Sodyum pamidronat'ın ortodontik diş hareketi üzerindeki etkisinin deneysel olarak araştırılması
The Effect of sodium pamidronate on the rate the of orthodontic tooth mevement in rats
- Tez No: 80839
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA CİĞER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Pamidronat Sodyum, ortodontikdiş hareketi, relaps, ankraj, Pamidronate Sodium, Orthodontic tooth movement, anchorage, relapse
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı bifosfanat ilaç grubundan Sodyum Pamidronat'ın lokal olarak uygulanmasının ortodontik diş hareketi ve relaps üzerindeki etkisini histolojik, histometrik ve histoiimünokimyasal olarak araştırmaktır. Etkisinin doza ve uygulama sıklığına bağımlı olup olmadığını belirlemek, uygulanan dokular üzerinde makroskopik veya mikroskopik yan etkisini araştırmaktır. Bu amaçla çalışmamızda 90± 10 günlük ortalama 120-140 gr. ağırlığında 50 adet dişi Sprague-Dawley cinsi rat kullanılmıştır. Ratların üst keserlerine 'spring' yardımı ile lateral yönde 20 gr. kuvvet uygulanmıştır. Ratlar kontrol gruplarında 5, çalışma gruplarında 7şer adet olmak üzere toplam 8 gruba ayrılmıştır. I. gruba kuvvet veya herhangi bir ajan uygulanmamış, II. gruba sadece kuvvet uygulanmış, III. gruba (plasebo grubu) 0,05ml.%0,9 NaCI(SF) apareyler takılmadan 2 gün önce takıldığı gün ve 8 gün boyunca 2 günde bir enjekte edilmiştir. IV.gruba 0,05 ml. 0,1 M, VI. gruba 0,05ml 0,5M Sodyum Pamidronat aynı sıklıklarla uygulanmıştır. V. Gruba ise 0,05 mi 0,5M ajan aparey takılmasından 2 gün önce ve son olarak takıldığı gün enjekte edilmiştir. Relapsın değerlendirildiği VII. ve VIII. gruplara 8 gün boyunca ortodontik kuvvet uygulanmış, 8. günde apareyler çıkartılmıştır. Apareyler çıkartılmadan 2 gün önce.çıkartıldığı gün ve iki günde bir 8 gün boyunca VlI. gruba 0,05ml %0,9 NaCI, VIII. gruba aynı sıklıklarda 0,5M Sodyum Pamidronat uygulanmıştır. Ortodontik diş hareket miktarı kompas yardımı ile ağız içerisinden ölçülmüş, histolojik, histometrik ve immünohistokimyasal değerlendirmeler için üst kesici dişlerin alveoler kret tepesi, orta üçlü, ve apeks bölgesinden seri kesitler alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre Sodyum Pamidronat ortodontikdiş hareketini ve relapsı etkin bir şekilde baskılamaktadır. Ajanın bu etkisini osteoklast oluşumunu önleyerek, mevcut osteoklastları pasif hale getirerek, bölgenin kanlanmasını azaltarak ve osteoblastları baskılayıp bu hücrelerden TNF-a salınımını azaltarak gösterdiği düşünülmüştür. Ajanın ankrajı güçlendirmede ve relapsı baskılamada etkin olduğu saptanmıştır. Bu etkisi enjeksiyon sayısından bağımsızken uzun süreli diş hareketinde yüksek dozun daha etkili olacağı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study was to examine the effects of Sodium Pamidronate a potent bone resorption blocker, on orthodontic tooth movement and relapse in rats when administered topically and to find out whether its effect was depended on administration dose and frequency. Its microscobic and macroscobic side effects were also examined. 50 rats 90±10days old and weighing an average of 120-140 gm were used in this experiment. A uniform standardized spring applying a force of 20 gm. Was set in each animals mouth. Rats were divided into 8 groups. Group I served as control group without any force application and chemical agent administration. Group II served as another control group with only 20gm of force application. Group III was placebo group with 0.05ml %0,9 NaCI administration 2 days before,on the same day that the device was set and every other day for 8 days. In group IV 0.05ml 0.1 M and in group VI 0.05ml 0.5 M Sodium Pamidronate was administered as the same regimen with group III. In group V 0.05 ml 0.5M Sodium Pamidronate was administered only two days before and on the same day that the device was set. In groups VII and VIII in which retentive effect of Sodium Pamidronate was examined,the ortodontic force was applied without any test drug for 8 days. Later the spring was removed and in group VII 0.05ml %0.9 NaCI and in group VIII 0.05ml 0.5 M Sodium Pamidronate was administered 2 days before and on the same day that the appliance was removed. And than every othe day for 8 days. Ortodontic tooth movement was measured intraorally. Periodontal tissues of rat incisors at the level of gingival, middle and apical thirds were examined histochemically and immunohistochemically.Results of the experiment showed that Sodium Pamidronate inhibited both the tooth movement and relapse effectively by inhibition of osteoclasts.osteoblasts, vascularisation and TNF-a production.These results suggest that Sodium Pamidronate could be useful in enchancig anchorage and retaining teeth in orthodontic treatment.