Ne eğitimde ne istihdamda bulunan kadınlar: Ankara örneği
Women who are not in education, employment or training: A case study in Ankara
  1. Tez No: 808343
  2. Yazar: SÜMEYYE AYYÜCE ŞAHİN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: NEET, eğitim, gençlik, Ankara, kadın, istihdam, NEET, education, youth, Ankara, women, employment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma Türkiye'de 18-29 yaş aralığında olan ve ne eğitimde ne de istihdamda statüsünde bulunan genç kadınların, bu statü içerisinde bulunmasının altında yatan nedenleri tespit etmeyi amaçlamaktadır. Buna ilaveten bu çalışmada mevcut literatüre bakıldığında ne eğitimde ne istihdamda statüsünde bulunan kadınların mevcut durumuna sosyolojik açıdan bakan çalışmaların yok denecek kadar az olması sebebi ile alandaki var olan boşluğu doldurmak ve alana katkı sağlamayı da amaçlanmaktadır. Ne eğitimde ne de istihdamda bulunan 18-29 yaş aralığında bulunan kadınların NEET statüsünde bulunmalarının nedenlerini araştıran bu çalışmada, araştırma yöntemlerinden nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda konu ile ilgili literatürde yazılmış olan dokümanlar incelenmiştir. Buna ilaveten Ankara ilinde eğitimde ve istihdamda bulunmayan 18-29 yaş arasında bulunan 23 kadın katılımcı ile görüşmeler yapılarak elde edilen deneyimleri ve bulguları üzerinden analizler yapılmıştır. Sonuç olarak 18-29 yaş aralığında bulunan kadınların ne eğitimde ne de istihdamda bulunmasını etkileyen çeşitli faktörlere ulaşılmıştır. Cinsiyet, eğitim durumu, ailenin sosyoekonomik sermayesi ve eğitim durumu, pandeminin etkisi, bireysel tercihler ve yaş gibi olguların NEET statüsünde bulunma riskini artırdığı görülmüştür. NEET oranının dünyada birinci sırada olduğu Türkiye'de ne eğitimde ne de istihdamda bulunanlara yönelik çalışmaların artırılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the social processes that underlie the status of young women aged 18-29 who are neither in education nor employment in Türkiye and to determine the current challenges faced by these young women. Furthermore, this study seeks to address the existing gap in the field and contribute to the literature, as there is a dearth of sociological studies examining the current situation of women who are not engaged in education or employment. The qualitative research method was employed to investigate the reasons behind the NEET (Not in Education, Employment, or Training) status of women aged 18-29. To this end, pertinent literature on the subject thoroughly reviewed, and interviews conducted with 23 female participants who are not pursuing education or employed in Ankara. The obtained data and experiences analyzed. As a result, several factors influencing the education and employment of women aged 18-29 were identified. Gender, educational attainment, family's socioeconomic capital and educational background, the impact of the pandemic, individual preferences, and age found to increase the risk of NEET status. Given that Türkiye has the highest NEET rate globally, it is crucial to conduct more studies targeting individuals who are neither in education nor in employment.