Braketlerin 3 boyutlu dijital modeller üzerinde yapılan ölçümlerin güvenilirliğine olan etkisi
The effect of the presence of brackets on the reliability of measurements made on 3D digital models
- Tez No: 808450
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURVER KARSLI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dijital dental model, ortodontik braket, dental ölçüm, Digital dental model, orthodontic brackets, dental measurement
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ortodonti alanında maloklüzyonun teşhis ve tedavi planlaması için dental modeller, intraoral ve ekstraoral fotoğraflar, klinik ve radyolojik muayene yöntemlerinden yararlanılır. Maloklüzyonun incelenmesinde ortodontik alçı modeller, geçmişten günümüze altın standart kabul edilse de bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerle birlikte dijital modeller artık ortodontik teşhis ve tedavi planlamasında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, ortodontik braketlerin 3 boyutlu dijital modeller üzerinde yapılan lineer ölçümler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Hastalardan ortodontik tedavi öncesi braketsiz ve ortodontik tedavinin başladığı seans braketlerin yerleştirilmesinden sonra ark teli takılmadan önce Zhermack Hydrocolor 5 (Zhermack SpA, Badia Polesine, Italy) aljinat ölçü maddesi ile alt ve üst çene ölçüleri alınmıştır. Alınan ölçüler bekletilmeden Zhermack Elite Rock Tip IV (Zhermack SpA, Badia Polesine, Italy) dental alçı ile dökülerek dental modeller elde edilmiştir. Braketsiz ve braketli dental alçı modeller 3Shape R700 (3Shape, Copenhagen, Denmark) model tarayıcı kullanılarak dijital modele çevrilmiştir. Hastaların intraoral modelleri ise ortodontik tedavileri başlamadan önce ve ortodontik tedavinin başladığı seans braketli olarak 3Shape Trios3 (3Shape, Copenhagen, Denmark) ağız içi tarayıcı ile oluşturulmuşur. Dijital modeller Orthoanalyzer (3Shape, Copenhagen, Denmark) programına transfer edilerek dental ölçümler bu program aracılığı ile yapılmıştır. Çalışma sonucunda, braketli ve braketsiz olarak alınan intraoral taramalarda ve model taramalarında yapılan ölçümlerde anlamlı fark bulunmamıştır. Ortodontik tedavinin başlangıç aşamasında teşhis ve tedavi planlaması için sıklıkla kullanılan bu tarama yöntemleri tedavinin ara aşamalarının değerlendirilmesinde de hekimler açısından güvenle kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Dental models, intraoral and extraoral photographs, clinical and radiological examination methods are used for diagnosis and treatment planning of malocclusion in orthodontics. Although orthodontic plaster models have been accepted as the gold standard in the examination of malocclusion, digital models have now been widely used in orthodontic diagnosis and treatment planning with the developments in computer technology. The aim of this study is to evaluate the effect of orthodontic brackets on linear measurements made on 3D digital models. Dental impression were taken with Zhermack Hydrocolor 5 (Zhermack SpA, Badia Polesine, Italy) alginate material from the patients without brackets before orthodontic treatment and at the beginning of orthodontic treatment with brackets. Dental models were obtained by using Zhermack Elite Rock Type IV (Zhermack SpA, Badia Polesine, Italy) dental plaster without waiting from the measurements taken. Bracketless and bracketed dental plaster models were converted to digital models using the 3Shape R700 (3Shape, Copenhagen, Denmark) model scanner. Intraoral models of the patients were created with the 3Shape Trios3 (3Shape, Copenhagen, Denmark) intraoral scanner before orthodontic treatment started and when orthodontic treatment started. Digital models were transferred to the Orthoanalyzer (3Shape, Copenhagen, Denmark) program and measurements were made through this program. As a result of the study, no significant difference was found in the measurements made in the intraoral scans and model scans taken with and without brackets. It is thought that these scanning methods, which are frequently used for diagnosis and treatment planning at the initial stage of orthodontic treatment, can be used safely for physicians in the evaluation of the intermediate stages of treatment.