Hemodiyaliz hastalarında epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ile ilişkili parametreler
Parameters associated with epicardial fat tissue thickness in hemodialysis patients
  1. Tez No: 808676
  2. Yazar: MAHMUT SAMİ İSLAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADALET ÖZÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz (HD), Epikardiyal Yağ Dokusu (EYD), Kardiyovasküler Hastalık (KVH), Hemodialysis (HD), Epicardial Adipose Tissue (EAT), Cardiovascular Disease (CVD)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç KBH 'de kardiyovasküler riski azaltan stratejiler, halen özellikle ileri evre böbrek hastalığı veya son dönem böbrek hastalığı olan hastaların dahil olduğu büyük çalışmalarla daha fazla değerlendirilmeye ihtiyaç duymaktadır. Hemodiyaliz gerektiren son dönem böbrek hastalığı hastalarının artan sayısı, orantısız olarak yüksek kardiyovasküler hastalık (KVH) ve mortalite riskine yol açmış ve önemli bir klinik endişe haline gelmiştir. Epikardiyal yağ dokusunun, hemodiyaliz tedavisi alan popülasyonda kardiyovasküler hastalık (KVH) gelişmesine zemin hazırlayan önemli sebeplerden bir tanesi olduğu değerlendirilmektedir. Bu çalışmadaki amacımız; hemodiyaliz tedavisi alan son dönem böbrek hastalarında epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ile ilişkili iyi bilinen parametrelerin yanı sıra, hemodiyaliz işlemi ile ilgili diğer parametreleri de araştırmaktır. Epikardiyal yağ dokusu gelişimine neden olan düzeltilebilir parametrelerin tanımlanarak kardiyovasküler hastalık gelişmeden önce tedavi edilmesi veya kontrol altına alınması ile hemodiyaliz hastalarında mortalite açısından en büyük risk faktörü olan kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olmayı ve literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem Tanımlayıcı nitelikteki çalışmamıza Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesinde ve Erzincan ilinde bulunan özel bir diyaliz merkezinde hemodiyaliz tedavisi alan, 18 yaş üzeri olan kadın ve erkek cinsiyette gönüllü 93 hasta dahil edilmiştir.18 yaş altında olan ve 6 aydan daha az süredir hemodiyaliz tedavisi alan hastalar ile çalışmaya katılmak için gönüllü olmayan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastalarımızda bakılan biyokimyasal parametreler; T.C. Sağlık Bakanlığı'nın 1 Mart 2019 tarihli Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmeliği ve aynı Yönetmelik Ek 3'te belirtilen periyotlarda bakılan parametreler olup laboratuvar tetkiklerinin 01.07.2022-13.01.2023 tarihleri arasındaki sonuçları hasta dosyalarından alınarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda hastalarımızın biyokimyasal parametrelerinin son 6 aylık tetkik sonuçlarının ortalamaları kullanılmıştır. EYD ölçüm işlemleri, alanında deneyimli aynı Kardiyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilmiştir. EYD kalınlığı ölçümleri, iki boyutlu ekokardiyografi yöntemi ile parasternal uzun aks görüntülerinden ve anatomik işaret noktası olarak belirlenen aortik anulusa olabildiğince dik çizilen doğrunun geçtiği sağ ventrikül serbest duvarı ile perikard arasında kalan alandan, sistol sonunda yapılmıştır. Ölçüm değeri milimetre (mm) olarak ifade edilmiştir. Bulgular Çalışmaya %38,7'si kadın (n=36), %61,3'i erkek (n=57) olan toplam 93 hasta dahil edildi. Çalışmaya alınan hastaların ortalama yaşı 61,41±12, ortanca yaş değeri 63 (minimum 22-maksimum 88) olarak tespit edildi. Tüm katılımcıların ortalama vücut kitle indeksi 25,5±4,89 kg/m2 ve bel çevresi 97,8±12,7 olarak tespit edilmiştir Çalışmamamıza alınan hastaların ortalama EYD kalınlığı 4,94±1,38, ortanca EYD değeri 4,7 (minimum 2,5- maksimum 8,5) mm olarak tespit edildi. EYD ile karşılaştırıldığında VKI, bel çevresi, albümin, ürik asit, sigara kullanımı, erkek cinsiyet, KAH öyküsü parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. CRP ile karşılaştırıldığında albümin ve hemoglobin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Sonuç Çalışmamızda HD hastalarında EYD kalınlığı ile ilişkili parametreler değerlendirildi. EYD ile VKİ, bel çevresi, albümin, ürik asit, hemoglobin kategorileri, erkek cinsiyet, KAH, sigara kullanımı arasında yakın ilişki olduğu saptanmıştır. Hemoglobin düzeyi 10 gr/dL' nin altında olan HD hastalarının daha fazla EYD kalınlığına sahip olmaları; bu hastaların anemi ile ilişkili bilinen kardiyovasküler riskler dışında, aneminin direkt ve/veya indirekt etkisi ile artmış EYD'na bağlı olarak da daha fazla KVH riskine sahip olabileceğini düşündürmektedir. Dolayısıyla HD tedavisi alan hastalardan hemoglobin düzeyi 10 gr/dL' nin altında olanların tedavilerine erken dönemde başlanması, bu hasta grubunun yakın takip edilerek uygun tedavi protokolleri ile hemoglobin düzeylerinin yükseltilmesi ile, KVH riskinde azalma sağlanacağını düşünmekteyiz. Çalışmamızdan elde ettiğimiz veriler bize HD hastalarında albümin düşüklüğünün nutrisyondan çok inflamasyon ile ilişkisinin olduğunu düşündürmektedir. Bu tablo albümin ile negatif korelasyonu gösterilen EYD artışının da primer olarak inflamasyon ile ilişkili olduğunu kanıtlamaktadır. Çalışmamızdaki hastalarda albümin düşüklüğünün inflamasyona sekonder geliştiğini göstermemiz, yüksek duyarlıklı CRP bakılamayan yerlerde albümin seviyelerinin EYD kalınlığı ve artmış kardiyovasküler riskler hakkında CRP'den daha güvenli bir ön gördürücü olabileceğini ve HD hastalarında yakın takip edilmesi gereken bir parametre olduğunu düşündürmektedir. EYD' nin, HD tedavisi alan popülasyonda KVH gelişmesine zemin hazırlayan önemli sebeplerden bir tanesi olduğu değerlendirilmektedir. EYD gelişimine neden olan düzeltilebilir parametrelerin tanımlanarak KVH gelişmeden önce tedavi edilmesinin veya kontrol altına alınmasının hemodiyaliz hastalarında mortalite açısından en büyük risk faktörü olan kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz. Çalışmamız lokal olarak bir kamu ve bir özel hemodiyaliz merkezinde tedavi gören kısıtlı sayıdaki katılımcı ile yapılmış tanımlayıcı nitelikte bir çalışmadır. HD hastalarında EYD ile ilişkili biyokimyasal, demografik ve diğer parametrelerin, daha fazla sayıda hastanın yer aldığı daha geniş katılımlı çalışmalarla değerlendirilmesine ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective Strategies to reduce cardiovascular risk in CKD still need further evaluation, particularly in large studies involving patients with advanced or end-stage renal disease. The increasing number of end-stage renal disease patients requiring hemodialysis has led to a disproportionately high risk of cardiovascular disease (CVD) and mortality and has become a major clinical concern. Epicardial adipose tissue (EAT) is thought to be one of the important causes of cardiovascular disease (CVD) development in the population receiving hemodialysis treatment. In this study we aimed to investigate parameters that are well-known to be related to epicardial adipose tissue thickness in patients with end-stage renal disease receiving hemodialysis treatment as well as other parameters related to the hemodialysis procedure. We aimed to contribute to the literature and to help prevent cardiovascular diseases, which are the biggest risk factors for mortality in hemodialysis patients, by defining the correctable parameters that cause epicardial adipose tissue development and treating or controlling cardiovascular disease before it develops. Materials and Methods This descriptive study included 93 male and female volunteers, over the age of 18, who received hemodialysis treatment in Erzincan Binali Yıldırım University Faculty of Medicine Mengücek Gazi Training and Research Hospital Hemodialysis Unit and in a private dialysis center in Erzincan. Patients under the age of 18, those who received hemodialysis treatment for less than 6 months and patients who did not volunteer to participate were excluded from the study. The biochemical parameters examined in our patients were the parameters checked in the periods specified by T.R. The Ministry of Health's Regulation on Dialysis Centers dated March 1, 2019 and in Annex 3 of the same regulation, and the results of laboratory tests between 01/07/2022 and 13/01/2023 were obtained from the patient files and evaluated. In our study, the averages of the last 6-month examination results of the biochemical parameters of our patients were used. EAT measurement procedures were performed by the same cardiologist experienced in the field. EAT thickness measurements were made with two-dimensional echocardiography method at the end of systole from the parasternal long axis images and the area between the right ventricular free wall and the pericardium, where the line drawn as perpendicular as possible to the aortic annulus, determined as the anatomical landmark, passes. The measurement value is expressed in millimeters (mm). Results A total of 93 patients, 38.7% female (n=36) and 61.3% male (n=57), were included in the study. The mean age of the patients was 61.41±12, and the median age was 63 (minimum 22-maximum 88). The mean body mass index of all participants was 25.5±4.89 kg/m2 and the mean waist circumference was 97.8±12.7 cm. The mean EAT thickness of the patients included in our study was 4.94±1.38, and the median EAT value was 4.7 (minimum 2.5- maximum 8.5) mm. A statistically significant correlation was found between EAT and BMI, waist circumference, albumin, uric acid, smoking, male gender, and a history of CAD. A statistically significant correlation was found between CRP and albumin and hemoglobin levels. Conclusion In our study, parameters related to EAT thickness in HD patients were evaluated. A close relationship was found between EAT and BMI, waist circumference, albumin, uric acid, hemoglobin categories, male gender, CAD, and smoking. Higher EAT thickness in HD patients with hemoglobin levels below 10 g/dL have suggested that these patients might have a higher CVD risk because of increased EAT due to the direct and/or indirect effect of anemia, apart from the known cardiovascular risks associated with anemia. Therefore, we think that the early initiation of the treatment of patients with hemoglobin level below 10 g/dL among the patients receiving HD treatment, and the close follow-up of this patient group, and the increase of hemoglobin levels with appropriate treatment protocols will reduce the risk of CVD. The data we obtained from our study suggest that low albumin in HD patients is associated with inflammation rather than nutrition. This picture proves that the increase in EAT, which is shown to be negatively correlated with albumin, is also primarily associated with inflammation. In our study, low albumin levels developed secondary to inflammation in our patients suggests that albumin levels may be a safer predictor of EAT thickness and increased cardiovascular risks in areas where high-sensitivity CRP cannot be measured, and that it is a parameter that should be closely monitored in HD patients. It was considered that EAT is one of the important causes that paves the way for the development of CVD in the population receiving HD treatment. We think that identifying the correctable parameters that cause the development of EAT and treating or controlling CVD before it develops may help prevent cardiovascular diseases, which are the biggest risk factors for mortality in hemodialysis patients. Our study is a descriptive study conducted with a limited number of participants treated locally in a public and a private hemodialysis center. We think that the biochemical, demographic and other parameters related to EAT in HD patients need to be evaluated in further studies with larger numbers of patients.