Gestasyonel diyabet ve sarkopeni ilişkisi
- Tez No: 808534
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BASAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: sarkopeni, gestasyonel diyabet, gebe, gebelik, sarcopenia, gestational diabetes, pregnant, pregnancy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç:Sarkopeni yaşlı populasyonda sık görülen; fonksiyonel azalma, disabilite, yorgunluk, düşmeler ve mortaliteye yol açabilen bir antitedir. Yaşlanma dışında kullanmama-immobilite, malnütrisyon ve kaşeksi gibi durumlara sekonder gelişebilir. Gestasyonel diyabetes mellitus (GDM), gebelikte başlayan veya ilk kez gebelikte tanısı konmuş olan değişik derecelerde hiperglisemiyle sonuçlanan karbonhidrat intoleransıdır. GDM'u olanlarda perinatal mortalite, sezeryan oranları, makrozomi riski yüksek olup ayrıca doğum travması, hipoglisemi, hipokalsemi, polisitemi ve hiperbilirubinemi gibi diğer neonatal morbiditeler de daha fazla görülür. GDM ile sarkopeni arasında ilişkiyi irdeleyen yeterli çalışma bulnumamaktadır. Bu çalışmadaki amacımız gestasyonel diyabet ile sarkopeni arasında ilişki varlığını irdelemek, belirli risk faktörleri arasındaki bağlantıyı tespit etmekti. Mateyal ve Metod:Bu çalışmaya gebe polikliniğne rutin takip için başvuran 24- 28 haftalık gebeler alındı. Kadınların doppler ultrason ile gebe takip parametreleri, gebelik haftası tayini, kilo, boy , biyoimpedans cihazı ile kas kütlesi (kg/m2) ne bakıldı, ko-morbidite( diyabetes mellütüs, hipertansiyon, ) ,sigara durumu sorgulandı. Hastalar sarkopeni varlığı biyoimpedans cihazı ile kas kütlesi ile tayin edilmeye çalışıldı, gestasyonel diyabet içinde 50 gr ve 100 gr OGGT ( oral glukoz tolerans testi) sonuçlarına bakıldı. Gestasyonel diyabet tanısı için 50 gr OGTT de 1. Saat glukozun >140 olanlara 100 gr OGTT yapıldı, tanı kriteri olarak Dünya Sağlık Örgütü gestasyonel diyabet tanı kriterleri kullanıldı. Gebelerde sarkopeni biyoimpedans analizi referans değeri bulunmadığı için SMI( skeletal muscle index) sarkopeni indeksi alt sınırı 16 kg/m2 olarak alındı. Bulgular: Çalışma 23 Eylül - 30 kasım 2014 tarihleri arasında 114 gebe kadın ile yapılmıştır. Çalışmaya katılan gebelerin yaşları 18-42 arasında değişmekte olup ortalaması 29.58±5.85 yıldır..Kadınların 19'unda (%83.3) sigara kullanımı, 37'sinde (%32.5) ko morbidite, 1'inde (%0.9) hipertansiyon, 2'sinde (%1.8) diyabet, 10'unda (%8,8) gestasyonel diyabet ve 29'unda (%25.4) sarkopeni görülmektedir. Gestasyonel diyabet görülen kadınların yaş ve kilo ortalaması, gestasyonel diyabet görülmeyen kadınlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir (p0.05). . Sonuç: Biz bu çalışmada gestasyonel diyabeti olan hastalarda sarkopeni ölçütü SMI indeksinin yüksek saptadık. Bu da bize GDM ile sarkopeni arasında doğru orantılı bir ilişki olmadığını gösterdi. Sarkopeni durumlarına göre sigara kullanımı, ko morbidite, hipertansiyon ve diyabet görülme oranları arasında da ilişki bulunamadı. GDM si olan gebelerde kilo anlamlı derecede yüksek saptandı. Gestasyonel diyabeti olanlarda ko morbidite oranı GDM si olmayanlara göre daha düşüktü ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi( p>0.05)
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Sarcopenia is a clinical sondition that is seen common in elderly. It causes fonctional disability, fatigue and mortality. Beside the elderly, sarcopenia can be seen in young patients as a result of malnutrition, disusage-immobility and cachexia. Gestational diabetes mellitus is a kind of carbohydrate intolerance that results in hyperglycemia in different degrees and is diabetes of pregnant that begins in pregnancy . Risk of perinatal mortality, ceserian section ratios, macrosomia , birth trauma, hypoglycemia, hypocalcemia, polycytemia and hyperblirubinemia is higher in gestational diabetic women. There isnt enough study that eveluates gestational diabetes mellilus and sarcopenia. İn this study , our aim was identify the relation between sarcopenia and gestational diabetes mellitüs and defining the relation with certain risk factors. Material and Methods: We included this study 24-28 weeks pregnants who were admitted obstetric policlinic. We evaluated doppler ultrosonography findigs to determine gestational age, weight, height, muscle index via bioimpedans device( kg/m2) and presence of co morbidities , tobacco usage of patients. The presence of sarcopenia detected via bioimpedans device measuring SMI indices. Fort he diagnosis of gestational diabetes mellitüs, we used 50 gr and 100 gr OGGT; if 50 gr OGTT result was >140 mg/dl, we performed 100 gr OGTT . WHO diagnostic criteria were used for the diagnosis. Because there isnt sarcopenia SMI reference value for pregnant women , we regarded SMI index cut off point as 16 kg/m2. Results: The study was conducted to 114 pregnant women at 24 september – 30 november 2014. The age of the patients were between 18 and 42, the avarage age was 29.58±5.85 year. 19 of women(83.3%) used tobacco, 37 ( 32.5%) had co morbidity , 1 had hypertension( 0.9%), 2 had diabetes mellitüs(1.8%),10 had gestationel diabetes mellitüs(8.8%) and 29 had sarcopenia( 25.4 %). Gestational diabetic petients' age and weight average is higher than non gestationel diabetic women (p0.05). Conclusion: In this study we showed that SMI index of gestational diabetics is higher than non gestational diabetics. This means there are no direct relation between sarcopenia and gestational diabetes mellitus. According to sarcopenia presence , there were no relation in between smoking, co morbidity, hpertension and diabetes . The weight of gestational diabetic women was higher than non diabetics. In terms of co morbidites, gestational diabetis had less co morbidities but this wasnt statistically significiant( p>0.05)