Alzheimer demanslı bireylerde yürüyüş, denge, düşme riski ve kinezyofobinin belirlenmesi
Determining the walking, balance, risk of falling and kinesiophobia in individuals with alzheimer's dementation
  1. Tez No: 808549
  2. Yazar: OĞUZHAN DOĞANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL SERTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer Demans, Yürüyüş, Denge, Düşme Riski, Kinezyofobi, Alzheimer's Dementia, Gait, Balance, Risk of Falling, Kinesiophobia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Alzheimer Demans hastalığı, henüz ispatlanmış bir tedavisi olmayan kronik nörodejeneratif bir hastalıktır. Bu nörodejeneratif bozukluk dünya çapında 50 milyon hastayı etkilediği ve bununla birlikte aileleri ile birlikte bakıldığında on milyonlarca kişinin yaşamını dolaylı olarak etkilediği tahmin edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Alzheimer Demanslı (AD) bireylerde yürüyüş, denge, düşme riski ve kinezyofobiyi değerlendirerek, sağlıklı bireylerle karşılaştırmaktır. Bu çalışma Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi Nöroloji kliniğine başvuran 18 AD'li ve 18 sağlıklı bireyler dahil edildi. Çalışmaya etik kurul onayı alındıktan sonra bireylerin ilk değerlendirmelerinde demografik verileri (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek, medeni durum) sorgulandı. Dengeyi değerlendirmek için Tinetti Denge ve Yürüme Değerlendirme Testi, Zamanlı Kalk (ZKYT) ve Yürü Testi ve Tek Bacak Üzerinde Durma Testi; Yürüyüşü değerlendirmek için Yürüme Hızı Ölçümü Testi, Ayak İzi Yöntemi kullanıldı. Kinezyofobiyi değerlendirmek için TAMPA Kinezyofobi Ölçeği; Düşme riskini değerlendirmek için ise Düşme Riski Öz-Değerlendirme Ölçeği (DRÖ-DÖ) kullanıldı. Tüm bireylere ayrıca Mini Mental Durum Testi uygulandı. Alzheimer Demans (%55,6) ve Sağlıklı (%44,4) grubupta yer alan bireylerin yaklaşık yarısının yaşlarının 65 ile 70 yaş aralığında yer aldığı görüldü. AD'li bireyler ile sağlıklı bireyler arasında Tinetti Denge ve Yürüme Değerlendirme Testi, ZKYT, Tek Bacak Üzerinde Durma Testi; yürüyüş parametrelerinden sağ-sol ve çift adım uzunlukları, adım genişlikleri, yürüyüş temposu ve yürüme hızı; DRÖ-DÖ ve MMDT arasında istatistiksel olarak fark bulunurken (p0,05). Çalışmanın sonucunda Alzheimer Demans'lı bireylerde denge, düşme riski ve yürüme problemi olduğu görüldü. Bu hasta grubuna yönelik oluşturulacak tedavi protokollerinde mutlaka denge, düşme riski ve yürüyüşe yönelik parametreler de olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's disease (AD) is a chronic neurodegenerative disease that has no proven cure for the time being. According to estimates, this neurodegenerative disease affects 50 million patients worldwide and indirectly impacting on tens of millions of people's lives including their family. The aim of this study is to evaluate walking, balance, fall risk, and kinesiophobia in individuals with Alzheimer's disease and compare them with healthy individuals.This study included 18 individuals with Alzheimer's disease and 18 healthy individuals who applied to the Halil Şıvgın Çubuk State Hospital Neurology Clinic. After obtaining ethical committee approval, demographic data (age, gender, education level, occupation, marital status) were queried during the initial evaluations of the individuals. The Tinetti Balance and Gait Assessment Test, Timed Up and Go Test, Walking Test, and Single Leg Stance Test were used to evaluate balance. The Walking Speed Measurement Test and Footprint Method were used to evaluate walking. The TAMPA Scale was used to evaluate kinesiophobia, and the Fall Risk Self-Assessment Scale (FRSAS) was used to evaluate fall risk. Additionally, all individuals were administered the Mini-Mental State Examination. Approximately half of the individuals in both the Alzheimer's (55.6%) and Healthy (44.4%) groups were found to be between the ages of 65 and 70. Statistically significant differences were found between individuals with Alzheimer's disease and healthy individuals in the Tinetti Balance and Gait Assessment Test, Timed Up and Go Test, Single Leg Stance Test, walking parameters such as right-left and double step lengths, step widths, walking tempo, and walking speed, as well as the FRSAS and MMDT (p0.05). As a result of the study, it was observed that individuals with Alzheimer's disease have balance issues, fall risk, and walking problems. Treatment protocols for this patient group should include parameters related to balance, fall risk, and walking.