Yabancılara Arapça öğretiminde dinleme becerisi ve diğer beceriler ile ilişkisi
Listening skill and its relationship to other skills in teaching Arabic to foreigners
- Tez No: 808319
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagatı, Arapça Öğretimi, Dil Becerileri, Dil Eğitimi, Dinleme Becerisi, Arabic Language and Rhetoric, Language Education, Language Skills, Listening Skills, Teaching Arabic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yabancı dil öğretiminde dinleme becerisi önemli yer kaplamaktadır. Bu araştırmada yabancılara Arapça öğretiminde dinleme becerisi ve bunun diğer öğretim becerileri arasındaki yerinin tespiti hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda dinleme becerisinin tanımı, mahiyeti, önemi ve eğitimin temel unsuru oluşuna dair bilgi verilmiştir. Yapılan araştırmalar neticesinde dinleme becerisinin dil öğretimindeki etkin rolü, dilsel verilerin büyük kısmının ediniminde bu becerinin rolü olduğu ve dinleme becerisinin diğer öğretim becerilerine büyük etkide bulunduğu dayanaklarıyla aktarılmıştır. Çalışmada dinleme becerisinin kazanımı önündeki engellere değinilmiş ve bunların bir kısmının öğrenciden, bir kısmının eğitim ortamından, bir kısmının da öğretmenden kaynaklandığı ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca Arap olmayanlara Arapça öğretiminde (duyma, yazma, okuma ve konuşma) gibi dil öğretme becerilerinin bütünleştirilmesinin, eğitimde dil düzeyinin gelişmesi için gerekli olduğuna değinilmiştir. Bunun yanı sıra her dilin kendisini diğer dillerden ayıran bir takım özelliklerinin olduğu gerçeğinden hareketle Arapçanın da kendine özgü yönlerinin varlığına işaret edilmiştir. Dilin doğuştan var olan bir yetenekten ziyade süreç içerisinde kazanılan bir yeti olduğu ve onu yazı ile okumadan ayıran fonetik yapısı bulunduğu vurgulanmıştır. Ayrıca her ne kadar ikisi de aynı organ ile icra edilmesine rağmen duymak ile dinlemek arasında bariz fark olduğu kanıtlarıyla aktarılmıştır. Sonuç kısmında ise çalışma sonucunda elde dilen yeni bulgular ve varılan kanaatler sunulmuştur. Çalışma sürecinde yararlandığım modern ve klasik kaynaklara da değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Listening skills occupy an important place in foreign language teaching. In this research, it is aimed to determine the listening skill in teaching Arabic to foreigners and its place among other teaching skills. In line with this goal, information was given about the definition, nature, importance of listening skill and its being the basic element of education. As a result of the researches, the effective role of the listening skill in language teaching, the role of this skill in the acquisition of most of the linguistic data, and the fact that the listening skill has a great impact on other teaching skills were conveyed. In the study, the obstacles to the acquisition of listening skills were mentioned and it was revealed that some of them stem from the student, some from the educational environment, and some from the teacher. In addition, it was mentioned that the integration of language teaching skills such as teaching Arabic to non-Arabs (hearing, writing, reading and speaking) is necessary for the development of the language level of the learners. In addition to this, it has been pointed out that Arabic has its own unique aspects, based on the fact that each language has some features that distinguish it from other languages. It has been emphasized that language is a skill acquired in the process rather than an innate ability, and it has a phonetic structure that distinguishes it from writing and reading. In addition, although both are performed with the same organ, it has been conveyed with evidence that there is a clear difference between hearing and listening. In the conclusion part, new findings and conclusions obtained as a result of the study are presented. The modern and classical sources that I used during the study were also mentioned.