Sosyal pediatri polikliniği'ne başvuran hepatit B taşıyıcı annelerin bebeklerinin hepatit B serolojilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of hepatitis B serologies of babies of hepatitis B carrier mothers applying to social pediatric clinic
  1. Tez No: 808451
  2. Yazar: AYLA ASLAN SAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA ÇİFCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B Virusu, Aşı, Perinatal Bulaş, Anti Hbs, HCC, Hepatitis B Virus, Vaccine, Perinatal Transmission, Anti-HBs, HCC
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pediatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: HBs Ag pozitif annelerin bebeklerinin immünoprofilaksi başarısını, aşı yanıtlarını ve aşı yanıtsızlık durumunda olası sebepleri araştırmak, aşı yanıtsızlığı olan bebeklerin belirlenmesi ve aşı kürünün tekrarı, tedavi gereken bebeklerin tedavilerinin yapılması, annelerin takip durumlarını araştırmak, babaların aşılanma durumlarını tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Hasta grubunu 01.04.2020 ile 01.08.2021 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıları ve Doğum Hastanesi'nde doğan HBs Ag pozitif annelerin bebekleri oluşturdu. Hepatit B yüzey antijeni pozitif sonuçlanan 39 anne bebeği çalışmaya dahil edildi. Bu bebeklerin hepsine doğumdan hemen sonra hepatit B aşısı ve ve hepatit b immunglobun (HBIG) uygulanmıştı. Hepatit B aşı kürü 0,1 ve 6. ay şeklinde uygulanmıştı. Hastaların hastane bilgi sistemindeki kayıtlarından bilgilerine ulaşılmış, excel dosyasına işlenmiştir. Bebeklerin son aşı dozundan en az bir ay sonra Hbs Ag ve Anti Hbs değerlerine bakılmıştır. Bebeklerin Anti Hbs değerlerine anne yaşı, doğum şekli ve kilosunun etkisi, annelerin takibe gitmesine eğitim ve gelir düzeyinin etkisi araştırılmıştır. Çalışmadaki veriler değerlendirilirken SPSS (Statistical Package for Social Sciences 28 version) programı kullanılmıştır. Mann Whitney U, Kruskal-Wallis, Ki kare testleri ve lojistik regresyon modeli ile istatistiksel analiz yapılmış p0,05). Sonuç: İlk trimesterde tüm hamilelerin hepatit B yönünden taranması, Hbs Ag pozitif sonuçlananlara ileri testlerin yapılması ve pozitif gelenlerin 26-28. haftada tetkilerinin tekrarı gerekmektedir. Antiviral tedavi kararı HBV DNA seviyesine göre alınmaktadır. HBs Ag pozitif gebelerin bebeklerine doğumu takiben hemen hepatit B aşı ve HBIG uygulanmalıdır. Aşı kürü tamamlandıktan en erken bir ay sonra HBs Ag ve Anti HBs düzeyi kontrol edilmeli ve anti-HBs titresi 10 mIU/mlL altında titresi olan bebeklere aşı kürü tekrar edilmelidir. Hepatit B enfeksiyonu aşı ile korunabilen bir hastalıktır. Bu hastalıkla mücadelenin en önemli basamaklarından biri perinatal bulaşın engellenmesidir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to investigate the success of immunoprophylaxis, vaccine responses and possible reasons in the case of non-response in the babies of HBs Ag positive mothers, to identify the babies with vaccine unresponsiveness and to repeat the vaccination course, to treat the babies who need treatment, to investigate the follow-up status of the mothers, and to determine the vaccination status of the fathers. Materials and Methods: The patient group consisted of babies of HBs Ag positive mothers who were born in Ankara Bilkent City Hospital Gynecology and Obstetrics Hospital between 01.04.2020 and 01.08.2021. Thirty-nine infants of mothers who were positive for hepatitis B surface antigen were included in the study. All of these babies were given hepatitis B vaccine and hepatitis b immunoglobulin (HBIG) immediately after birth. Hepatitis B vaccine course was administered at 0,1 and 6 months. The information of the patients was obtained from the records in the hospital information system and processed in the excel file. At least one month after the last dose of vaccine, Hbs Ag and anti Hbs values were checked. The effects of maternal age, mode of delivery and weight on the anti HBs values of infants, and the effect of education and income level on mothers' follow-up were investigated. While evaluating the data in the study, SPSS (Statistical Package for Social Sciences 28 version) program was used. Statistical analysis was made with Mann Whitney U, Kruskal-Wallis, Chi-square tests and logistic regression model, and the p0.05). Conclusion: In the first trimester, all pregnant women should be screened for hepatitis B, those with positive Hbs Ag should be tested further, and the tests should be repeated at 26 and 28 weeks for positive ones. The antiviral treatment decision is made according to the HBV DNA level. Hepatitis B vaccine and HBIG should be administered to the babies of HBs Ag positive pregnant women immediately after delivery. HBs Ag and anti HBs levels should be checked at the earliest one month after the vaccination course is completed, and the vaccine course should be repeated for babies with an anti-HBs titer below 10 mIU/mL. Hepatitis B infection is a disease that can be prevented by vaccination. One of the most important steps in the fight against this disease is the prevention of perinatal transmission.