik Dönem Seramik Formlarının Soyut Seramik Sanatına Yansıması ve Uygulamaları”adlı tez çalışmasında, Prehistorik dönem insanının yaratma edimi izleri ışığında, günümüz soyut seramik sanatının geçmişi, bugünü ve geleceği incelenmiştir. Prehistorik dönem insanı, geçirdiği bilişsel süreç sonunda soyut düşünme yeteneğine kavuşmuş ve ilk sanat eserlerini“Büyük Sıçrama”olarak tabir edilen bu dönemden sonra ortaya koymuştur. Kil ile karşılaşan insan onu bir ifade aracı olarak kullanmaya başladığı andan itibaren üç boyutlu da düşünmeye başlamıştır. Prehistorik dönemler boyunca kil ile kurduğu ilişki sayesinde tarihini yazmış, uygarlıklar kurmuştur. Kili pişirip seramik eserler ortaya koyması ise doğada var olmayan bir nesneyi yaratma anlamında ilk ve gerçek üretimlerden biridir. Bu açıdan bakıldığında seramik, Neolitik dönemin ve uygarlığın en büyük devrimlerinden biri olmuştur. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde soyut ve soyutlama kavramları ele alınmış, soyut düşüncenin arkasında yatan bilişsel, psikolojik faktörler araştırılmış, imge yaratmaya giden düşünce dünyası felsefi olarak açıklanmaya çalışılmış, Prehistorik dönem ile çağdaş sanatçıların eser yaratırken sahip oldukları içtepiler karşılaştırılmıştır. Sanatta soyut ve soyutlama kavramı açıklanmış, soyut sanatı doğuran faktörlerin tarihi süreci ve sanatçıların eserlerine etkisi anlatılmıştır. Soyut sanat, obje ve süje ilişkisi incelenmiş, soyut sanatın arkasında yatan psikolojik faktörler çeşitli sanatçıların, sanat tarihçi ve filozofların düşünceleri doğrultusunda ortaya konulmuştur. Aynı bölümde seramik sanatının çağdaş sanat içindeki yolculuğundan bahsetmeden önce“modern”ve“çağdaş”kavramı farklı görüşler ışığında açıklanmıştır. Soyut sanatın tarihi süreci ele alınmış, 20. yüzyılda seramik malzemenin yaygınlaşmaya başlayıp sanat malzemesi olarak görülmeye başlaması, seramiği malzeme olarak kullanan sanatçılardan örneklerle anlatılmıştır. İkinci bölümde Prehistorik dönemin; Üst Paleolitik, Mezolitik ve Neolitik dönemleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiş, seramik-insan etkileşimi, toplum ile ilişkisi geniş bir yelpazede anlatılmış, dönem kültürlerinin seramik formlara yansıması incelenmiştir. Prehistorik dönem insanının Tanrı düşüncesinin doğuşu, kutsal inancı ve seramik formlara yansıması örnekler üzerinden aktarılmış, formların sembol ve soyut anlatım dili; tarihin ilk Neolitik çömlekleri, figürinler, Ana Tanrıça heykelcikleri vb.seramik eserler üzerinden değerlendirilmiştir. Kilin yazı malzemesi olarak kullanılmaya başlamasının tarihi yolculuğu, Mezopotamya ve Sümerlilerin sosyo kültürel özellikleriyle birlikte ele alınmış, yazının çağdaş sanat dilinde kullanımı örneklendirilmiştir. Bölümün sonunda Prehistorik dönem sanatından etkilenen günümüz soyut seramik heykel sanatçılarının eserlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Prehistorik dönem toplumunun ihtiyacını karşılayan soyut form ve sembollerden yola çıkılarak, özgün uygulamalar yapılmış, kişisel yorumlarla birlikte tikel ve tümel olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is of great importance to discover the belief systems that human beings lived in the Prehistoric period, their view of nature, how other social actions were revealed and produced through the language of form, and the underlying causes of plastic-aesthetic anxiety. In the thesis titled“The Reflection of Prehistoric Period Ceramic Forms on Abstract Ceramic Art and Their Applications”, the past, present and future of today's abstract ceramic art were examined in the light of the traces of the prehistoric period man's act of creation. Prehistoric man gained the ability to think abstractly as a result of the cognitive process he went through, and he produced his first works of art after this period, which is called the“Great Leap”. The person who came across clay started to think in three dimensions as soon as he started to use it as a means of expression. Thanks to the relationship he established with clay throughout the prehistoric periods, he wrote his history and established civilizations. Baking clay and creating ceramic works is one of the first and real productions in terms of creating an object that does not exist in nature. From this point of view, ceramics has been one of the greatest revolutions of the Neolithic period and civilization. In the first part of the study, which consists of three parts, the concepts of abstract and abstraction are discussed, the cognitive and psychological factors behind abstract thought are investigated, the world of thought leading to image creation is tried to be explained philosophically, the impulses of prehistoric period and contemporary artists while creating works are compared. The concept of abstract and abstraction in art is explained, the historical process of the factors that give rise to abstract art and the effect on the works of artists are explained. The relationship between abstract art, object and subject has been examined, and the psychological factors behind abstract art have been revealed in line with the thoughts of various artists, art historians and philosophers. In the same section, before talking about the journey of ceramic art in contemporary art, the concepts of“modern”and“contemporary”are explained in the light of different views. The historical process of abstract art is discussed, and the widespread use of ceramic materials in the 20th century and the beginning of being seen as an art material is explained with examples from artists who use ceramics as a material. In the second part, the Prehistoric period; The Upper Paleolithic, Mesolithic and Neolithic periods were examined in detail, the ceramic-human interaction and its relationship with the society were explained in a wide range, and the reflection of the cultures of the period on the ceramic forms was examined. The birth of prehistoric man's idea of God, his sacred belief and its reflection on ceramic forms are conveyed through examples, the symbol and abstract expression language of forms; the first Neolithic pottery in history, figurines, Mother Goddess figurines etc. evaluated on ceramic works. The historical journey of the use of clay as a writing material is discussed together with the socio-cultural characteristics of Mesopotamia and Sumerians, and the use of writing in contemporary art language is exemplified. At the end of the section, the works of today's abstract ceramic sculpture artists who were influenced by the art of the Prehistoric period are included. In the third chapter, by starting from the abstract forms and symbols that meet the needs of the Prehistoric society, original applications have been made and examined as particular and universal together with personal comments.