İnsuline bağımlı diabetes mellitusu olan adölesanlara öz bakımlarının öğretilmesi ve değerlendirilmesi
Assessing and teaching self care to adolescents with insulin dependent diabetes mellitus
  1. Tez No: 80840
  2. Yazar: MERAL BAYAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCRAN ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnsüline Bağımlı Diabetes Mellitus, Öz Bakım, Adölesan, Diabet Eğitimi, Insulin-Dependent Diabetes Mellitus, Self-Care, Adolescent, Diabetic Teaching
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Bu çalışma, insüline bağımlı diabetes mellitusu olan adölesanlara, öz bakımlarının öğretilmesi ve metabolizma kontrolünün ne ölçüde sağlandığına bakılarak verilen öğretimin etkisinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı, karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. 15 Aralık 1996-15 Haziran 1997 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi Pediatrik Endokrinoloji polikliniğinde 40 insüline bağımlı diabetus mellituslu adölesan üzerinde yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu, ev izlemi formu, ebeveyn değerlendirme formu, sağlık kontrol formu ve diabete ilişkin öğretim broşürü kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplaması, iki eş arasındaki farkın önemlilik testi, McNemar (bağımlı gruplarda ki-kare) testi, ki- kare ve Fisher kesin ki-kare testi kullanılmıştır. Bütün istatistiksel analizler bilgisayarda SPSS 7.5 versiyonu kullanılarak yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, adölesanların öğretim öncesine göre öğretim sonrasında HbA1c değerlerindeki düşme istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Ayrıca adölesanların öğretim öncesine göre öğretim sonrasında kan şekeri değerlerinde düşme olmasına karşın aralarındaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı saptanmıştır. Adölesanların insülin, diyet, egzersize ilişkin bilgilerinde olumlu yönde artış olduğu belirlenmiştir. Bunlara ek olarak adölesanların ifadelerine göre öğretim öncesine göre öğretim sonrasında idrar şekeri, idrar ketonu bakma, egzersiz yapma oranlarındaki artışın istatistiksel olarak önemli olduğu bulunmuştur. Ayrıca adölesanlar, öğretim öncesine göre öğretim sonrasında diyet düzenlemesi, insülin uygulaması, kan şekeri, idrar şekeri ve idrar ketonu bakmada daha fazla öz bakım sorumluluğu aldıklarını ifade etmişlerdir. Araştırma sonuçlarına ilişkin uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been done descriptively and comparitively to evaluate the affects of teaching on adolescents with insulin dependent diabetes mellitus. It aims to determine the acquision of the self-care responsibility through teaching while considering to what extent the control of metabolism has been achieved. The study was done on 40 adolescents with insulin dependent diabetes mellitus in the pediatric endocrinology outpatient clinic at the Erciyes University Gevher Nesibe Hospital from December 15th 1996 to June 15th 1997. For data collection a questionnaire that is designed by the researcher, home observation forms, parent evaluation forms, health control forms are used. Also a teaching brochure about diabetes that is developed by the researcher is used for teaching patients. Percentage calculation, significance test for the difference between two matches. McNemar test (shi-square test for the dependent group) and chi-square test fisher's exact and chi-square test have been used for data analysis. All statistical analyses were carried out on computers by using SPSS version 7.5. The results revealed that the decrease in the post teaching HbA,c levels of the adolescents compared with those pre-teaching period was significant. Moreover, there was a decrease in the post teaching blood glucose levels of the subjects in comparison with the preteaching levels, but the difference was found to be statistically insignificant. Adolescents stated that there was an improvement in their knowledge about insulin, the diet plan and exercise. In addition, it was found that the increase in the ratio of the adolescents' checking their urine glucose, urine ketone and making exercise was statistically significant. Also, the adolescents expressed they assumed more responsibility of their self-care (such as; to prepare their diet, to make insulin injections, to check their blood glucose, urine glucose and urine ketone) in the post teaching period comparison with pre teaching period. Finally, appropriate suggestions have been provided depending on the results of the study.