Covid-19 pandemisinde hemşirelerin hijyen davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of hygiene behavior of nurses in the Covid-19 pandemic
  1. Tez No: 808222
  2. Yazar: SEMİH CİNDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Hemşirelik, Hijyen, Pandemik, COVID-19, Nursing, Hygiene, Pandemics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, hemşirelerin COVID-19 pandemisinde hijyen alışkanlıklarının değerlendirilmesi ve bu alışkanlıklarının pandemi öncesine göre farklılığının olup olmadığının belirlenmesidir. Çalışmaya 1 Mart 2022 – 31 Mayıs 2022 tarihlerinde İstanbul'da bir şehir hastanesinde çalışan toplam 279 hemşire katıldı. Çalışmanın verileri Kişisel Bilgi Formu ve COVID-19 Hijyen Ölçeği kullanılarak elde edildi. Verilerin istatistiksel analizinde, ortalama, standart sapma, sayı ve yüzde hesaplamaları, Mann Whitney U analizi ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı. Ek olarak, pandemi öncesi ve sonrası ölçeklerin farklılığını değerlendirmek amacıyla Wilcoxon Test analizi uygulandı. Çalışmada istatistiksel olarak p değeri 0,05). Hemşirelerin pandemi sonrası hijyen alışkanlıklarını pandemi öncesine göre pozitif yönde değiştirdiği gözlense de bu uygulamaların daha iyi seviyelere getirilmesi için aralıklı eğitimlerin sürdürülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the hygiene habits of nurses during the COVID-19 pandemic and to determine whether these habits differ from the pre- pandemic period. A total of 279 nurses who work in a city hospital participated in the study between 1 March 2022 and 31 May 2022 in İstanbul. The data of the study were obtained using the Personal Information Form and the COVID-19 Hygiene Scale. The mean, standard deviation, number and percentage calculations, Mann Whitney U analysis, and Kruskal Wallis tests were utilized in the statistical analysis of the data. In addition, the Wilcoxon Test analysis was also applied to evaluate the difference in the scales before and after the pandemic period. The results of the analysis in the study with a p-value of 0.05). Although it was observed that nurses have positively changed their hygiene habits after the pandemic compared to the pre-pandemic period, intermittent hygiene training should be maintained to improve the practices to a better level.