Hızlı ilerleyen ve erişkin periodontitisli hastaların tedavi öncesi ve sonrası dişeti oluğu sıvısı ve dişeti dokusu interleukin-8 düzeyleri
Analysis of ınterleukin 8 in gingival crevicular fluid and gingival tissues of rapidly progressive and adult periodontitis patients
- Tez No: 80843
- Danışmanlar: PROF. DR. EZEL BERKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sitokinler, interlökin-8, nötrofiller, dişeti oluğu sıvısı, histopatoloji, periodontitis, Cytokine, interleukin-8, neutrophils, gingival crevicular fluid, histopathology, periodontitis. Vll
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Çeşitli tip yaralanmalara karşı ilk savunma mekanizmasını oluşturan nötrofiller, aynı zamanda periodontal hastalıklar gibi patolojik durumlarda doku yıkımına da neden olmaktadır. İltihap bölgesinde salınan C5a, N-formyl-methionyl-leucyl- phenyl-alanine, lökotrien B4 gibi kemotaktik faktörler nötrofillerin kemotaktik migrasyonlarını aktive etmektedir. Bu klasik kemotaktik faktörlere ek olarak, nötrofiller üzerine spesifik etkiye sahip IL-8 olarak isimlendirilen yeni bir kemotaktik sitokin tanımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, tedavi öncesi ve sonrası dişeti oluğu sıvısı (DOS) ve dişeti dokusu örneklerinde IL-8 düzeylerinin belirlenmesidir. DOS örnekleri 17 Hızlı İlerleyen Periodontitis (HİP), 13 Erişkin Periodontitis (EP) tanısı koyulmuş, sistemik olarak sağlıklı bireylerden elde edildi. Her hastada cep derinliği (CD)>5, gingival indeksi (Gl)>1 olan 6 bölgeden örnekleme yapıldı. Dişeti dokusu örnekleri periodontal cerrahi sırasında elde edildi. Sistemik ve periodontal açıdan sağlıklı 17 kişi kontrol grubunu oluşturdu. DOS ve dişeti dokusu örnekleri periodontal tedavinin tamamlanmasından 2 ay sonra tekrarlandı. DOS IL-8 düzeyleri ELISA yöntemiyle tesbit edildi, total IL-8 ve IL-8 konsantrasyonu olarak ifade edildi. Dişeti iltihap şiddeti ile IL-8 boyanması arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla dişeti dokularından elde edilen frozen kesitler IL-8 tesbiti amacıyla immünperoksidaz yöntemi ile, parafin kesitler ise hematoksilen-eozin ile boyandı. Baseline DOS IL-8 seviyelerine bakıldığında çalışma grupları IL-8 total miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). DOS IL-8 konsantrasyonlarının periodontitis gruplarına göre kontrol grubunda anlamlı derecede yüksek olduğu tesbit edildi (p0.05). IL-8 konsantrasyonlarının periodontal tedavi sonrası anlamlı derecede yüksediği tesbit edildi. Tedavi sonrası çalışma grupları karşılaştırıldığında total İL- 8 ve IL-8 konsantrasyonları arasında anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0.05). Histopatolojik incelemelerde tedavi öncesi elde edilen kesitlerin kontrol grubu ve tedavi sonrası elde edilen kesitlere göre daha yoğun boyanma gösterdiği, artan iltihap şiddetiyle birlikte IL-8 boyanmasında da artış olduğu belirlendi. Peridontitisli bölgelerden elde edilen DOS'nda IL-8 IVkonsantrasyonlarının düşük bulunması, bölgeye nötrofil kemotaksisi için gerekli etkin yoğunluğu oluşturamayarak periodontopatojen bakterilere karşı konak savunma mekanizmasını etkileyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Neutrophils constitude the first line of defense against various kinds of injury, however they also contribute to tissue destruction seen in various pathological conditions such as periodontal diseases. There are several chemotactic agonists such as complement C5a, N-formyl-methionyl-leucyl-phenyl-alanine, leukotriene B4, platelet activating factor that are synthesized and released at the site of inflammation and activate chemotactic migration of neutrophils. In addition to these classical chemotaxins, IL-8 is a newly defined chemotactic cytokine which spesifically acts on neutrophils. The aim of this study was to determine and comperatively evaluate the levels of IL-8 in gingival crevicular fluid (GCF) and gingival specimens before and after periodontal therapy. GCF samples were obtained from periodontals diseased patients with a diagnosis of either rapidly progressive periodontitis (RPP) (n=17) or adult periodontitis (AP) (n=13) who were otherwise healthy. Six sites from each patient (probing depth (PD) >5, Gingival Index (Gl) score >1) were selected for GCF sampling. Gingival tissue specimens were obtained during periodontal surgery. Systemically and periodontals healthy individuals (n=17) served as the control group. GCF and gingival tissue sampling was repeated 2 months after the completion of active periodontal therapy. GCF IL- 8 amounts were determined by ELISA and were expressed as total IL-8 and IL-8 concentration. Frozen sections from gingival tissues were immunohistochemically stained with immunoperoxidase for IL-8 and paraffin sections were stained with hematoxilyn-eosin in order to determine distribution and relation of IL-8 and inflammation. When baseline GCF IL-8 levels were concerned, no significant differences could be noticed among groups regarding total IL-8 levels ((p>0.05). However, mean IL-8 concentration was significantly higher in the control group than the patient groups (p>0.05). Total IL-8 levels showed a decrease following periodontal treatment being statistically significant in the RPP group (p>0.05). On the contrary, GCF IL-8 concentration significantly increased following periodontal therapy (p>0.05). Post-treatment analysis revealed that no significant differences existed among groups regarding both data expressions (p>0.05). IL-8 staining in baseline specimens was more intense in the patient groups than both the control VIgroup and post-operative specimens. The low concentration of IL-8 in GCF from periodontally diseased sites, may not be sufficient enough to induce or attract adequate numbers of neutrophils and other phagocytic cells, Which in turn may impair the host defence against the periodontopathic bacteria.