Kerim Korcan'ın hikâye ve romanlarında halk kültürü unsurlarının kullanımı
The use of folk culture in Kerim Korcan's novels and stories
- Tez No: 808690
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA SÜMBÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halk Bilimi, Halk Kültürü Unsurları, Hikâye, Roman, Kerim Korcan, Folklore, Elements of Folk Culture, Story, Novel, Kerim Korcan
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 366
Özet
Roman ve hikâyelerde yaşanılan bölge ya da yöreye ait toplumsal hayata dair pek çok halk kültürü unsurunun tespit edilmesi mümkündür. Çünkü her bir yaşayış kendine özgü halk bilgisini de içermektedir. Kerim Korcan'ın, incelemiş olduğumuz hikâye ve romanlarında halk kültürü unsurlarına sıklıkla yer verdiği, içinde bulunduğu toplumun özelliklerini ve kültürünü olduğu gibi yansıttığı görülmektedir. Hayat şartlarının oldukça zor olduğu bir dönemde, fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kerim Korcan, kısıtlı bir eğitimin ardından çok küçük yaşta çalışma hayatına atılmış, ilgisi olmayan bir mesleğe babası tarafından yönlendirilmiştir. Zamanla hayallerine kavuşan ve bir yazar olma vasfına erişen Kerim Korcan'ın eserlerinde toplumsal yapı ve ilişkiler yazarın reel hayatından da nemalanmak suretiyle hayat bulmuştur. Okuduğunu anlamaya, yorumlamaya, sentezlemeye büyük önem veren yazar, ulaştığı neticeleri bir kuyumcu titizliği ile edebi üslup eşliğinde yayımlarına nakletmeyi başarmıştır. Sedat Veyis Örnek'in“Köy, Kasaba ve Kent Yaşamı (Monografiler)”çalışma planına göre şekillenen çalışmamızda, doküman analiz yöntemi kullanılarak Kerim Korcan'ın hikâye ve romanlarındaki halk kültürü unsurları; halk edebiyatı ve halk bilimi ana başlıkları altında tespit edilerek, kısmi değerlendirmeler eşliğinde dikkate sunulmuştur. Hikâye ve romanların metin içeriklerinden tespit edilen halk kültürü unsurları sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is possible to identify many folk culture elements related to the region or the social life of the region in novels and stories. Because each lifestyle includes its own folklore. It is seen that Kerim Korcan often includes elements of folk culture in the stories and novels that we have examined, and that he reflects the characteristics and culture of the society he lives in. Kerim Korcan, who was born into a poor family in a time when living conditions were very difficult, started working life at a very young age after a limited education and was directed by his father to a profession that had no interest. In the works of Kerim Korcan, who achieved his dreams over time and became a writer, social structure and relations came to life by taking advantage of the real life of the writer. The author, who attaches great importance to understanding, interpreting and synthesizing what he reads, has succeeded in transferring the results he has reached to his publications with the meticulousness of a jeweler, accompanied by a literary style. In our study, which is shaped according to Sedat Veyis Örnek's“Village, Town and Urban Life (Monographs)”study plan, the elements of folk culture in Kerim Korcan's stories and novels by using document analysis method; It has been determined under the main headings of folk literature and folklore and presented to attention with partial evaluations. Folk culture elements determined from the text content of stories and novels are classified.