Biyolojik sıvılarda Beta 2 mikroglobulin düzeylerinin saptanması, toksikolojik ve klinik öneminin değerlendirilmesi
Determination of beta 2 microglobulin level in biological fluids, evaluation of toxicological and clinical significance
  1. Tez No: 80841
  2. Yazar: NİLGÜN OTO GEÇİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ŞAHİN, PROF. DR. SUNA DURU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Beta-2-Mikroglobulin, kontrast madde, kardiyoanjiyografi, bilgisayarlı tomografi, IRMA iv, Beta-2-Microglobulin, contrast media, cardiacangiography, computerized tomography, IRMA. v
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Beta2-Mikroglobulin (P2M), düşük molekül ağırlıklı, disülfid köprüsü ile bağlı, 99-100 aminoasitten oluşan bir polipeptittir. Pekçok madde için hedef organ olan böbreğin çeşitli bölümlerinin hasarını gösteren özgün bir biyogöstergedir. İmmün, otoimmün hastalıklarda ve bazı malignitelerde atılım profili değişmektedir. Bu çalışmada, günümüzde radyolojik incelemelerde yaygın olarak kullanılan çeşitli tip ve miktarlardaki kontrast maddelerin böbrek üzerindeki etkileri kan ve idrar p2M düzeyleri immünoradyometrik yöntemle ölçülerek incelendi. Bu amaçla, kardiyoanjiyografi uygulanan (n=56) ve bilgisayarlı tomografi (CT) yapılan (n=28) hastaların, kan ve idrarlarında (32M profili belirlenmiştir. Her iki hasta grubunda da; yaş, cinsiyet ve kontrast madde tipinin idrar ve kanda (32M atılımına etkisi incelendi. Ayrıca, kardiyoanjiyografi uygulanan hastalarda sigara alışkanlığının, hipertansiyon ve diyabet gibi patolojilerin (32M düzeylerine etkisi değerlendirildi. Bu çalışmada, kontrast madde uygulandıktan sonra kısa süre içinde (24 saat) önemli bir nefrotoksisite gözlenmedi. Bununla birlikte, diyabetik ve hipertansif hastaların risk grubu olarak dikkate alınması nefrotoksisite riskini önlemek açısından yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Beta2-Microglobulin (P2M) is a polypeptide which is low molecular weight, consisting of 99-100 amino acids bound with disulfide bridge. It is a specific biomarker which shows the damage in various parts of kidneys that is a target organ for a number of chemicals. Its excretion profile changes in immun, autoimmun and malignant diseases. In this study, immunoradiometric assay was applied in order to detect the toxic effects of various types and dosages of contrast agents by measuring p2M level in blood and urine widely used in radiologic examinations, on kidneys. For this purpose, p2M profiles were investigated in blood and urine samples of the patients whom cardiacangiography (n=56) and computerized tomography (CT) (n=28) were applied. In both groups of patients, the effects of age, sex and types of contrast media on (32M urinary excretion and blood levels were investigated. Additionally, effects of smoking, hypertension and diabetes on level of p2M were studied on the cardiacangiography patients. In this study, significant sign of nephrotoxicity has not been observed within the short time (24 hours) following the administration of contrast media. However, diabetics and hypertensive patients are considered to be risk groups so that it may be helpful to prevent risk of nephrotoxicity.