Over torsiyonu tanısında nötrofil/lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacminin klinik önemi
The clinical significance of neutrophil/lymphocyte ratio and mean platelet volume in the diagnosis of ovarian torsion
  1. Tez No: 808363
  2. Yazar: HASAN AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA ARLIER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Over torsiyon, detorsiyon, nötrofil lenfosit oranı, ortalama trombosit hacmi, Ovarian torsion, detorsion, neutrophil lymphocyte ratio, mean platelet volume
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmada over torsiyonunun preoperatif dönemde hızlı ve doğru şekilde tanı almasında Nötrofil Lenfosit Oranı (NLR) ve Ortalama Trombosit Hacmi (MPV)'nin rolünü araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın ve Doğum Hastalıkları Kliniği'nde 1 Kasım 2017-1 Kasım 2022 tarihleri arasında over detorsiyonu yapılan 80 hasta ve over kistektomi yapılan 80 hasta olmak üzere toplam 160 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri (yaş, vücut kitle indeksi, uyruk, kronik hastalık durumu, düzenli ilaç kullanım durumu), klinik özellikleri (gravida, parite, abortus, yaşayan çocuk sayısı, başvuru şikayeti, torsiyon olan overin lokasyonu, kist olan overin lokasyonu), preoperatif laboratuvar değerleri (WBC, PLT, MPV, nötrofil, lenfosit, NLR) hasta arşiv dosyalarından retrospektif olarak tarandı ve kaydedildi. Araştırma verilerimizin istatistiksel analizinde“SPSS for Windows version 22.0”yazılımı kullanıldı. Bulgular: Over torsiyon tanılı hastaların yaş ortalaması (26,71±5,52) over kisti olan hastalara (42,19±4,49) kıyasla daha düşük saptandı (p4,7) başarılı bir performansa sahip olduğu tespit edildi. Bu sonuçlar, NLR'nin over torsiyonu ile ilişkili olarak kolay erişilebilir bir öngörücü parametre olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the role of Neutrophil Lymphocyte Ratio (NLR) and Mean Platelet Volume (MPV) in the rapid and accurate diagnosis of ovarian torsion in the preoperative period. Materials and Methods: A total of 160 patients, including 80 patients who underwent ovarian detorsion and 80 patients who underwent cystectomy, between 1 November 2017 and 1 November 2022, in Adana City Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic were included in our study. Demographic characteristics of the patients (age, body mass index, nationality, chronic disease status, regular drug use), clinical characteristics (gravida, parity, abortion, number of living children, complaint at presentation, location of ovary with torsion, location of ovary with cyst), preoperative laboratory values (WBC, PLT, MPV, neutrophil, lymphocyte, NLR) were scanned retrospectively from patient archive files. SPSS for Windows version 22.0 software was used for statistical analysis of our research data. Results: The mean age of patients diagnosed with ovarian torsion (26.71±5.52) was found to be lower than patients with ovarian cyst (42.19±4.49) (p4.7) had a successful performance in the preoperative diagnosis of patients with ovarian torsion. These results suggest that NLR is an easily accessible predictive parameter in relation to ovarian torsion.