Erişkin ve hızlı ilerleyen periodontitisli bireylerde dişeti oluğu sıvısında hücre içi sitoplazmik enzim düzeylerinin incelenmesi
Analysis of gingival crevicular fluid intracytoplasmic enzyme activity in patients with adult periodontitis and rapidly progressive periodontitis (A Longutidinal study with periodontal treatment)
  1. Tez No: 60212
  2. Yazar: KÜBRA ATICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN YAMALIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gingival crevicular fluid, intracytoplasmic enzymes, periodontal disease activity, rapidly progressive periodontitis. VI
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Bu çalışmamızda 16 hızlı ilerleyen periodontitis (HİP), 14 erişkin periodontitis (EP) ve 15 periodontal açıdan sağlıklı bireye ait rest (göllenmiş) DOS (rDOS) ve flow (aktif) (fDOS) örneklerinde hastalık varlığında ve farklı periodontal tedavi aşamalannda kreatin kinaz (CK), laktat dehidrogenaz (LDH) ve aspartat aminotransferaz (AST) enzim aktivite düzeyleri incelenirken, DOS örnekleri ve serum örneklerindeki enzim aktiviteleri de karşılaştırıldı. Hastalann mevcut klinik durumu, gingival indeks (Gi), dişeti kanama zamanı indeksi (DKZİ), plak indeksi (Pl) ve cep derinliği (CD) kayıtlan ile belirlendi. Hastalara cerrahi içermeyen tedavi (diştaşı temizliği + oral hijyen motivasyonu) ve cerrahi tedavi (flap operasyonu) olmak üzere iki tedavi programı uygulandı. HİP grubunda cerrahi tedavi ile birlikte 14 günlük doksisiklin (100 mgr/gün) tedavisi de verildi. Cerrahi tedavinin tamamlanmasını takiben 3.ayda hastalara idame dönemi tedavisi (oral hijyen motivasyonu + profesyonel plak kontrolü) uygulandı. rDOS ve fDOS enzim aktivite düzeyleri karşılaştırıldığında, rDOS'nın fDOS'na göre yaklaşık 2 kat daha fazla CK, LDH ve AST enzim aktivite düzeyine sahip olduğu belirlenirken (p < 0.05), hem rDOS hem de fDOS'nın seruma oranla anlamlı oranda yüksek CK, LDH ve AST enzim aktivitesine sahip olduğu saptandı (p=0.00). Cerrahi içermeyen tedaviyi takiben klinik indeks değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı oranda düşmeler belirlenirken (p< 0.05), enzim değerlerinde sadece EP grubuna ait LDH aktivitesindeki düşme anlamlı bulundu (p < 0.05). Cerrahi fazı takiben, HİP ve EP grubuna ait tüm ağız ve örnekleme bölgesine ait indeks değerlerinde, tedavi öncesi ve cerrahi olmayan faza ait değerlere göre anlamlı oranda azalma belirlenirken (p < 0.05), 3. ayda kontrol grubuna göre de HİP ve EP grubu indeks değerleri arasındaki fark anlamlı bulunmadı (p > 0.05). Enzim aktivite düzeylerinde ise, hem HİP hem de EP grubuna ait CK, LDH ve AST aktivite düzeylerinde, başlangıç düzeylerine göre anlamlı oranda düşme belirlendi (p < 0.05). HİP grubunda, 3.ay CK, LDH ve AST aktivite düzeylerinin, başlangıç ve cerrahi faz sonrası enzim aktivite düzeylerine göre anlamlı oranda düşük olduğu belirlenirken (p < 0.05), EP grubunda 3.ay LDH ve AST aktivite düzeylerinde cerrahi faz sonrası belirlenen aktivite düzeylerine göre bir yükselme tespit edilirken bu yükselme istatistiksel olarak önemli bulunmadı. 3.ay sonuçlan gözden geçirildiğinde periodontal hastalığın tekrarlama riskinin yüksek olduğu, idame dönemi tedavilerinin önemliliği gözlenirken, flap operasyonu ile birlikte uygulanan 14 günlük doksisiklin tedavisinin tekrarlama riskini azaltma açısından da uygun bir tedavi seçeneği olabileceği görüşü ortaya çıkmaktadır. Her iki grupta da rDOS ve fDOS ortalama CK, LDH ve AST aktivite düzeyleri ile indeks değerleri arasında çeşitli evrelerde ilişkiler belirlenmekle beraber, enzimlerin en sık DKZİ ve Gi ile gösterdiği ve bu ilişkilerin önemli bulunduğu saptandı. Bulgularımız DOS'ndaki biyokimyasal değişimlerin, klinik parametrelere göre erken patalojik değişimleri yansıtmak açısından daha hassas ve güvenli olduğunu düşündürmektedir. Anahtar Kelimeler Dişeti oluğu sıvısı, sitoplazmik enzimler, periodontal hastalık aktivitesi, hızlı ilerleyen periodontitis.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study was to determine the activity of creatine kinase (CK), lactate dehydrogenase (LDH) and aspartate aminotransferase (AST) in the rest and flow gingival crevicular fluid (rGCF, fGCF) from 16 patients with rapidly progressive periodontitis (RPP), 14 patients with adult periodontitis (AP) and before and after periodontal treatment and to compare with periodontally healthy subjects. Also in this study levels of the three enzymes in the GCF and serum samples were comparatively evaluated. Periodontal status was determined by recording of gingival index (Gl), gingival bleeding time index (GBTI), plaque index (PI) scores and pocket depths (PD) in ail individuals. At baseline ail of patients were given oral hygiene instructions and non-surgical therapy consisting of scaling and root planing, was performed. Two weeks later both of the RPP and AP groups underwent conventional flap procedure, while RPP group additionally received doxycycline (100 mg/day for 14 days) during recovery of the surgical therapy. Following the completion of the both non surgical and surgical therapy, patients were scheduled for the first maintenance visit 3 months later. At this visit all of patients were given supportive therapy (oral hygiene motivation + professional plaque control). rGCF and fGCF samples and clinical index measurements were obtained from patients during each phase of periodontal treatment. When rGCF and fGCF mean enzyme levels were compared, the mean rGCF enzyme level was found to be aproximately twice as high as the mean fGCF enzyme level. The findings of the present study revealed that both the rGCF and fGCF samples contained higher CK, LDH and AST levels when compared to serum samples ( p = 0.000). Baseline clinical measurements presented a significant decrease throughout the non-surgical and surgical treatment phases, in both patient groups (p < 0.05) After non-surgical therapy phase, only in the AP group LDH baseline levels showed a significant decrease (p < 0.05). However, following surgical therapy, all of GCF enzyme levels decreased significantly in both of the RPP and AP groups. When compared with healthy control group, in the 3rd month following active treatment there was no difference in clinical measurements (p > 0.05) and enzyme levels showed a significant decrease when compared to the baseline levels (p < 0.05). In the AP group levels of LDH and AST showed a tendency to increase in the 3rd month following active periodontal treatment, on the other hand enzyme levels still continued to decrease in the RPP group and this decrease was statistically significant (p < 0.05). These findings can be considered as the early signs of high reccurence risk of periodontal disease and also put forward the importance of maintenance therapy. It may also be suggested that when antibiotics are given as an adjunt to conventional therapy, it is possible to maintain the outcome of active treatment for longer periods without a significant reccurence risk. For this purpose doxycycline for a period of 14 days seems to be good choice as given in the present study. Analysis of the relationship between clinical parameters and GCF enzyme content suggest that, an absolute correlation does not seem to exist. However, GCF enzymes mostly presented significant correlations with mean GBTI and Gl scores. These findings suggest that, biochemical events taking place in pocket and GCF, precede the clinical course of disease and enzyme activity in GCF are likely to offer a more sensitive measure of periodontal pathology than the clinical parameters.