Normal diz ekleminde ligamentum collaterale mediale ve ligamentum colleterale lateralenin uzunlukları ve kalınlıklarının manyetik rezonans tekniği ile belirlenmesi ve bu ligamentlerin tendo musculi quadriceps
- Tez No: 80844
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN AKŞİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Ligamentum collaterale laterale, ligamentum collaterale mediale, tendo musculi quadriceps, morfoloji IV, Medial collateral ligament, lateral collateral ligament, quadriceps tendon, morphology
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Bu çalışmada MRG yöntemi ile çekilen diz eklemi filmleri optik diskten taranarak, diz eklemi ile ilgili patoloji tespit edilmeyen 50 vaka değerlendirildi. Ölçüm yapılan her diz için mel, lcl uzunluk ve kalınlıkları ile tmq kalınlıkları yaş, cins ve taraf belirtilerek kaydedildi. Diz eklemleri incelen 22 kadın hastanın 16'sında sağ, 6'sında sol diz eklemlerinden ölçüm alındı. Ölçüm yapılan 28 erkek hastanın 12' sinde sağ ve 16'sında da sol diz eklemleri incelendi. Coronal kesitlerde yapılan ölçümler ile her vaka için ligamentum collaterale laterale, ligamentum collaterale mediale uzunlukları ve kalınlıkları belirlendi. Sagittal kesitlerde ise her vaka için tendo musculi quadriceps kalınlıkları ölçüldü. Daha sonra bu sonuçlardan manyetik resonans görüntüleme yöntemi için geçerli olacak normal değerler elde edildi. Ayrıca yaş ve cinslere göre farklılık olup olmadığı değerlendirildi. Ligamentum collaterale mediale uzunluğu için bulunan ortanca değeri 4.60 cm. (IQR=9.25), ligamentum collaterale laterale uzunluğu için bulunan ortanca değeri ise 4.95 cm. (IQR=13)'dir. Bu çalışmada ligamentum collaterale mediale kalınlığı için ortanca değeri 0.1 cm. (IQR=1) ve ligamentum collaterale laterale kalınlığı için de ortanca değeri 0.2 cm. (IQR=1.5) bulunmuştur. Ligamentum collaterale mediale ve laterale kalınlıklarındaki ile m. quadriceps femoris'in tendonunun kalınlığındaki değişmeler arasında uyum olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu çalışmada ayrıca ligamentum collaterale mediale ve ligamentum collaterale laterale uzunlukları arasında cins ve taraf farkı gözetmeksizin yapılan çalışmada istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadığı görülmüştür. Aynı değerlendirme taraf farkı gözetilmeden kadın ve erkekte ayrı ayrı yapıldığında ve her iki cins için de sağ ve sol taraf değerlendirildiğinde anlamlı fark bulunmadı. Bu değerlendirme yaş gruplarına göre yapıldığında istatistiksel yöntemlerle karşılaştırmalı olarak yapıldığında belirgin ve anlamlı fark görülmedi. Ligamentum collaterale mediale ve ligamentum collaterale laterale kalınlıkları arasında cins ve taraf farkı gözetmeksizin yapılan değerlendirmede anlamlı fark bulunmadı. Aynı değerlendirme cinslere göre yapıldığında ise özellikle ligamentum collaterale mediale kalınlıklarının kadınlarda daha az olduğu istatistiksel yöntemlerle desteklendi. Erkekte ligamentum collaterale mediale ve laterale'nin daha kalın olması ve ligamentum collaterale mediale için bu farkın daha belirgin olması, bu ligamentin eklem stabilitesindeki rolünün daha fazla olduğunu düşündürmektedir. Bu durum ligamentum collaterale mediale'nin daha sık zedelenmesini de açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, 50 knee MRI searched from the optic disc were evaluated. The cases were selected among those with no pathology could have been detected. For each knee, the length and thickness of the medial collateral ligament and lateral collateral ligament, thickness of the quadriceps tendon were recorded together with age, side and sex. Among the 22 female patients, the right and the left knees were examined in the 16 and 6 patients respectively. Similarly among the 28 male patients, the right and the left knees were examined in the 12 and 16 patients respectively. The measurements performed on coronal sections, the lengths of the medial collateral ligament and the lateral collateral ligament; the thickness of the medial collateral ligaments, the lateral collateral ligaments and the quadriceps tendon were determined. In the sagittal sections, the thicknesses of the quadriceps tendon were recorded. The standard values valid for MRI extracted from the obtained data the differences between age and sex also were evaluated. The median length was 4.60 cm. (IQR=9.25) for the medial collateral ligament and 4.95 cm. (IQR=13) for the lateral collateral ligament. The median thickness was 0.1 cm. (IQR=1) for the medial collateral ligament, and 0.2 cm. (IQR=1.5) for the lateral collateral ligament. No correlation was found between the thickness of the medial collateral ligament, lateral collateral ligaments and the quadriceps tendon. Without taking into account the sex and the side, no statistically meaningful difference was detected between the lengths of the medial collateral ligaments and lateral collateral ligaments. By discarding the side, a similar result was also found when right and left knees were evaluated for males and females separately. In the statistical evaluation based on the age groups a meaningful difference could not been detected. The difference between the thicknesses of the medial collateral ligaments and the lateral collateral ligaments, discarding the sex and the side, is proven by statistical methods. Lateral collateral ligament and the medial collateral ligament are thicker in man. This difference is more evident for the medial collateral ligament and this suggest that the role of the medial collateral ligament in joint stability is greater than that of the lateral collateral ligament.