Yönlendirilmiş kemik rejenerasyonunun üç farklı membran uygulanarak histopatolojik olarak karşılaştırmalı incelenmesi
The Comparative histopathological research on the effects of three different membranes in guided bone regeneration
- Tez No: 80842
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ URAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Duramater, fascia lata, polyüretan membran, yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu, Dura mater, fascia lata, polyurethane membrane, guided bone regeneration. vii
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Diş) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET ÖZGEN Ş., Yönlendirilmiş kemik rejenerasyonunun uç farklı membran uygulanarak histo patolojik olarak karşılaştırmalı incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 1999. Maksillofasial cerrahi alanında yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu tekniğinde membran kullanımı oldukça yeni bir tekniktir. Bu teknikte membranların sahip oldukları özellikler nedeniyle kemik dokusuna sıkı bir şekilde yapışmaları ve kemik dokusuyla kurdukları sıkı bağlanma ve stabilite sayesinde, kemik defektinin içerisine bağ dokusu proliferasyonunu engelleyerek, osteojenik hücrelerin geçişine, defekt bölgesine yerleşmelerine ve çoğalmalarına olanak verirler. Çalışmamız 15 köpek üzerinde her köpekte mandibulaya oluşturulan 4 yapay kavite üzerinde gerçekleştirildi. Kaviterin üzerleri biri kontrol olmak üzere boş bırakıldıktan sonra sırasıyla polyüretan membran, solvent dehidrate dura mater ve solvent dehidrate fascia lata ile örtüldü. Operasyon sonrası 14, 21 ve 28. günlerde alınan kemik örnekleri histopatolojik incelemeye alındı ve membranların kemik iyileşmesi, kemiğin hücresel bileşenleri üzerine etkileri ve yabancı cisim reaksiyonlarının ve enflamatuar yanıtların varlığı incelendi. Tüm dönemlerde dura mater grubundan daha tatmin edici sonuçlar alındı. Kemiğe uygulanan materyallerden sadece polyüretan mambran grubunda 28. günde mikroskopik seviyede yabancı cisim reaksiyonu izlenirken hiç bir grupta enflamatuar yanıt izlenmedi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÖZGEN Ş., The comparative histopathological research on the effects of three different membranes in guided bone regeneration, Hacettepe University Health Science Institute PhD Thesis in Surgery (Dental), Ankara, 1999. Using membranes for guided bone regeneration is a recently developed technique in maxillofacial surgery. In this technique the features of membranes create a tight adherence to the bone and stability by this they prevent the soft connective tissue proliferation in to the bone defects and permits only the migration of osteogenic cells in which they can settle and develop. Our study was performed on 15 dogs. On each dog's mandible 4 artificial bone cavities were created. Each cavity regarding the control one was concealed with the following membranes. Polyurethane membrane, solvent dehidrated dura mater and solvent dehidrated fascia lata. Following the operation on the 14*. 21st, 28th days bone specimens were taken and the effects of membranes on the bone healing and the cellular components of bone and the existence of any foreign object and inflammatory response were histologically examined. In all of the terms dura mater group gave more satisfactory results. Only the polyurethane membrane microscopically showed a foreign object reaction on the 28th day. In none of the groups inflammatory response was examined.