Vaccai pratik şarkı söyleme metodunun makam şarkıcıları için modellenmesi
Modeling of vaccai practical singing method for Turkish makam music
- Tez No: 808545
- Danışmanlar: PROF. NESİBE ÖZGÜL TURGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Vaccai Pratik Şarkı Söyleme Metodu, Metot, Makam müziği, modelleme, Şarkı Söyleme, Vaccai Practical Singing Method, Method, Makam music, modeling, Singing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Müzik eğitim kurumlarında Türk makam müziği ses eğitimi derslerinin eğitimcilerin yöntem ve materyal seçimleri gibi birbirinden farklı uygulamalar yoluyla sürdürülmesi ve belirli bir sistemsel yapı ve metodik anlayışın olmaması sebebiyle, bu çalışmada Batı müziği başlangıç ses eğitimi alanında sıklıkla başvurulan“İtalyanca Soprano Ses İçin Ses Eğitimi Metodu Vaccai Pratik Şarkı Söyleme Metodu”nun Türk makam müziğine modellenmesi yapılmıştır. Modelleme çalışması ile temel aralıklar ve süsleme elemanları açısından Vaccai Pratik Şarkı Söyleme Metodunda yer alan vokal çalışmaları; güfte-beste uyumuna gösterilen hassasiyet konuları için kullanılan yöntemin Türk makam müziği ses eğitimi derslerine uygunluğu bu tez çalışması ile gözler önüne serilmiştir. Araştırmada metodun modellemesi için metottaki 14 ders / 22 alt başlık altında yer alan içerik İngilizce versiyondan Türkçeye akıcı şekilde çevrilmiştir. Çevirilere Türk makam müziği ses eğitimi alan-yazında mevcut kaynaklardan da elde edilen bilgiler derlenerek nitel araştırma ile bir araya getirilmiştir. Metodun öğrenciye vermek istediği kazanıma uygun olan yer alan 22 arietta yerine örnek eser Türk makam müziği sözlü repertuarından seçilmiştir. Metoda ek olarak nazari ve makama hâkimiyet bağlamında da katkı sunmak amacıyla ders bölümlerinde aralık konularında egzersiz ve süsleme elemanları konularında makamsal etütler hazırlanmıştır. Türk makam müziğine ilk kez modellemesi gerçekleştirilen Vaccai Pratik Şarkı Söyleme Metodunun Türk müziği lisans bölümlerinde, başlangıç ses eğitimi dersinin eğitim sürecinde eğitim materyali olarak kullanımının fayda sağlayacağı; ayrıca, Türk makam müziği ses eğitiminde yapılacak metot çalışmalarında metodolojik bir yapının oluşturulması bakımından kaynaklık edebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the fact that Turkish makam music voice training courses in music education institutions are carried out through different practices such as educators' method and material choices and the lack of a certain systematic structure and methodical understanding, in this study, the“Vaccai Practical Singing Method for Italian Soprano Voice”, which is frequently used in the field of beginning voice training in Western music, was modeled for Turkish makam music. With the modeling study, the suitability of the method used for the vocal exercises in the Vaccai Practical Singing Method in terms of basic intervals and ornamentation elements, and the sensitivity to the harmony of lyrics and melodies for Turkish makam music voice training lessons has been demonstrated in this thesis. For the modeling of the method in the research, the content under 14 lessons / 22 subheadings in the method was fluently translated from the English version into Turkish. The translations were compiled with the information obtained from the existing sources in the Turkish makam music vocal education literature and brought together with qualitative research. Instead of the 22 arietta, the sample piece was selected from the Turkish makam music oral repertoire. In addition to the method, in order to contribute to theoretical and maqam mastery, exercises on intervals and maqam etudes on ornamentation elements were prepared in the lesson sections. It is thought that the use of the Vaccai Practical Singing Method, which is modeled for the first time in Turkish makam music, as a training material in the education process of the beginning voice training course in Turkish music undergraduate departments will be beneficial; in addition, it is thought that it can be a source in terms of creating a methodological structure in the method studies to be carried out in Turkish makam music voice training.