Ortaöğretim kurumlarında örgütsel çeviklik ve örgütsel sinizm arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between organizational agility and organizational cynicism in secondary education institutions
  1. Tez No: 808675
  2. Yazar: EMRULLAH ZORLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Çeviklik, Örgütsel Sinizm, Ortaöğretim, Organizational Agility, Organizational Cynicism, Secondary Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, ortaöğretim kurumlarında örgütsel çeviklik ile örgütsel sinizm davranışları arasındaki ilişkiyi betimlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama deseni kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın evreni Antalya ili merkez ilçelerinde görev yapmakta olan 10525 öğretmen ve okul yöneticisinden oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemini nicel araştırma örnekleme yöntemlerinden tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen 701 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Sharifi ve Zhang'in (1999) geliştirdiği, Akkaya ve Tabak (2018) tarafından uyarlanan örgütsel çeviklik ölçeği ve Brandes'in (1997) geliştirdiği, Kalağan'ın (2009) Türkçeye uyarladığı örgütsel sinizm ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler; t testi, anova, korelasyon ve regresyon yapılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda okul yöneticilerinin, öğretmenlere göre çeviklik düzeyi daha yüksek olarak tespit edilmiştir. 45 yaş ve üstü öğretmen ve okul yöneticilerinin çeviklik düzeyleri 36-45 yaş arası öğretmen ve okul yöneticilerine göre daha düşük olarak bulunmuştur. Araştırmanın örgütsel çeviklik ile örgütsel sinizm davranışları arasında orta düzeyde ve negatif bir ilişki saptanmıştır. Yine araştırmanın bulgularına göre hem uygulayıcılara hem de araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to describe the relationship between organizational agility and organizational cynicism behaviors in secondary education institutions. The data was collected survey method. The sample of the study comprised of 701 voluntary participants who selected through stratified sampling. The data of the study was collected using the Organizational Agility Scale, adapted to Turkish by Akkaya and Tabak (2018) from the original scale developed by Sharifi and Zhang (1999) and the Organizational Cynicism Scale, adapted to Turkish by Kalağan (2009) based on Brandes' scale (1997). The collected data was analyzed using t-test, ANOVA, correlation, and regression analyses. The research findings indicate that school administrators have higher levels of agility compared to teachers. Teachers and school administrators aged 45 and above have lower agility levels compared to those aged between 36 and 45. The study reveals a moderate and negative relationship between organizational agility and organizational cynicism behaviors. Based on the findings, recommendations have been made for both practitioners and future researchers.