Prenatal ve postnatal nikotin maruziyetinin sıçan beyin dokusunda oksidan/antioksidan denge üzerindeki etkilerinin ı̇ncelenmesi ve E vitamininin koruyucu rolünün araştırılması
Investigation of effects on oxidant / antioxidant balance in rat brain tissue of prenatal and postnatal nicotine exposure and investigation of the protective role of vitamin E
- Tez No: 808315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN BURAK SELÇUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beyin, E vitamini, nikotin, prenatal, postnatal, sıçan, Brain, nicotine, prenatal, postnatal, rat, vitamin E
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Prenatal ve Postnatal Nikotin Maruziyetinin Sıçan Beyin Dokusunda Oksidan/Antioksidan Denge Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi ve E Vitamininin Koruyucu Rolünün Araştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, prenatal ve postnatal dönemde sıçanlara uygulanan nikotinin beyin dokusu üzerinde meydana getireceği hasarda E vitaminin koruyucu etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Gebe sıçanlar Kontrol, E vitamini, Nikotin, E vitamin + Nikotin olmak üzere rastgele 4 farklı gruba ayrıldı. Nikotin (10 mg/L) ve E vitamini (300 mg/L) su içinde verildi. Fetal yaşamda nikotine maruz kalan sıçanlar prenatal grubu oluşturdu. Gebeliğin ilk gününden itibaren, laktasyon ve laktasyondan sonraki dönemde 15 hafta boyunca nikotine maruz bırakılan sıçanlar postnatal grubu oluşturdu. Hem prenatal hem postnatal beyin dokularında BDNF, GSH, MDA, TAS ve TOS düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Kontrol grubu ile deney grubu verileri karşılaştırıldığında; nikotin uygulanan grubun hem prenatal hemde postnatal yavrularının morfolojik gelişim parametrelerinin ciddi derecede bozulduğu, beyin dokularında MDA, TOS seviyelerinin önemli derecede arttığı, BDNF, GSH ve TAS seviyelerinin ise azaldığı tespit edilmiştir. Hem prenatal hemde postnatal dönemdeki sıçanlara E vitaminin nikotin ile birlikte uygulaması ile nikotinin önemli derecede bozduğu fetal gelişim morfolojik parametrelerini önemli derecede düzelttiği, prenatal ve postnatal sıçan yavrularının beyin dokusunda MDA ve TOS düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğü; BDNF, GSH ve TAS seviyelerini ise önemli derecede arttırdığı ortaya konulmuştur. Sonuç: Oksidan-antioksidan dengesini korumak için prenatal postnatal nikotin maruziyetinde, beyin antioksidan kapasitesini arttırmak için E vitamini kullanmak gelecekteki nörolojik işlev bozukluğundan korumak için bir çözüm olabilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Effects on Oxidant / Antioxidant Balance in Rat Brain Tissue of Prenatal and Postnatal Nicotine Exposure and Investigation of the Protective Role of Vitamin E Aim: The aim of this study is to examine the protective effects of vitamin E on brain tissue damage caused by nicotine administered to rats in prenatal and postnatal periods. Material and Method: Pregnant rats were randomly divided into 4 different groups as Control, Vitamin E, Nicotine, Vitamin E + Nicotine. Nicotine (10 mg/L) and vitamin E (300 mg/L) were administered in water. The rats exposed to nicotine during fetal life constituted the prenatal group. The rats exposed to nicotine for 15 weeks from the first day of gestation and during the period after lactation and lactation constituted the postnatal group. BDNF, GSH, MDA, TAS and TOS levels were measured in both prenatal and postnatal brain tissues. Results: When the control group and experimental group data were compared; it was determined that the morphological development parameters of both prenatal and postnatal offspring of the nicotine group were severely impaired, the levels of MDA and TOS in the brain tissues increased significantly, and the levels of BDNF, GSH and TAS decreased. In both prenatal and postnatal rats, administration of vitamin E together with nicotine significantly improves the fetal development morphological parameters that nicotine impairs significantly, and significantly lowers MDA and TOS levels in the brain tissue of prenatal and postnatal rat pups; ıt has been shown that it significantly increases the levels of BDNF, GSH and TAS. Conclusion: Using vitamin E to increase brain antioxidant capacity in prenatal and postnatal nicotine exposure to maintain oxidant-antioxidant balance may be a solution to protect from future neurological dysfunction.