Şêwazên derbirîna hizrê -Mînak: Devera Duhokê-
Düşünceyi dile getirme tarzı -Duhok bölgesi örneği- / Methods of expressing thought in the Dohuk rigion
  1. Tez No: 808698
  2. Yazar: ROZHHALAT SULAIMAN OMER GAWDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESİM SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Üslup, Anlatım, İletişim, Dil, Zihin, Style, Expression, Communication, Language
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışmanın başlığı, Düşünceği Dile Getirme Tarzı - Duhok Bölgesi Örneği'dir. Bu çalışmada Duhok'un ilçelerinde anlatım biçimleri, dilbilimsel anlatım ve alan çalışmaları üzerinden ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu, iletişim süreci için çok uygundur. Bu araştırma betimsel yöntem yoluyla yapılmıştır. Bu çalışma, dilin ve aklın birbirini etkilediğini, ifadenin sınırsız olduğunu, düşüncelerin farklı şekillerde ifade edildiğini ve bu ifadelerin de açıkça görüldüğünü göstermektedir. Sözlü ifadeler çoğu zaman doğru değildir ancak dinin ve sosyal şartların etkisiyle fikrler değişmektedir. Araştırmanın içeriği, başlangıç ve sonuç bölümlerinden hariç iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm dil ve akıl ilişkisi hakkında teorik bilgiler verilmiş, ikinci bölümde ise Düşünceği Dile Getirme Tarzı - Duhok Bölgesi Örneği ele alınmıştır. Araştırmada önemli sonuçlara ulaştık. Bunlardan Duhok bölgesine bağlı ilçelerde zihin ifadelerinin birbirinden farklı olması coğrafi, dini ve sosyal farklılıklardan kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The title of the study is Expression Style - Duhok Area as an Example - which is a psycholinguistic study. In this study, an attempt is made to present the way of describing the accidents in Duhok through linguistic narration and field research. This is very useful for the delivery process. This research is done on the light of the descriptive method, to show the way of communication among the people of Duhok province in terms of personality, personality characteristics and way of thinking for the effects of personality, environment, culture, social and religion etc. This study shows that language and mind influence each other and the expression is unlimited and they express their thoughts in different ways and this is evident in their expressions. The words are often not true but under the influence of religion and circumstances and His mind has changed in social conditions. The content of the research consists of two parts in addition to the beginning and the conclusion. The first part is about the relationship between language and the mind, the second part is about the style of expression-Duhok area as an example- is a special form. According to the results of the research, we reached several important conclusions. Among them, in the districts of Duhok region, the expressions of the mind are different from each other, this is due to the geographical, religious and social differences.